Search
Close this search box.
Aprendre amb les mans

90 equips de secundària i 4 reptes STEAM. Així será la BIST ScienceHack 23

Els oceans, l’espai i les superbactèries protagonistes del certamen, del qual Habilis n’és patrocinador oficial
23 de gener de 2023 –
 Redacció

Com podem reduir el nostre impacte sobre la vida marina? Quins biosenyals demostrarien l’existència de vida extraterrestre? Com podríem lluitar contra les infeccions bacterianes sense antibiòtics? Quin tipus d’imatges, vídeos i textos enviaríeu a l’espai interestel·lar en representació de la Terra i la humanitat com a missatge per a les civilitzacions futures?

Més de noranta equips formats per estudiants de secundària de l’Àrea Metropolitana de Barcelona s’han adherit a participar en un d’aquests quatre reptes proposats a la BIST ScienceHack. Inspirat en les denominades Hackathons (trobades de programadors o analistes de dades per treballar de forma col·laborativa en la ressolució d’un determinat repte), la ScienceHack combina les paraules “Science” (estudi sistemàtic de l’univers) i “Hack” (resolució creativa de problemes).

L’objectiu del Sciencehack és que els estudiants abordin problemes científics del món real amb tècniques de la resolució de problemes

El certamen està organitzat per Jaume Puig, Arindam Gosh, Guillem Posas i Florència P. Basubas, quatre científics del Màster de Recerca Multidisciplinària en Ciències Experimentals de l’Institut de Ciència i Tecnologia de Barcelona, ​​una institució líder en recerca multidisciplinària que engloba 7 centres de recerca d’excel·lència catalans.

Com funciona un Science Hack?

Cada equip d’alumnes ha triat un d’aquests reptes

Ara començaran a treballar-los a les seves respectives escoles. El procés, d’acord amb les tècniques de la resolució de problemes, seria:

  1. Comprendre a fons el repte plantejat i identificar-ne els problemes.
  2. Pensar propostes creatives  per resoldre’ls.
  3. Fer un prototip i/o testar les idees acompanyats d’un mentor científic que els ajudarà.
  4. Presentar el treball realitzat, cosa que hauran de fer el proper 19 de febrer.

A partir d’aquí, els treballs seran analitzats per un jurat i el 27 de febrer es celebrarà un gran acte de clausura per mostrar els projectes guanyadors a tot el públic.

 

Habilis, patrocinador oficial

Aquesta Science Hack és la primera vegada que s’organitza i ha despertat l’interès de nombrosos centres educatius. Es tracta d’una magnífica iniciativa que no només ensenya els estudiants a pensar de forma creativa i desenvolupar el mètode científic sinó que també els permet d’interactuar amb científics i treballar-hi de forma estreta, cosa que sens dubte pot afavorir la promoció de vocacions científiques en els alumnat de secundària, uns objectius que Habilis comparteix i també promou. Per aquest raó, ha decidit integrar-se en el seu equip de patrocinadors.

Més informació del projecte a la seva pàgina web.

 

 

 

 

 

Publicidad

Articles relacionats