Ha arribat el moment de passar a la pràctica. En els mòduls 3 i 4 et proposem que exploris el món dels biomaterials, que descobreixis els residus que es generen en el teu entorn i com pots donar-los una segona oportunitat.
En aquest tercer mòdul començarem, doncs, amb l’elaboració dels biomaterials que has descobert anteriorment. I perquè puguis fer-ho fàcilment t’hem seleccionat una recopilació de vídeos de receptes amb biomaterials. A cuinar!
Recepta a partir de l’os de l’alvocat
Recepta a partir de tint d’alvocat
Recepta a partir de tint d’alvocat 2
Recepta a partir de l’os d’oliva
Recepta a partir de la pela de taronja
Recepta a partir de tint de taronja
Recepta a partir de diferents residus
Recepta resina
Ingredients:
• 50 gr de colofonia
• 15 ml de alcohol
• 5 gr de cera carnauba
• 40 gr / 60 gr d’additius segons quins utilitzis
Receta glicerina
Ingredients:
– 200 ml d’aigua
– 7,5 gr de agar-agar
– 12 ml de glicerina
– De 10 a 15 gr d’additius
Últimes consideracions abans i després de cuinar:
Abans de cuinar
1. Identificar els components: hem de ser capaços de saber diferenciar els components dels biomaterials per a saber exactament el que volem crear i una vegada creat, saber què hem creat i per què hem obtingut aquest resultat. Per exemple, si volem dotar de major flexibilitat al nostre biomaterial, hem d’afegir un plastificant i augmentar la seva dosi en funció del resultat que busquem.
2. Preparar els components i les matèries primeres: abans de posar-nos a cuinar hem de preparar-ho tot. Cal netejar la superfície de treball i disposar de tots els utensilis necessaris. Verificarem que hi hagi suficients endolls i allargadors i després haurem de pesar tots els ingredients que usarem. Fins i tot en alguns casos podríem parlar d’una preparació prèvia, perquè si per exemple volem usar pell de taronja, aquesta ha de ser deshidratada i triturada prèviament.
3. Preparar els motlles: abans de cuinar hem de preparar els motlles i deixar-los llestos per a rebre la mescla que hem creat.
4. Evitar el creixement de fongs: quan creguem biomaterials, podem afegir dues o tres gotes d’olis essencials que eviten el creixement de fongs i aporten una aroma particular als materials, encara que no ens hem de passar amb la quantitat perquè podrien modificar la consistència de la mescla. Un altre truc per a evitar els fongs és afegir vinagre, en tindríem suficient amb una cullerada petita. Si en una mescla, després d’uns dies d’assecat, surten fongs, podem netejar-los amb cotó banyat amb una mica de vinagre. Això aturarà la creació de noves infeccions.
Després de cuinar
Una vegada cuinat, ja està a punt? Quan podem desemmotllar el biomaterial? Cada recepta requereix d’un temps d’assecat, que també depèn de l’entorn (temperatura, humitat) on el deixem assecar.
Registrar l’evolució dels materials: aquest procés ens permet tenir un registre de com han canviat al llarg del temps i com han evolucionat en diferents contextos. A més, és molt útil per a poder verificar i replicar els resultats. Això és especialment important en el camp de la recerca, on és necessari poder confiar en la integritat de les dades i materials utilitzats.
Consideracions de seguretat:
Cap més enllà de les que es tenen quan manegem líquids i recipients calents. Es recomana netejar la superfície de treball amb alcohol abans de començar a treballar i en acabar. Evitar utilitzar els utensilis i eines destinats a l’alimentació per a la fabricació de biomaterials.
Activitats
- És el teu torn! Tria una de les receptes que hem mostrat en aquesta lliçó i aprofita els additius que has creat durant l’activitat anterior. Si has triat la primera opció, et recomanem la recepta de la resina. En cas contrari, et recomanem la recepta del colorant de taronja si has realitzat la segona opció.