Projecte CLAB (II): analitza el teu entorn amb Smart Citizen

0 de 21 lliçons finalitzades (0%)

Unitat didàctica 2: Què diuen les dades: indicadors i ambient (3h)

2.6. Partícules en suspensió i els seus efectes per la nostra salut

Aquesta és una lliçó de previsualització

Registreu-vos o inicieu la sessió per fer aquesta lliçó.

Fins a un 95% de la població europea viu en ciutats on se superen els límits recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). | Getty Images

 

La mala qualitat de l’aire de les ciutats afecta a la nostra salut i provoca milers de morts prematures a l’any: 1.032.833 morts a l’any a la Xina, 621.138 a l’Índia, 54.507 a Ucraïna, 32.668 a Turquia, 26.241 al Brasil, 26.160 a Alemanya o 16.798 a Mèxic.

En efecte, en l’aire existeixen diferents gasos i partícules sòlides en suspensió que es consideren contaminants, és a dir, substàncies que tenen concentracions en l’aire prou altes com per a produir danys als humans, a altres animals, a vegetació o materials.

Els contaminants es poden classificar entre gasos i partícules en suspensió (moltes vegades conegudes com PM, de l’anglès particulate matter).

Els gasos són aquells contaminants que estan en estat gasós o vapor. Els gasos contaminants més rellevants per les seves conseqüències en la salut són el diòxid de nitrogen (NO2), el diòxid de sofre (SO2) o l’ozó troposfèric (O3) (no confondre amb l’ozó estratosfèric, la coneguda capa d’ozó, que es troba a 20 km d’altura i ens protegeix de la radiació ultraviolada).

Les partícules en suspensió inclouen totes aquelles substàncies que es troben en l’aire en estat líquid o sòlid. Aquestes inclouen, per exemple, la pols d’origen mineral (sorra) o el sutge.

 

Efectes de la salut

Una característica important de les partícules és la seva grandària, ja que això determina, en part, els efectes que poden causar en la salut.

Els humans hem desenvolupat maneres de filtrar les partícules. Així, les partícules de més de 10μm queden retingudes al nas o la gola. Les de menys de 10 μm (PM 10) ja són respirables, arriben als pulmons. Entre aquestes distingim les de més de 2.5 μm, que només poden arribar als bronquis o bronquíols i les de menys de 2.5 μm (*PM 2,5), tant fines que poden arribar fins als alvèols. Finalment, les partícules ultrafines, de menys de 0.1 μm, poden arribar al teixit pulmonar i passar al torrent sanguini, des d’on poden arribar a qualsevol part del cos i causar problemes, la qual cosa les fa més perilloses.

Per a obtenir més informació sobre aquest tema, descarrega’t aquest article.

 

Activitats

  1. Som realment conscients sobre l’impacte que genera la contaminació? Llegeix aquest article de El Pais i pensa maneres com podríem conscienciar més i millor a la població.
  2. En aquest document tens diferents propostes d’activitats relacionades amb la contaminació atmosfèrica i l’impacte sobre la salut que pots realitzar amb els teus alumnes.