Search
Close this search box.
Aprendre amb les mans

B2, molt més que una capacitació digital

Visitem l’escola La Salle de Premià de Mar per saber com han viscut els seus docents el curs ‘Objectiu: la Terra’
Un repte compartit que suposa un salt qualitatiu tant per la cohesió del claustre com pels coneixements i els materials adquirits.
12 d’abril de 2024 –
 Olga Vallejo

El juliol de 2023 es presentava Objectiu: la Terra. Com millorar-la des de l’espai, el curs de capacitació digital per a docents, organitzat per Habilis (Abacus), en col·laboració amb Blanquerna i la Federació d’Escoles Cristianes de Catalunya. Des de setembre, 190 docents s’han format en impressió 3D, programació amb scratch, realitat virtual i augmentada o pensament computacional desendollat. A més de la capacitació, el projecte anava acompanyat de material –robots, impressores 3D i ulleres de realitat virtual–, amb el que s’ha equipat els centres. 

Com es pot millorar la Terra des de l’espai? 

Aquesta és la pregunta que el professorat ha respost al llarg dels mesos de l’habilitació. D’entrada havien de triar una de les cinc propostes –Streaming Viral, Moon city, Feeling good, Spacelab o Space Debris–, que se’ls oferien per desenvolupar la seva capacitació. Després de rebre la formació havien de dissenyar un projecte que donés resposta al repte triat. 

A La Salle Premià de Mar s’hi han sumat 19 professors entre infantil, primària i secundària, són la tripulació que liderada per la seva comandant, l’Ana Munteis, coordinadora general de Robòtica a infantil i primària, presentaran el seu portfoli a la Cloenda del curs. Tota la tripulació va votar explicant els motius pels que creia que aquell repte era el més addient per cada etapa. El resultat va ser Moon City a secundària, que els permetia englobar gran diversitat de recursos, i Feeling good a primària, per tractar l’educació emocional lligada amb la tecnologia. 

Una oportunitat 360

Tothom coincideix que el projecte ha estat una oportunitat fantàstica tant a nivell de coneixements, materials i fins i tot per cohesionar el claustre. “Ha estat meravellós tant la quantitat com la qualitat de material nou que hem rebut. Ens ha permès assistir a més alumnat, reduir les ratios i que les classes flueixen amb més facilitat”, comenta en Pablo Amaya, coordinador de Robòtica i responsable de la coordinació general de Robòtica a secundària. Valora molt positivament la capacitació, conscient que ha contribuït a apropar la robòtica, la programació o la impressió 3D, a professorat del centre que fins ara no havien tingut cap relació amb la tecnologia. “Hem tingut la possibilitat de veure, conèixer i experimentar amb tecnologia que no és habitual en el dia a dia. Hagués estat impossible si no fos per una formació com aquesta”, comenta la Vanesa Cañete Jiménez, professora de Llengües i Filosofia de secundària. 

Un nou estímul 

La incorporació de la tecnologia a la roda d’aprenentatge ha estat molt positiva: “Ha transformat l’experiència educativa. Costa motivar a l’alumnat, moltes vegades arriben avorrits a classe però quan els mostres que hi ha noves maneres d’ensenyar i aprendre se’ls canvia la cara, és estimulant per a ells i per nosaltres”, comenta la professora de Llengües i Filosofia. És important que l’alumnat s’adoni que la tecnologia no és només per jugar, també és una bona eina per aprendre. Més enllà “A compartir el material, l’espera fins que arriba el seu torn, desenvolupar diferents rols, la frustració quan no els surt o l’aprenentatge compartit quan s’ajuden entre ells”.

El professorat també ho ha viscut com una alenada d’aire fresc: “Ha estat una mena de renaixement pel claustre i un reconeixement del que és la tecnologia a les escoles. Ens hem de posar les piles sinó ens quedarem enrere”, afirma el professor de Tecnologia. Una de les coses que més els ha agradat és el que ha suposat a nivell d’equip, les estones de treball en grup, on tothom estava il·lusionat, a l’expectativa de fer coses noves plegats. “No és tan habitual trobar una activitat comú on tothom està gaudint”, comenta Munteis.

I a partir d’ara què? 

“A partir d’ara tenim molta feina”, assegura la comandant. Té clar que s’ha de seguir treballant perquè la tecnologia estigui present de forma transversal al màxim d’àmbits possibles, que no es quedi només a l’àrea de robòtica. El següent pas és engrescar a la resta del claustre que no ha fet la formació perquè també la utilitzin, que aprofitin aquestes eines i puguin fer-ho sentint-se segurs. La tripulació al complet sap del potencial de la tecnologia i han començat a aplicar-la a diferents àmbits, “només cal continuar en aquesta línia”, diu Munteis. Amb la capacitació han vist el munt d’oportunitats que ofereix la tecnologia, ja estan pensant en el curs vinent per fer activitats amb tecnologia a àrees que fins ara no s’havien imaginat, com descobrir l’època dels romans a entorns virtuals. “El projecte suposa un abans i un després pel centre, un salt qualitatiu que ens permetrà utilitzar noves eines, aprofitar la formació per adaptar-la al currículum amb més calma i el bagatge que ens ha donat la capacitació”, conclou Amaya.

Publicidad

Articles relacionats