Search
Close this search box.
Aprendre amb les mans

Com ensenyar als nens a cercar informació a Internet

Estratègies per millorar les seves habilitats de navegació per la xarxa de forma segura
22 de novembre de 2022 –
 Redacció

Si a nosaltres els motors de cerca de Google, Youtube o Pinterest a vegades no ens mostren els resultats esperats, us imagineu com de difícil deu ser per un nen de 8 o 9 anys cercar i seleccionar la informació disponible a la xarxa?

Perquè no se’ns perdin ni es frustrin abans d’hora, podem ajudar-los mitjançant unes estratègies molt simples que no només els facilitaran la missió de trobar algun tipus d’informació sinó que també els iniciaran en l’art de la curadoria de continguts digitals i el desenvolupament de tècniques per trobar, identificar i seleccionar continguts digitals de qualitat.

1. Ensenya’ls què són les paraules clau.
Els nens segurament ja saben que les frases al motor de cerca han de ser breus, que no importen les majúscules o minúscules i que els primers resultats que apareixeran segurament seran anuncis. Ara bé, el que possiblement no saben és que és més efectiu escriure “naixement Pau Casals” que “quan va néixer Pau Casals” o “casos bullying Catalunya” que no pas “dades bullying Catalunya”, doncs tant “naixement” com “casos” oferiran cerques més concretes. Com veieu, de fet, també és un bon exercici per ensenyar-los molts matisos relacionats amb el significat de les paraules, la manera com pensem i estructurem la informació i els criteris que fan servir els algoritmes de les intel·ligències artificials.

2. Fer una pluja d’idees sobre els temes de cerca.
Una vegada tinguin clar què és una bona paraula clau, és possible que no se’ls hi acudeixi cap quan es plantegi un determinat tema. Una bona manera d’ajudar-los és fent primer una pluja d’idees abans d’obrir el navegador. Si els vostres estudiants estan investigant animals per a un projecte científic, per exemple, podeu fer una llista de paraules habituals com habitat, pes, mida, dieta… Mostrar llistes de consultes de cerca habituals també pot resultar.los inspirador de cara a noves cerques.

3. Les majúscules no… però l’ortografia sí és important!
Els nens han de prendre consciència que els motors de cerca no són xats de whatsapp on poden escriure amb abreviacions i faltes. Mostreu-los els mals resultats d’una consulta mal ortografiada i compareu-los amb una feta amb les opcions de cerca avançada (els de Google o YouTube, per exemple ) perquè vegin la diferència. Aquí també els podeu facilitar eines digitals per revisar ràpidament l’ortografia, com Optimot o Softcatalà.

4. Problemes tècnics? Enlloc de desesperarte, posa’t d’exemple
Als nens els costa d’acceptar que falli la connexió a Internet o que el dispositiu es bloquegi. Sempre que es produeixi una fallades tecnològica a l’aula, com ara la caiguda de la WI-FI o un projector que no funciona, per resoldre el problema tot pensant en veu alta. Aquesta transparència pot mostrar als estudiants com abordar un problema tècnic quan se’ls presenti a ells sense impacientar-se o començar a prémer compulsivament el ratolí o la pantalla tàctil bloquejada.

5. Incorpora les cerques de veu.
Els adults potser encara no hi estem tan avesats però els infants sí, sobretot si ja estan creixent amb un Alexa a casa. Us animem, per tant, a introduir la veu en les cerques i fer preguntes en veu alta. Es tracta d’una funció integrada en moltes eines digitals que també es pot activar als teclats digitals (previ permís a utilitzar el micròfon del dispositiu). Recordeu-los la importància d’acostar-se al micròfon quan parlin si es troben en un entorn sorollós però sense necessitat de cridar excessivament.

6. Filtres de seguretat

Recordar-vos que perquè la navegació dels infants sigui segura a més d’efectiva, Google permet fer cerques bloquejant l’accés a determinats continguts, tal com ells mateixos detallen aquí tan en l’entorn familiar com escolar. Altres cercadors segurs concebuts especialment per als nens són:

  • Kiddle.  Disposa d’imatges per fer més senzilles les recerques dels nens, compta amb un filtre de paraules malsonants per evitar resultats inesperats i no guarda els registres de cerques que el nen faci a Internet per preservar la seva privacitat. Són fiables les tres primeres pàgines de la cerca.
  • Bunis. Utilitza els filtres de seguretat de Google. La seva àmplia base de dades amb milers de paraules no permeses evita que els petits trobin continguts inapropiats.

 

Publicidad

Articles relacionats