Catalunya al Metavers

Aprèn a crear itineraris educatius de realitat virtual amb Co-Spaces

9 de maig de 2024 - Redacció

“Catalunya al metavers” és una experiència d’aprenentatge formada per tres situacions d’aprenentatge que combinen la realitat virtual, la programació per blocs i els elements audiovisuals amb continguts d’història, literatura, llengua catalana i medi. 

Es tracta d’un projecte de co-creació que convida els docents a seguir omplint el mapa amb els seus propis escenaris i itineraris. En aquest sentit, les tres situacions d’aprenentatge que oferim serveixen, d’una banda, com a font d’inspiració i d’exemple per aprendre a crear els escenaris, tot seguint les pautes que hem compilat en una guia didàctica.

Alhora, els continguts dels escenaris creats estan llestos per ser integrats a l’aula en si mateixos, doncs contenen una gran quantitat de contingut gamificat.

Situació d’aprenentatge 1

Pirineus: terra de dinosaures

Aquest itinerari està format per tres escenaris. En el primer, visitem el jaciment d’Isona (Pallars) per descobrir com treballen els paleontòlegs i quin tipus de restes s’han trobat en aquesta zona dels Pirineus.
En el segon, viatgem 66 milions d’anys enrere per veure com era aquesta mateixa en temps dels dinosaures i hi descobrim quines espècies habitaven.
En el tercer, veiem la caiguda del meteorit i tot el que va passar després fins a la seva extinció.

Aquí podeu veure alguns fragments dels tres escenaris.

Situació d’aprenentatge 2

Ullastret, epicentre del mon ibèric

Aquest itinerari també està format per tres escenaris. En el primer, s’expliquen alguns aspectes fonamentals de la cultura ibera a través d’una recerca de 6 misteris. Quatre d’ells estan en el jaciment d’Ullastret.

Els altres dos cal buscar-los dins del museu, que és el segon escenari, i on també s’explica la distribució geogràfica dels pobles ibers i la seva fi.

Una porta del museu ens trasllada enrere en el temps i ens transporta fins a la ciutat d’Indika, on un nen i una nena ibers ens conviden a passejar per les seves cases i carrers per descobrir com es vestien, com menjaven o veure una reproducció realista d’Ullastret en aquell temps.

Situació d’aprenentatge 3

Delta de l’Ebre: any 2075.

Aquest itinerari està format per dos escenaris. El primer ens explica la flora, la fauna i l’activitat econòmica de l’actual zona del Delta de l’Ebre i també ens trasllada a una estació meteorològica i ens explica perquè els habitants del Delta seran els primers refugiats climàtics d’Europa.
A través d’una barca, viatgem 50 anys endavant, a l’any 2075, on a partir de les projeccions realitzades pels científics, mostrem les parts que quedaran probablement inundades en el futur.

El vídeo mostra el recorregut principal de l’itinerari i algunes de les interaccions amb la interfície.

El contingut dels itineraris s’ha adaptat a partir d’articles publicats per les revistes Sàpiens, Petit Sàpiens i Descobrir Catalunya. També s’ha comptat amb l’assessorament de l’Institut Català de Paleontologia i la col·laboració de l’Agència Catalana del Patrimoni. 

Públic destinatari: docents de primària i ESO.


Experiència: 1485327.07

Sol·licitud per demanar més informació del producte

Activeu el JavaScript al navegador per a poder completar el formulari.