Search
Close this search box.
Aprendre amb les mans

Totes les activitats familiars del ‘Fixing the Future’, al detall

Programa complet de tallers i experiències relacionades amb el món STEAM per a infants de 6 a 12 anys
17 de Setembre. De 10 a 13h i de 15h a 18h. Hall del CCCB (C/Montalegre, 5. Barcelona)
24 d’agost de 2022 –
 Redacció

La tercera edició del festival Fixing the Future, organitzada per Habilis i Abacus, inclou per primer cop un apartat especial de conferències i tallers infantils dedicats a la innovació educativa i als mètodes d’aprenentatge més capdavanters que s’estan implementant ara mateix a tot el món. Perquè l’educació és probablement l’eina més poderosa per construir el futur que tots volem i del qual tant en parlem a les conferències del Fixing.

Així, en aquest context, hem programat una vintena de tallers i activitats relacionats amb la robòtica educativa, el món maker, la creativitat, la sostenibilitat, la ciència i el medi ambient pensats especialment per a nens i nenes d’entre 6 i 12 anys (edat recomanada aproximada, cal que vagin acompanyats com a mínim d’un adult). 

Per a cada infant, cal abonar una única entrada de 5€ que serà vàlida per a tot el dia i que li permetrà de participar en tots els tallers que vulgui. (Els germans menors de 5 anys no han d’abonar res). 

Adquireix aquí la teva entrada!

Al matí, es faran:

  • Activitats de robòtica educativa aplicats a diferents àmbits de la sostenibilitat, l’urbanisme i el medi ambient amb RO-BOTICA, monitor certificat LEGOⓇ Education.
  • Taller Zero Plàstic. Activitat tecno-educativa que combina la realitat virtual, la impressió 3D i la i Robòtica LEGOⓇ Education en una de les metodologies educatives més innovadores que hi ha: l’Enjoy Learning TM.
  • Taller de creativitat maker per a totes les edats de la mà del creador del projecte Little Inventors, Dominic Wilcox.
  • Tallers experimentals relacionats amb la ciència de l’aigua de la mà del Museu de les Aigües per a totes les edats.
  • Zona de joc lliure per a menors de 5 anys amb joguines STEAM disponibles durant el matí. Hi haurà un animador/monitor però cal que els infants estiguin acompanyats d’un adult.

 

A la tarda, es faran:

  • L’acte de clausura del curs d’astronautes amb la presència de la tripulació d’Hypatia I i obert a tothom.
  • L’experiència immersiva Blue, vinculada a l’educació ambiental i emocional i dirigida per la innovadora educativa britànica Bethany Koby.
  • Tallers experimentals relacionats amb la ciència de l’aigua de la mà del Museu de les Aigües per a totes les edats.
  • Taller Zero plàstic. Activitat tecno-educativa que combina la realitat virtual, la impressió 3D i la i Robòtica LEGOⓇ Education en una de les metodologies educatives més innovadores que hi ha: l’Enjoy Learning TM.
  • El workshop d’educació mediàtica i anàlisi de Fake News: Desemmascarant les Fake News.

 

 

Continguts, format i horari de cada activitat**


A LA RECERCA DE LES FLORS PERDUDES

Més del 75% dels cultius que alimenten el món depenen d’alguna forma de la pol·linització d’insectes i altres animals, per la qual cosa la seva absència podria acabar amb productes com el cafè, les pomes, les ametlles, els tomàquets o el cacau, entre d’altres, que més enllà de la seva importància en l’àmbit de l’alimentació, suposen el suport econòmic de milions de persones al món.

Mitjançant els robots de terra Bee-Bot i els Tale-bot s’establiran diferents missions per ajudar les abelles a moure’s per la natura més tecnològica.

Horari: 10h – 10.45h

Edat: 6-9

Educador: Monitor de RO-BOTICA.

Àmbit: Robòtica educativa, programació, medi ambient

 

DÓNA ALES A LA TEVA CREATIVITAT A LA FACTORIA DE L’AIGUA

Enfronta diversos reptes entorn de l’aigua i troba respostes a partir de la manipulació de diferents materials. Uneix-te a aquest taller que et proposa una manera de posar a prova la teva imaginació, d’explorar i d’apropar-te a l’aigua per trobar noves solucions.

Horari: 10h – 13h (sessions continuades cada 20 minuts)

Edat: 6-12

Educadors: Monitors oficials Museu d’Aigües de Barcelona

Àmbit: Ciència aplicada, creativitat

 

MINIMITZANT L’EMPREMTA DE CARBONI 

Quin mitjà de transport emet menys C02: el cotxe, el tren o l’avió? La resposta és el tren, ja que emet només 14 grams de diòxid de carboni i és el mitjà que transporta més persones. I és que com assegura l’Associació Ferroviària Espanyola, MAFEX, el ferrocarril representa només el 0,7% de les emissions totals de CO2 i concentra al 9% de la demanda mundial de mobilitat. A més, recorda que un tren de vuit vagons equival a l’aforament de 15 autobusos i de 250 a 1.000 cotxes.

És per aquesta raó que, mitjançant la Coding Express, crearem els millors recorreguts en tren que se us acudeixin.

Horari: 10h – 10.45h

Edat: 6-9

Educador: RO-BOTICA. Monitor certificat LEGOⓇ Education

Àmbit: Robòtica educativa, sostenibilitat

 

EL FUTUR A LES MANS 

A partir d’una eina tan apassionant com és la realitat augmentada que proporciona CoSpaces Edu MERGE Cube, podreu donar forma a les cases, escoles, parcs o ciutats que imagineu.

Horari: 10h – 10.45h

Edat: 9-12

Educador: Monitor de RO-BOTICA.

Àmbit: Robòtica educativa

 

DETECTOR D’INTRUSOS 

La tecnologia pot esdevenir clau a l’hora de millorar la seguretat de les nostres ciutats. A través de la placa programable Micro:bit veurem algunes de les possibilitats que es comencen a desplegar davant nostre.

Horari: 10h – 10.45h

Edat: 9-12

Educador: RO-BOTICA. Monitor certificat LEGOⓇ Education

Àmbit: Robòtica educativa


TALLER ZERO PLÀSTIC

Som a temps de salvar els nostres oceans? Sabem que l’escalfament global, la sobre-explotació de la pesca i la contaminació a causa dels plàstics estan tenint un enorme impacte a la superfície de la Terra però també en el mar. Poden les tecnologies avançades fer-hi alguna cosa? Ho descobrirem en aquest taller pràctic que utilitzarà la metodologia educativa del futur: l’Enjoy Learning TM.

Horari: 10:30 a 12:00 i 15 a 16:30

Edat: 6-12

Educador: Smart School

Àmbit: activitat tecnopedagògica que combina Realitat Virtual, Impressió 3D i Robòtica LEGOⓇ Education.

 

LITTLE INVENTORS

Taller liderat pel dissenyador i maker britànic Dominic Wilcox en el qual implementarà la seva exitosa metodologia per despertar la creativitat dels nens i nenes. Tal com fa als seus tallers al Regne Unit, Wilcox proposarà un repte als infants i els explicarà tècniques per intentar crear algun giny o invent que solucioni algun tipus de problemàtica. En aquest article podeu descobrir qui és Wilcox i en què consisteix el seu projecte Little Inventors. 

Horari: 11h – 12h

Edat: 6-12

Educador: Dominic Wilcox (en anglès amb traducció simultània al català)

Àmbit: Creativitat, món maker

 

COTXES SOSTENIBLES. CREA I MOU EL TEU PROPI PROTOTIP 

Quins són els avantatges dels cotxes elèctrics envers el canvi climàtic? Saps com funcionen realment? Dissenya, crea i aprèn a moure el teu propi prototip amb LEGO WeDo 2.0

Horari: 11h – 11.45h

Edat: 6-9

Educador: RO-BOTICA. Monitor certificat LEGOⓇ Education

Àmbit: Robòtica educativa, sostenibilitat

 

INODORA, INCOLORA, INSÍPIDA?

En aquest taller et donarem a tastar diferents aigües i tu mateix podràs comprovar quin gust, olor i color tenen. Després, mitjançant diferents mesures, comprovaràs alguns dels paràmetres que les caracteritzen. 

Horari: 10h – 13h (sessions continuades cada 20 minuts)

Edat: 6-12

Educadors: Monitors oficials Museu de les Aigües

Àmbit: Ciència aplicada, experimentació

 

UN PASSEIG ROBÒTIC PER BARCELONA

Cotxes i camions que es mouran sols, drons que transportaran tot tipus de paquets…  La mobilitat a les grans ciutats està cridada a transformar-se profundament i a fer-ho d’una forma que cada vegada resulti més fàcil i sostenible moure’ns-hi. En aquest taller construirem un espai urbà concret i dirigirem un robot Mini Sphero perquè vagi d’un punt a l’altra tot sortejant tot tipus d’entrebancs.

Horari: 11h – 11.45h

Edat: 9-12

Educador: Monitor de RO-BOTICA.

Àmbit: Robòtica educativa

 

EL PATINET COM MITJÀ DE TRANSPORT

La mobilitat ha canviat molt en els darrers anys i encara ho farà més. Bicicletes, patinets,… la nostra manera de moure’ns cada vegada és més sostenible. En aquest taller, farem servir BricQ Essential per construir el nostre propi patinet i superararà amb ell diferents reptes que demostren la seva seguretat.

Horari: 12h – 12.45h

Edat: 6-9

Educador: RO-BOTICA. Monitor certificat LEGOⓇ Education

Àmbit: Robòtica educativa, creativitat

 

ALLIBEREM DE RESIDUS LES PLATGES 

Construirem un prototip robòtic amb Lego Spike Prime que té la funció de recollir plàstics i altres elements contaminants tant de la sorra de les platges com del fons del mar mitjançant un sorprenent mecanisme d’unió.

Horari: 12h – 12.45h

Edat: 9-12

Educador: RO-BOTICA. Monitor certificat LEGOⓇ Education

Àmbit: Robòtica educativa

 

ENTENC TOT EL QUE EM DIUEN ELS ALTRES? 

Factors semàntics, físics, psicològics i fisiològics condicionen el procés comunicatiu i distorsionen la informació que ens arriba. Això fa que cadascú interpreti a la seva manera un mateix missatge i que aquest es vagi transmeten de forma cada cop més distorsionada. Una nova reinterpretació del clàssic joc del telèfon en el qual hem de construir un disseny amb blocs de LEGO i després anar donant les instruccions perquè l’altre el construeixi de la mateixa manera sense veure’l i que podeu veure aquí. El taller requerirà la participació de l’adult acompanyant.

Horari: 12h – 12.45h

Edat: 6-9

Educador: RO-BOTICA. Monitor certificat LEGOⓇ Education

Àmbit: Educació emocional, comunicació

 

EXPERIMENTA AMB LES PROPIETATS DE L’AIGUA I HACODOSOH!

Aprendrem més coses sobre el medi ambient i la sostenibilitat. Però no amb llibres, sinó amb experiments senzills i molt divertits. Aprendràs a potabilitzar, depurar o transportar l’aigua, experimentaràs amb les seves propietats i descobriràs com afecten el medi ambient.

Horari: 10h – 13h (sessions continuades cada 20 minuts)

Edat: 6-12

Educadors: Monitors oficials Museu d’Aigües de Barcelona

Àmbit: Ciència aplicada, medi ambient, sostenibilitat

 

NETEGEM  LA GALAXIA AMB UN VIDEOJOC

L’espai ja és ple de deixalles terrestres, un fenomen del qual cal conscienciar-se i entendre com ens afecta. Utilitzant la plataforma Scratch i la placa de programació Micro:bit programarem un videojoc per recollir escombraries espacials amb un coet maker.

Horari: 12h – 12.45h

Edat: 9-12

Educador: Monitor de RO-BOTICA. 

Àmbit: Robòtica educativa

 

CLOENDA CURS ASTRONAUTES

La tripulació d’Hypatia I serà l’encarregada de dur a terme una xerrada oberta a tothom però especialment pensada per als nens i nenes que van participar en el curs d’astronautes organitzat per Habilis i Abacus aquesta primavera. A més de conèixer en persona algunes de les 9 científiques que van impartir el curs, els nens podran presentar els projectes que van dur a terme i podran recollir el seu diploma acreditatiu.

Horari: 15h – 16h

Edat: 6-12

Educadors: Tripulació Hypatia I

Àmbit: Curs d’astronautes, ciències de l’espai, comunicació

 

BLUE 

Aquest taller d’educació emocional i ambiental promou, a través de sons, imatges i escenografia, que els infants juguin a convertir-se en part de l’oceà. Una experiència que els permet copsar d’una forma més conscient la magnificència de la natura i poder despertar així una empatia profunda envers el planeta i els problemes derivats del canvi climàtic. La seva ideòloga, l’educadora britànica i gurú de la innovació educativa, Bethany Koby, vindrà especialment a Barcelona per dur a terme aquest taller que treballa la connexió amb la natura des d’un vessant espiritual. Llegiu aquesta entrevista amb Koby per aprendre’n més coses.

Horari: 16h – 17h i 17h -18h

Edat: 6-12

Educador: Bethany Koby (en anglès amb traducció simultània al català)

Àmbit: Educació emocional, medi ambient, món maker, psicomotricitat

 

DESENMASCARANT LES FAKE NEWS 

Cada vegada és més important  fomentar l’esperit crític dels nois i noies davant els continguts que reben a través de les pantalles i fomentar un bon ús dels dispositius. Un taller pràctic impartit per un periodista que explicarà estratègies per detectar fake news i aprendre a distingir les informacions interessades.

Horari: 17 a 17.45h

Edat: 9-12

Educador: Valentina Raffo, periodista d’El Periódico especialista en ciència, salut i medi ambient. 

Àmbit: Educació mediàtica, pensament crític, comunicació

 

Les places dins les activitats i tallers són limitades.

Us animem a no quedar-vos sense entrada i assegurar-la ja aquí.

 

* Els horaris dels tallers podrien variar per raons organitzatives.

** La participació als tallers comporta l’acceptació per part dels pares o tutors legals dels menors la cessió dels drets d’imatge dels infants dins del Hall del CCCB i durant la realització dels tallers. La difusió de les imatges i vídeos enregistrats únicament es difondran a través de les webs i xarxes socials d’Habilis i Abacus. També es preveu la presència d’altres mitjans de comunicació que faran reportatges o crònica de la jornada.

 

 

 

Publicidad

Articles relacionats