Search
Close this search box.
Aprendre amb les mans

Grans invents de petits creadors

Litlle Inventors fa realitat les idees i invents de nens de tot el món
Podeu conèixer i parlar amb el creador d’aquest projecte, el dissenyador i tecnòleg britànic, Dominic Wilcox, els propers 16 i 17 de setembre a la 3ª edició del Fixing The Future.
1 de juliol de 2022 –
 Redacció

Una forquilla que refreda el menjar, una bicicleta per als dies de pluja o una serp marina que engoleix plàstic. Són invents pensats i dissenyats per nens i nenes i tots s’han fet realitat gràcies a Little Inventors, un projecte que convida als infants a imaginar qualsevol cosa, fer-ne un dibuix amb una explicació, compartir-ho en aquesta plataforma i, així, possibilitar que un professional el materialitzi i creï una eina útil per a tothom.

Tot va començar el 2015, quan l’artista, dissenyador i tecnòleg Dominic Wilcox, inventor d’artefactes tan singulars com unes sabates amb GPS, un amplificador dels sorolls dels budells o una prestatgeria feta d’heura, va posar en marxa una sèrie de tallers a la seva ciutat natal, Sunderland (Anglaterra), per potenciar la capacitat d’inventiva dels infants. “El món té molts reptes a resoldre i hem d’afavorir un pensament més imaginatiu per fer-hi front.”, explica sempre.

En aquells primers tallers van participar més de 450 nens i nenes i els dissenys que van fer es van presentar a un grup d’artistes locals. Cinc d’aquests invents es van convertir en prototips: un patinet familiar, un ascensor per fugir de la guerra, una làmpada amb ombra, una pilota de tennis súper ràpida i una màquina per xocar les mans). Tots s’exposen ara al Victoria & Albert Museum de Londres.

Des de llavors, Little Inventors no ha deixat d’organitzar tallers presencials, disposa d’una galeria ‘online’ d’idees a la qual qualsevol nen pot accedir i penjar-hi la seva i té una xarxa permanent de fusters, enginyers electrònics, modistes, artistes o especialistes en robòtica –als qui anomenen Magnificent Makers– que documenten i executen el procés de producció de l’invent al blog de Little Inventors perquè els nens i nenes puguin veure com la seva idea pren forma.

“Als nens se’ls il·luminen els ulls quan veuen la seva idea feta realitat. Adonar-se que les seves idees poden convertir-se en alguna cosa útil i rellevant els dóna confiança i autoestima”

En aquest temps, ja s’hi han presentat més de 7.00 invents, entre els quals s’han executat objectes com un vestit de busseig amb el que pots moure’t molt ràpid dins l’aigua, un paraigües per a gossos o una jaqueta anti contaminació, tots realitzats de forma professional per la xarxa de col·laboradors del projecte.

També han col·laborat amb la cadena de supermercats britànica Ocado per trobar solucions al malbaratament d’aliments, amb l’empresa d’higiene bucal Aquafresh per crear invents per fer més divertit l’acte de netejar-se les dents i, més recentment, amb The Natural Sciences and Engineering Research Council of Canada (NSERC) per afavorir i promoure l’aprenentatge de les disciplines STEAM.

Però el més important de tot és que Litlle Inventors continua obert a noves projectes de nens i nenes de tot el món. Tant és com d’esbojarrada sigui la idea. Aquí el que compte és fer volar la imaginació!

 

Publicidad

Articles relacionats