PROJECTE CLAB: IMPRESSIÓ DE BIOMATERIALS I ECONOMIA CIRCULAR

0 de 12 lliçons finalitzades (0%)

Unitat Didàctica 1: Situant-nos: FabLabs, fabricació digital i STEAM (3h)

1.1. Què és un Fablab?

FabLab_Barcelona1

 

El terme FabLab, acrònim de l’anglès Fabrication Laboratory, va ser creat en els inicis de l’any 2001 i fa referència a un model de laboratori basat en la producció digital.

Per  concretar encara més el terme, els FabLabs són laboratoris de fabricació digital i, així com altres entitats de fabricació digital obertes a la comunitat, serveixen per a portar les idees al món tangible mitjançant la fabricació de prototips o la producció d’objectes en petites i grans quantitats.

Als FabLabs s’utilitzen eines físiques connectades al món digital per crear objectes reals

Al seu torn, són llocs on es proporcionen les habilitats, els materials avançats i la tecnologia necessària per a fer les coses de manera econòmica i ràpida a qualsevol part del món, creant una xarxa de laboratoris que comparteixen informació, idees i recursos de manera global. Aquesta xarxa és de vital importància, ja que gràcies a ella es crea un nucli de transferència de coneixement i de processos d’innovació aplicats al prototipat i la fabricació digital.

Els FabLabs disposen de les eines tecnològiques necessàries perquè dissenyadors, emprenedors, estudiants, artistes o petites empreses puguin crear una cosa nova o personalitzada. Per exemple, els pastors a Noruega han utilitzat un FabLab per crear un sistema per a rastrejar ovelles amb els seus telèfons mòbils, mentre que a Espanya, altres persones han creat peces de roba aprofitant residus orgànics com la pell de la taronja o l’os de l’alvocat.

 

Quines són aquestes eines necessàries?

Cada FabLab té les seves, però les més freqüents són les impressores 3D. La més comuna usa filaments de plàstic, però n’hi ha treballen amb tota mena de materials com a guix, metall i fins i tot amb restes d’aliments, com veurem més endavant.

En un FabLab també podem trobar talladores làser, fresadores o talladores de vinil. Per descomptat, totes aquestes eines necessiten rebre ordres des de dispositius digitals amb programari, generalment de codi obert.

Finalment, és important que entenguem els FabLabs com a espais d’experimentació en el camp de la producció integrats en el context local on se situen. Per tant, existeix una gran diversitat entre els objectius, projectes i realitzacions, i articulacions locals segons cada FabLab. Uns laboratoris es dirigeixen més a l’experiència artística, uns altres van orientats a la solució de problemes socials i la salut… i molts d’ells comencen a veure en el vessant educatiu una possibilitat per a canviar el món.

Activitats

  1. Consulta la pàgina web de FabLab mundial i crea un mapa amb els cinc FabLabs més pròxims al teu lloc de residència.
  2. Aprofita per abuscar altres espais de fabricació digital oberts a la comunitat. Quin et queda més a prop? Quines eines utilitzan? Quin tipus de projectes realitzen?