“Si les abelles desapareguessin del planeta, a l’home només li quedarien 4 anys de vida”. Aquesta frase s’atribueix al físic Albert Einstein, i suposa un toc d’alerta en majúscules que ens recorda la importància d’aquests insectes en l’equilibri ecològic, la biodiversitat o l’abastiment alimentari. De fet, el 75% dels aliments que consumim depenen de la pol·linització, procés pel qual les flors es fecunden per oferir fruits i llavors. Són dades de l’entitat Greepeace, que alerta que si bé les comunitats d’abelles són les grans responsables dels processos de pol·linització, juntament amb altres insectes com borinots o papallones, la seva població està fortament amenaçada a causa de l’impacte del canvi climàtic, els efectes de l’agricultura extensiva o el deteriorament i pèrdua dels hàbitats naturals, entre d’altres.
Tenint en compte aquesta situació, l’activista i dissenyadora pakistanesa Sabiha Rumani Malik fa 9 anys que lidera el projecte The World Bee Project, una iniciativa que controla de manera remota les poblacions d’abelles amb sensors de rusc, a partir de la intel·ligència artificial (IA) i la tecnologia acústica. Tot i que grans granges comercials ja fan ús d’aquestes tècniques, un dels trets diferencials de la proposta és que les posa a l’abast als petits agricultors.
Detectar què malmet la salut de les abelles
Per tal de monitoritzar les colònies d’abelles i analitzar-ne el seu estat de salut, el World Bee Project utilitza tècniques diverses com la col·locació d’una balança sota el rusc per a quantificar la mel que s’està produint; el seguiment de la temperatura del niu o la ubicació d’un micròfon davant del rusc per analitzar els comportaments i els indicadors de salut de la població local d’abelles. Un dels trets més significatius del projecte és que aquests indicadors s’inclouen en la xarxa World Hive Network, que combina dades de 50.000 ruscs intel·ligents amb factors ambientals, per a obtenir informació específica sobre els problemes als quals certes poblacions han de fer front.
Gràcies a aquest encreuament de dades es pot saber amb molta més precisió quin tipus de malalties, patrons climàtics, espècies depredadores o plaguicides estan perjudicant determinats ruscs. Segons Sabiha Rumani cal atendre cada població d’abelles de manera individual i analitzar les amenaces que estan fent davallar la seva població. De moment, The World Bee Project ja té monitoritzats ruscs als Estats Units, Anglaterra, Escòcia i Israel i preparen nous projectes per a Malta, l’Índia i Espanya.
Un projecte holístic
L’ànima de la proposta impulsada per Rumani va més enllà del monitoratge específic dels ruscs d’abelles. La iniciativa planteja plantar arbres fruiters i plantes autòctones perquè els insectes tinguin més aliment, així com formar dones en apicultura de precisió amb l’objectiu que millorin la seva estabilitat econòmica i ajudin a equilibrar la població i l’aliment de què disposen les colònies d’abelles. Una altra proposta és activar el World Bee City, que pretén ampliar la biodiversitat als entorns urbans, amb la voluntat d’ampliar la producció d’aliments, el benestar i l’economia.
Actualment, un dels principals reptes de The World Bee Project és trobar patrocinis i finançament pel seu projecte. Convençuda que la iniciativa es troba en un punt d’inflexió perquè hi ha moltes persones amb predisposició i sensibilitat per a col·laborar-hi, Sabiha Rumani insisteix que cal dedicar esforços a l’educació en la biodiversitat i en què significa ser un ésser humà.
Les veus del Fixing The Future 2023
Aquest projecte estarà present al Festival Fixing the Future, els dies 12, 13 i 14 d’octubre al Disseny Hub de Barcelona. El certamen mostrarà 25 projectes que estan transformant el món i enguany també presentarà un programa especial adreçat als docents.