Search
Close this search box.
Aprendre amb les mans

Arrenca ‘Objectiu: la Terra’, el curs B2 per a docents organitzat per Habilis i Abacus

Més de 190 docents participen a l’Escola d’Estiu d’aquesta primera edició
La formació, que certificarà el nivell B2, es fa en col·laboració amb la Universitat Blanquerna i la Federació d’Escoles Cristianes de Catalunya.
5 de juliol de 2023 –
 Gemma Castanyer

Pensament computacional desendollat, robots amb i sense sensors, simuladors, programació amb Scratch, impressió 3D i realitat virtual i augmentada. Aquestes han estat les diferents matèries que s’han abordat de forma introductòria a l’Escola d’Estiu del curs de capacitació digital docent organitzat per Habilis (Abacus), Blanquerna i la Federació d’Escoles Cristianes de Catalunya.

A partir del setembre, els 190 docents de les deu escoles que participen prosseguiran la seva formació de forma híbrida, online i presencial, des dels seus respectius centres escolars.

Aquesta primera fase ha consistit en 18 hores presencials repartides en tres jornades i s’ha fet perquè mestres i professors “adquireixin un llenguatge comú i assoleixin una aproximació de totes les tecnologies que treballarem”, va destacar el doctor en pedagogia Miquel Àngel Prats, coordinador pedagògic del curs.

Expert en l’acompanyament del professorat en l’aplicació de la tecnologia a l’aula, durant la ponència Bases de la transformació educativa, Prats va voler posar èmfasi  “que els processos d’innovació tenen a veure amb les persones” i que davant les amenaces i els perills que suposa la digitalització, “cal oferir eines a l’alumnat per despertar el seu esperit crític”.

El curs s’articula al voltant de 5 reptes vinculats a l’exploració espacial que els docents treballaran amb els alumnes.

Saber de quina manera es poden aplicar les eines digitals en una de les metodologies de treball més actives, com és l’Aprenentatge Basat en Projectes (ABP) va ser l’objectiu de la xerrada de la directora pedagògica del centre Vedruna-Prats de la Carrera de Palafrugell, Montserrat Jiménez, qui va oferir nombrosos exemples pràctics sobre com ha de ser un bon treball per projectes, tenint en compte aspectes rellevants com la gestió emocional dels equips o l’ús de les TIC durant el procés de les tasques: “El treball per projectes ha de partir de la motivació de l’alumnat, de poder apoderar-los per a desenvolupar autonomia i responsabilitat. Primer va la pedagogia i després la metodologia”, va apuntar Jiménez. 

La directora d’Habilis, Sònia Casas, va tancar les ponències de la primera jornada presentant la narrativa que articularà el curs i les situacions d’aprenentatge que es presentaran perquè els docents les treballin amb els alumnes.

Es tracta d’una narrativa centrada en l’exploració espacial i que s’ha titulat: Objectiu: la Terra, com millorar-la des de l’espai.

A partir del mes de setembre, els claustres dels centres hauran d’escollir una de les cinc propostes que se’ls ha presentat: Streaming Viral; Moon city; Feeling good; Spacelab o Space Debris, per articular el seu projecte tecnològic. El curs preveu un acompanyament virtual a través d’una plataforma compartida i un seguiment amb tres sessions personalitzades a cada centre, sobre realitat augmentada, programació, robòtica educativa i impressió 3D.

I aquesta és la manera com hem presentat als docents cadascun d’aquests reptes.

 

Publicidad

Articles relacionats