Pugem a l’autobús

Els alumnes construeixen el seu propi vehicle i l'adapten als reptes d'accessibilitat del transport públic

9 de maig de 2024 - Redacció

Aquest taller tracta la qüestió de l’accessibilitat del transport públic i la importància del seu ús en la cura del medi ambient alhora que l’alumnat munta i programa el seu propi autobús. Un dels reptes serà construir-lo de tal manera que sigui capaç de regular la seva velocitat en funció dels colors que detecti. També se li afegirà un motor per tal que l’alumnat observi les diferències en els girs que pot fer el giny construït.

Públic destinatari: Educació Primària – Segon Cicle.

Curs presencial: 1484547.33

Nº de sessions: Sessió de 90′

Àrea/es: Coneixement del Medi Social, Natural i Cultural

Descripció:

El trànsit de vehicles a motor és una imatge quotidiana, sobretot, en el paisatge urbà. És per aquest motiu que l’educació viària és un instrument clau per millorar la seguretat dels usuaris. 

A més a més, el model de transport basat en el cotxe particular promou la contaminació de l’aire, el consum d’energia i el col·lapse de les vies de circulació. Per això, és necessari promoure alternatives de mobilitat que ajudin a combatre els efectes d’aquest model. 

El repte que es proposa en aquesta activitat, consisteix en desplaçar-se per un recorregut que inclou diferents senyals viàries. A través del muntatge d’un autobús autònom amb Lego, es promou l’experimentació de la programació d’aquest perquè condueixi de forma segura respectant les normes de circulació. A més a més, la pràctica permet reflexionar sobre hàbits responsables relacionats amb l’ús de mitjans de transport públic i l’accessibilitat per persones amb mobilitat reduïda.  

Competències específiques:

  • Seleccionar i utilitzar dispositius i recursos digitals de forma responsable i eficient per tal de buscar informació, comunicar-se i treballar col·laborativament i en xarxa i per crear continguts segons les necessitats digitals del context.
  • Participar en la vida social de manera eficaç i constructiva respectant i aprofundint en el desenvolupament dels drets humans i dels infants i de les minories, per tal d’aconseguir una ciutadania activa, responsable i implicada.
  • Utilitzar el pensament computacional descomponent en parts més petites, reconeixent patrons i dissenyant algorismes per solucionar problemes i situacions de la vida quotidiana.
  • Utilitzar connexions entre diferents idees matemàtiques, així com identificar les matemàtiques implicades en altres àrees o amb la vida quotidiana, interrelacionant conceptes i procediments per interpretar situacions i contextos diversos.

Competències transversals:

  • Competència ciutadana 4. Identificar les relacions sistèmiques entre les accions humanes i l’entorn i iniciar-se en l’adopció d’hàbits de vida sostenibles.
  • Competència digital 5. Iniciar-se en el desenvolupament de solucions digitals senzilles i sostenibles (reutilització de materials tecnològics, programació informàtica per blocs, robòtica educativa, etc.) per resoldre problemes concrets o reptes proposats de manera creativa i sol·licitar ajuda en cas necessari.

Sol·licitud per demanar més informació del producte

Activeu el JavaScript al navegador per a poder completar el formulari.