PROJECTE CLAB: IMPRESSIÓ DE BIOMATERIALS I ECONOMIA CIRCULAR

0 de 12 lliçons finalitzades (0%)

Unitat didàctica 2. La pregunta: Un món sostenible? (3h)

2.3. Composició de biomaterials

Aquesta és una lliçó de previsualització

Registreu-vos o inicieu la sessió per fer aquesta lliçó.

biomaterials
La pela de les taronges o mandarines pot convertir-se en biomaterial. | Getty Images

 

Sense entrar en els detalls massa específics, volem explicar-te l’estructura bàsica dels biomaterials, a més d’explicar-te alguna recepta per a poder crear-los.

A continuació tens un breu resum dels components que formen els biomaterials i també diversos exemples de cadascun d’ells.

 

tipos biomateriales

 

El biopolímer s’encarrega de donar estructura al biomaterial, i aglutina i uneix tota la resta de materials.

El plastificant és el que donarà major o menor flexibilitat al nostre biomaterial, segons desitgem.

L’additiu és el material orgànic que afegim nosaltres. Per exemple, poden ser els residus d’aliments: pell de taronja deshidratada, l’os de l’alvocat, el marro de cafè, l’escorça d’ou, la pell de llimona deshidratada, etc. També poden ser tints naturals, fins i tot fibres. Aquests additius definiran l’estètica del biomaterial i també la seva estructura, perquè com pots veure són molt diferents els uns dels altres, així que tindrem textures diferents, densitats diferents… tot un món per descobrir.

Finalment, el solvent. Alguns materials es creen a partir de polímers solvents en aigua i altres materials es creen a partir de polímers solvents en alcohol. En les mescles sempre hi ha algun moment en què haurem d’afegir una mica de solvent. A més, si volem reciclar el nostre biomaterial i donar-li una altra forma o ús, també necessitarem aquests solvents.

 

Activitats

És el moment d’aprofitar els residus orgànics que generes a casa. Aprofita algun residu orgànic per a obtenir additius. Et proposem dues opcions, encara que pots innovar tot el que vulguis. Podries obtenir additius a partir de la pell de fruites que consumeixes habitualment.

  1. La primera opció seria aprofitar aquesta pell i deixar-la assecar, bé al sol, al forn o en una deshidratadora. Una vegada l’hagis assecat, hauries de triturar-la i emmagatzemar-la.
  2. La segona opció seria aprofitar aquesta pell per a produir el nostre propi colorant. Posa a bullir la pell durant 30-40 minuts en una olla.

Quan vegis que l’aigua s’assembla a un colorant, és que està llest. Després deixes refredar el líquid per a després emmagatzemar-lo. També podríem aprofitar la pell de la taronja per a l’opció 1.