PROJECTE CLAB: IMPRESSIÓ DE BIOMATERIALS I ECONOMIA CIRCULAR

0 de 12 lliçons finalitzades (0%)

Unitat didàctica 2. La pregunta: Un món sostenible? (3h)

2.2. Què són els biomaterials?

biomateriales
Per protegir el planeta, és necessari crear materials alternatius al plàstic. | Getty Images

Ara que ja coneixem l’economia circular, has de saber que la indústria ja està incubant solucions per a crear nous productes que proposen alternatives als materials derivats del petroli, com el plàstic, promovent així la sostenibilitat, la circularitat, la biodegradabilitat i el residu zero, des del punt de partida del material.

Un dels desenvolupaments més emergents en l’àmbit del disseny industrial, l’arquitectura, la moda i l’art és la creació de materials biofabricats a partir de microorganismes, bacteris i biopolímers. Són els anomenats biomaterials.

Els biomaterials són aquells que interactuen amb sistemes vius, és a dir, que estan creats a partir d’aquests sistemes vius.

Aquesta definició és del professor David F. Williams, que va dirigir la revista científica ‘Biomaterials’, i aquí pots llegir el seu article complet.

La creació de biomaterials busca reduir l’impacte mediambiental i, per tant, no admet qualsevol material biològic: tot material usat ha de provenir de recursos naturals i la seva producció ha de ser sostenible. A més, ha de complir la seva funció constructiva, és a dir, que sigui resistent, segur, no tòxic i durador. I finalment, una vegada conclosa la seva vida útil, ha de poder reciclar-se i sumar-se a l’economia circular, o bé ser biodegradable.

Tots els biomaterials que veuràs en aquest mòdul són biodegradables i podrien tornar-se a cuinar per a tenir no sols una altra vida, sinó totes les que volguéssim. Com hem dit en nombroses ocasions als nostres alumnes, no es tracta de dotar als materials d’una segona vida, sinó d’una tercera, una quarta i totes les necessàries.

Un dels nostres objectius en aquest curs és desmitificar els biomaterials. Volem allunyar-te de la idea que això únicament pot ocórrer en laboratoris i que hi ha codis i fórmules secretes. Observa les següents imatges.

 

 

Et sonen els objectes, veritat? Segurament els reconeixes i pot ser que molts d’ells siguin a  casa teva. Doncs amb aquests utensilis podem crear biomaterials. Volem que siguis conscient que els biomaterials són una cosa molt simple i que qualsevol persona els pot fer a casa. Tu mateix/a podràs fer biomaterials a la teva casa.

 

Activitats

  1. Segur que vius envoltat de llocs on es rebutgen molts residus orgànics que podrien ser aprofitats. Crea un mapa amb llocs de proximitat als quals podries anar a recollir aquests residus. Poden ser el menjador o cantina del col·legi o institut, restaurants, cafeteries, comerços, etc.