CURS D’ASTRONAUTES (11-12 anys)

0 de 20 lliçons completades (0%)

Mòdul d’Astronomia (11-12 anys)

Activitat 1.2. El sistema solar a escala

Aquesta és una lliçó de previsualització
Registra’t o inicia sessió per cursar aquesta lliçó.

Les dimensions del sistema solar són difícils de visualitzar degut a les magnituds de les distàncies. La idea d’aquesta activitat és que us familiaritzeu amb les distàncies que hi ha entre planetes i descobriu com estan distribuïts dins del sistema solar. Per això, us proposem construir un sistema solar a escala amb un rotllo de paper de vàter. 

Necessitareu

Instruccions: 

  • Començarem construint el nostre regle d’Unitats Astronòmiques (UA). Agafa el rotllo de paper de vàter i separa un tros. Divideix aquest tros en 10 parts iguals amb l’ajuda d’un regle, tal i com es mostra en la imatge:

 regla

 

  • Aquest és el regle que faràs servir per ajudar-te a posar els planetes al seu lloc. Cada quadrat del rotllo de paper de vàter és una unitat astronòmica, i la divisió que has fet en aquest tros de paper et serveix per comptar els decimals. 
  • Agafa el rotllo de paper de vàter i al principi de tot marca on es troba el Sol (tal i com pots veure en la imatge que trobaràs a continuació). Amb el regle de distàncies que acabem de construir, busca a quina distància està Mercuri del Sol i marca la seva posició amb una línea. Dibuixa Mercuri al seu lloc (recorda que està a 0.4 UA).

 

mercuri

 

  • Ara toca dibuixar la posició del segon planeta de la llista, Venus. Utilitza la taula de distàncies per saber a quina distància està Venus del Sol en UA i dibuixa’l al rotllo de paper de vàter tal i com has fer amb Mercuri.

 

venus

 

  • Fes el mateix amb la resta de planetes interiors: Terra i Mart. Utilitza la taula de distàncies per saber a quina distància estan del Sol en unitats astronòmiques, i utilitza el regle de paper que hem construït per saber on col·locar cada planeta. 

 

terra

 

  • Fes el mateix amb la resta de planetes (Júpiter, Saturn, Urà i Neptú). Ara hauràs de començar a desenrollar el rotllo de paper de vàter, ja ho veuràs. Ves en compte que no se’t trenqui.

 

 jupiter

 

 saturn

 

Veuras que la distància entre els planetes va creixent a mida que ens allunyem del Sol, i que hi ha  molt d’espai buit entre Saturn i Urà.

 

 distancies

 

ura

 

  • Un cop arribis a Neptú ja hauràs acabat. Que hi ha més enllà de Neptú? El proper objecte del sistema solar és el planeta nan Plutó. Saps a quina distància està Plutó del Sol en quilòmetres o en unitats astronòmiques? Creus que tens prou paper de water per dibuixar Plutó?

 

neptu

 

  • Fes-li una fotografia al teu sistema solar a escala penja’l al portal. T’ha sorprès com t’ha quedat? Et sembla gran o petit?

 

rotllo

 

 

 

Descarrega l’activitat completa en PDF