CURS D’ASTRONAUTES (6-8 anys)

0 de 16 lliçons completades (0%)

Mòdul de Salut (6-8 anys)

Activitat 3.2. Fer esport a l’espai

Aquesta és una lliçó de previsualització
Registra’t o inicia sessió per cursar aquesta lliçó.
Samantha Cristoforetti
Samantha Cristoforetti fent exercici a l’Estació Espacial Internacional.
Font: ESA

A la Terra podem caminar i córrer perquè hi ha una força que ens empeny cap avall: la gravetat. La força de la gravetat evita que marxem volant cap a l’espai quan saltem. En altres planetes o satèl·lits, aquesta gravetat és més petita, i permet flotar i moure’s sense cansar-se tant.

Els i les astronautes passen molt de temps a l’espai. Poden ser-hi des d’uns mesos fins a uns quants anys! Quan un/a astronauta s’allunya d’un planeta i s’endinsa en l’espai exterior, deixa de notar els efectes de la gravetat, i pot flotar lliurement com si estigués en una piscina. Aquest efecte es diu ingravidesa, és a dir, falta de gravetat, i és molt divertit, però evita que els músculs es desenvolupin com toca. Quan un/a astronauta torna a la Terra, no és capaç d’aguantar el seu pes, i no pot caminar durant els primers dies. Per tal d’evitar això, a l’Estació Espacial Internacional hi ha un gimnàs especial on els i les astronautes poden fer exercici i mantenir els músculs en forma.

Quan un/a astronauta fa exercici, ha de tenir en compte que no tots els exercicis que fem a la Terra poden fer-se a l’espai. Has intentat fer la vertical en una piscina? Oi que és més fàcil? Així doncs, els exercicis han d’adaptar-se a les condicions del seu entorn.

Fer exercici no només és bo pels i les astronautes. Cal fer exercici perquè ens permet mantenir una millor salut, tant física com mental. Hi ha molts tipus d’exercicis, però tres d’ells són bàsics: aeròbics (que permeten millorar la resistència), de força (que milloren la capacitat d’aguantar pes) i estiraments (que milloren l’elasticitat). Nosaltres te’n proposem tres de cada.


Rutina d’exercici

La rutina d’un/a astronauta ha de combinar exercicis aeròbics, de força i d’estiraments. La Federació d’Esports Espacials (Space Game Federation) recomana que els exercicis que vulguis fer seguits siguin de diferents tipus. Per exemple: aeròbic + força + estiraments+ força…

La tripulació Hypatia I hem dissenyat la següent rutina de 6 exercicis per fer durant la missió que durem a terme a l’abril del 2023 a la Mars Desert Research Station. Fes-la i diga’ns què t’ha semblat?

1 – AERÒBIC

2 – DE FORÇA

3 – ESTIRAMENTS

Skipping

Repeticions:

2 sèries de 20 segons

L’arquer

Repeticions:

15 repeticions per costat

Quàdriceps

Repeticions:

30 segons

Per a què serveix?

Evita problemes de cor i millora la resistència. Treballen cames i braços.

Per a què serveix?

Enforteix escàpules i bíceps.

Per a què serveix?

Estira i relaxa el quàdriceps.

Skipping L’arquer Quàdriceps

 

4 – DE FORÇA 5 – ESTIRAMENTS 6 – AERÒBIC
Combo de tren superior

Repeticions:

10 repeticions per cada costat

Combo espatlla i tríceps

Repeticions

20 segons cada posició

Bicicleta estirat

Repeticions

2 sèries de 20 segons

Per a què serveix?

Enforteix bíceps, tríceps i  espatlles i escàpules.

Per a què serveix?

Estira i relaxa espatlles i escàpules.

Per a què serveix?

Evita problemes de cor i millora la resistència. Treballen cames.

Combo de tren superior Combo espatlla i tríceps Bicicleta estirat

 

Descarrega l’activitat completa en PDF