PROJECTE CLAB: IMPRESSIÓ DE BIOMATERIALS I ECONOMIA CIRCULAR

0 de 12 lliçons finalitzades (0%)

Unitat didàctica 2. La pregunta: Un món sostenible? (3h)

2.1. Un món sostenible?

Aquesta és una lliçó de previsualització

Registreu-vos o inicieu la sessió per fer aquesta lliçó.

 

economia circular
L’economia circular és un model econòmic en el qual es busca reduir al mínim la generació de residus i maximitzar l’aprofitament dels recursos. | Getty Images

Com avançar cap a un món sostenible? Per respondre a aquesta pregunta és important conèixer d’on venim. Des de l’aparició de l’escriptura l’any 3000 a. C. aproximadament i amb el sorgiment de les primeres civilitzacions urbanes, el sistema de producció ha estat el mateix que fins ara, un sistema de producció lineal.

L’economia lineal es defineix com un model en el qual es produeix, es consumeix i es rebutja. És a dir, s’extreuen recursos naturals, es transformen en productes i es venen al consumidor final, que els utilitza i després els tira a les escombraries. Aquest model té un impacte negatiu en el medi ambient, ja que genera residus i emissions contaminants, i a això cal sumar-li el ritme de consum de les persones, cada vegada més accelerat. Per exemple, si s’extreuen massa recursos naturals o si es produeixen massa residus, això pot portar a la degradació del medi ambient i a la falta de recursos naturals en el futur.

A continuació et presentem un vídeo on veuràs de manera visual en què consisteix aquest model de producció:

 

A la finals del segle XX van començar a sorgir les primeres veus que proposaven un altre tipus de model de producció més sostenible i alternatiu al lineal i, l’any 1989, va sorgir per primera vegada el concepte d’economia circular al llibre Economia dels Recursos Naturals i del Medi Ambient de David W. Pearce i Kerry R. Turner.

L’economia circular és un model econòmic en el qual es busca reduir al mínim la generació de residus i maximitzar l’aprofitament dels recursos. En aquest model es fomenta la reutilització, la reparació i el reciclatge dels productes, i es promou la utilització de materials i energies sostenibles.

L’economia circular té com a objectiu tancar el cicle de vida dels productes i serveis, reduint així el seu impacte ambiental.

També és important esmentar que la ciutadania té una responsabilitat en la seva manera de consumir, per la qual cosa aquest model té repercussions en l’àmbit polític, econòmic, social i educatiu.

Fab City
Als projectes de ciutat sostenible, els FabLabs ofereixen recursos imprescindibles per caminar en la construcció d’una societat que té com a objectiu relacionar-se de manera positiva amb el seu entorn natural sense desconnectar-se del món, però amb ciutats autosuficients i reduint la petjada ecològica dels productes generats.

En aquest enllaç sobre com els FabLabs són una peça fonamental per a aconseguir aquests objectius. També et recomanem llegir el document Fab City Whitepaper.

Activitats

  1. Compara i contrasta: economia lineal i economia circular
    Pots utilitzar la següent plantilla per a fer-ho. També et poden ajudar la següent imatge i el vídeo on s’expliquen, a partir del minut 2.15, les diferents fases de l’economia circular:
    economia circular

Font ‘Teachersforfuture’

 

Fases de l’economia circular