PROJECTE CLAB: IMPRESSIÓ DE BIOMATERIALS I ECONOMIA CIRCULAR

0 de 12 lliçons finalitzades (0%)

Unitat didàctica 4. Inspira’t: Idees per a aplicar a l’aula (3h)

4.1. Impresió de biomaterials amb impresora 3D

impresora 3D
Aplicant algunes modificacions, les impressores 3D també poden imprimir materials tous. | Getty Images

Després d’aprendre, al mòdul 2, com donar una segona oportunitat als residus orgànics, i en el mòdul 3 a transformar els residus orgànics en una altra mena de material, en el següent mòdul et proposem dues coses:

1. Experimenta amb els residus que es generen al nostre voltant i et proposem algunes idees que pots fer tu mateix.
2. Crear el teu propi kit per a personalitzar la impressora 3D i que puguis imprimir els teus propis dissenys directament amb biomaterial.

En les últimes dècades s’han utilitzat biomaterials i la impressió 3D per a fabricar pròtesis personalitzades, implants ossis, dispositius d’alliberament controlat de fàrmacs i dispositius de suport de vida, entre altres. A més, s’estan investigant nous biomaterials i tècniques d’impressió 3D per a fabricar òrgans i teixits amb finalitats terapèutics.

Fa alguns anys que en l’àmbit educatiu comença a ser comú veure propostes didàctiques a l’aula que impliquin la fabricació digital, impressió 3D i recursos STEAM. Però avui dia, encara es desconeix el concepte de biomaterial en una situació d’aprenentatge.
Avui dia es pot arribar a fer una impressió 3D directament amb biomaterial sense haver d’utilitzar PLA en els nostres dissenys, per la qual cosa podem reduir encara més el nostre impacte mediambiental.

Per començar et proposem les següents receptes per a transformar residus i poder donar-los una aplicació per a una proposta d’aprenentatge:

 

  • Recepta per crear el teu propi filament amb biomaterial:

 

Activitats

1. Una vegada vistes algunes de les propostes de com transformar els residus que generem, et proposem que reprodueixis un dels processos i utilitzis la següent Diari d’aprenentatge.