En aquest taller construïm un vehicle fent servir el robot Cutebot, equipat amb la càmera AI Lens, i el programem perquè reconegui diferents imatges. L’activitat permet descobrir com funcionen els sistemes d’aprenentatge automàtic de la IA i reflexionar sobre el futur dels vehicles autònoms.
Públic destinatari: ESO
Curs presencial: 1484546.59
Nº de sessions: Sessió de 90’
Àrea/es: Coneixement del Medi Social, Natural i Cultural
Descripció:
Amb el pas accelerat de la tecnologia, la Intel·ligència Artificial (IA) emergeix com una força transformadora en molts aspectes de la nostra vida quotidiana. En molts àmbits i a diferents nivells, la presència de la IA és cada cop més evident i omnipresent.
En aquest context, l’activitat no només busca explorar les possibilitats de la IA, sinó també comprendre el seu impacte i les responsabilitats que implica la seva aplicació. Amb un enfocament pràctic, utilitzarem un vehicle i una càmera de visió artificial per aprofundir en els fonaments d’aquesta tecnologia fascinant.
El repte que es proposa és la programació d’un vehicle que es desplaci de manera autònoma mitjançant l’ús de la càmera de visió artificial i la placa micro:bit. A més, ampliarem aquesta funcionalitat mitjançant la creació d’un model que reconegui imatges de diferents elements, ampliant les capacitats del vehicle per a aplicacions agrícoles gràcies a la IA.
A través d’aquesta pràctica, no només s’exploren les diverses utilitats i aplicacions de la IA, sinó que també dóna peu a reflexionar sobre el paper vital que cada individu té en el desenvolupament d’un ús crític, segur, saludable i sostenible d’aquestes tecnologies. Identificar les seves contribucions al benestar i promoure accions per a la reducció de l’impacte ambiental es converteix en una prioritat en aquest camí cap a un futur impulsat per la innovació responsable.
Competències específiques:
- Seleccionar i utilitzar dispositius i recursos digitals de forma responsable i eficient per tal de buscar informació, comunicar-se i treballar col·laborativament i en xarxa i per crear continguts segons les necessitats digitals del context.
- Participar en la vida social de manera eficaç i constructiva respectant i aprofundint en el desenvolupament dels drets humans i dels infants i de les minories, per tal d’aconseguir una ciutadania activa, responsable i implicada.
- Utilitzar el pensament computacional descomponent en parts més petites, reconeixent patrons i dissenyant algorismes per solucionar problemes i situacions de la vida quotidiana.
- Utilitzar connexions entre diferents idees matemàtiques, així com identificar les matemàtiques implicades en altres àrees o amb la vida quotidiana, interrelacionant conceptes i procediments per interpretar situacions i contextos diversos.
Competències transversals:
- Competència ciutadana 4. Identificar les relacions sistèmiques entre les accions humanes i l’entorn i iniciar-se en l’adopció d’hàbits de vida sostenibles.
- Competència digital 5. Iniciar-se en el desenvolupament de solucions digitals senzilles i sostenibles (reutilització de materials tecnològics, programació informàtica per blocs, robòtica educativa, etc.) per resoldre problemes concrets o reptes proposats de