0 de 20 lliçons completades (0%)
Surt del curs
Mòdul de Salut (11-12 anys)

Activitat 3.1. Quanta energia necessita un/a astronauta per viure a l’espai?

Aquesta és una lliçó de previsualització
Registra’t o inicia sessió per cursar aquesta lliçó.
Menjar a bord d’un transbordador espacial servit en una safata. Font: NASA

Per què quan fem esport estem més cansats que quan mirem la tele? Els humans necessitem energia per viure. Aquesta energia l’obtenim de la dieta, és a dir, el conjunt d’aliments tant sòlids com líquids que ingerim al llarg del dia; i la gastem fent exercici físic, però també quan estem en repòs. L’energia que gastem quan estem en repòs s’anomena metabolisme basal o despesa energètica basal (TMB).

Abans d’embarcar-se en una missió, els equips mèdics de les agències espacials estudien els requeriments energètics de la tripulació per poder dissenyar una dieta equilibrada, que els permeti mantenir-se sans. Per saber l’energia que necessita un/a astronauta durant el dia a dia, els i les científiques han trobat una fórmula que varia en funció del sexe i de l’edat. Com que es tracta d’un càlcul complicat, hem modificat la fórmula (1) perquè no hagueu de fer càlculs amb decimals:

 

Nenes Nens
De 3 a 10 anys TMB = (71000 × P) + (677 × A) × 1.553 TMB = (82000 × P) + (545 × A) × 1.736
De 11 a 18 anys TMB = (35000 × P) + (1.948 × A) + 837 TMB = (68000 × P) + (574 × A) + 2.157

 

Calcula amb la fórmula corresponent l’energia que necessitaràs cada dia durant la missió, substituint la P pel teu pes corporal en quilograms (kg) i la A per la teva alçada en metres (m). 

 

TMB =

 

Ara divideix aquest número entre 10.000 per a conèixer l’energia que necessitaràs. Us fem fer aquest pas per simplicar el càlcul (2):

 

Energia = TMB : 10.000 kcal

 

Aquest número que t’ha sortit està en les unitats de l’energia, les quilocalories (kcal). Si un pèsol té una energia de 0,617 kcal, quanta energia en pèsols necessitaries? O el que és el mateix, quants pèsols t’hauries de menjar? Compte! Això no seria una dieta variada!

Per calcular-ho, utilitza la fórmula següent: 

 

La meva energia en pèsols = Energia : 0,617 pèsols

 

Recorda que també pots fer el càlcul sense decimals així:

 

La meva energia en pèsols = Energia x 617 : 100 pèsols

 

 

 

__________

1. Per simplificar el càlcul i evitar haver de fer operacions amb decimals, hem multiplicat tots els coeficients (números) de la fórmula per 10.000.

2.Com que abans hem multiplicat tots els coeficients (números) de la fórmula per 10.000, ara hem de dividir el resultat pel mateix número.

 

Descarrega l’activitat completa en PDF