Search
Close this search box.
Aprendre amb les mans

“Als Fablabs, la tecnologia no és la finalitat sinó una eina”

Entrevistem a Nuria Robles, responsable del FabLab León, un dels més importants de la Península
mascaramaster
El Laboratori de Fabricació Digital de León té més d’un centenar d’alumnes en les seves activitats extraescolars
11 de juliol de 2023 –
 Olga Vallejo

El Fab Lab León va inaugurar-se el novembre de 2011. Llavors el seu eslògan era Ens hem perdut les primeres revolucions industrials, aquesta no ens la perdrem. El que proposen és que infants i joves no siguin només consumidors de tecnologia i vagin un pas més enllà. Estan orgullosos de formar als creadors del futur i no és per menys perquè aquest laboratori de fabricació digital és un referent per totes aquelles persones que volen despertar la seva curiositat i donar-li ales.

Qué aporta a la canalla convertir-se en creadors de tecnologia en lloc de ser simples consumidors?
Quan comencen a crear tecnologia ni són conscients però van pel carrer i saben com funciona un fanal amb detector de presència, perquè ells saben instal·lar un sensor de llum en un circuit Arduino. L’important no és que fabriquin tecnologia sinó que comencin a entendre com estan fabricades les coses, que se’ls desperti la curiositat i la possibilitat de crear coses noves. 

És una porta oberta a la creativitat?
Veiem que quan són més petits s’atreveixen a imaginar i construir qualsevol cosa però a l’arribar a secundària es desperten les pors a exposar-se o que els ridiculitzin, dubten si la seva idea agradarà i no se senten prou lliures per compartir les seves idees. Per això és important estimular la creativitat perquè així tenen una eina més. Aquí la creativitat passa de tallar amb tisores i paper a muntar leds o sensors, les possibilitats són infinites i il·limitades. 

I a tu què t’ha aportat el FabLab?
Arribar a la feina amb un somriure i ganes d’ensenyar el que sé. Aquí tu ets la protagonista del teu propi procés d’aprenentatge, per algú que li agrada seguir aprenent és meravellós perquè és un camí sense fi. També sento la responsabilitat de complir la nostra missió i visió, en diem Visió 999. Es tractar d’aconseguir per 2030 una comunitat de 900 makers, persones que juguen i trastegen amb la tecnologia, 90 innovadors, persones capaces de trastejar amb problemes, i 9 emprenedors, persones capaces de trastejar amb oportunitats. Qui treballa aquí vol transmetre aquest coneixement i inspirar als més petits perquè facin el recorregut que vulguin. 

 

Per què vàreu crear FabLab León?
Quan vàrem començar el nostre eslogan era, Ens hem perdut les primeres revolucions industrials, aquesta no ens la perdrem. L’objectiu era ser capaços d’atraure coses interessants per a Lleó, com dur conferenciants que fessin xerrades i estimular l’interès de la ciutadania per la ciència i la tecnologia però no ens acabava de cuallar. El 2010, quan vàrem descobrir l’univers dels FabLab, llavors vàrem veure clar que això era el que necessitàvem i volíem. Pel fundador del FabLab, el laboratori de fabricació digital és un Fabulous Lab (Laboratori Fabulós), i ho és perquè s’hi pot construir gairebé qualsevol cosa. 

Com voleu incidir en la ciutadania?
Ens agradaria contribuir a crear una ciutat atractiva pels nostres joves, perquè creïn idees innovadores que els permetin desenvolupar la seva professió a la nostra ciutat, i també promoure el desenvolupament del talent necessari per integrar-se a les empreses locals. 

Recordes els inicis?
Al principi el model de negoci basat en la idea dels gimnasos, on els usuaris pagaven una quota i tenien accés il·limitat a totes les màquines. Amb una tarifa mensual de 30 €, tenint en compte que 1 hora d’una màquina làser costa 40 €, resultava sumament benficiós. La nostra intenció era que qualsevol persona pogués accedir al FabLab però vàrem descobrir que el procés d’aprenentatge dels adults és bastant lent. A més ens vàrem adonar que els adults que disposaven de recursos econòmics els faltava temps, i a la inversa. A partir d’aquí vàrem apostar per  la formació d’un equip especialitzat, centrant-nos en ensenyar a nens i nenes a través d’activitats lúdiques. La nostra fita era la mateixa que ara, que es diverteixen mentre adquireixen habilitats  necessàries pel futur. 

A altres FabLab és habitual la formació STEM com a extraescolar?
Hi ha altres FalLabs que ofereixen formació STEM però no és molt freqüent. Aquest és un espai de fabricació digital per a tothom però sobretot per a nens, nenes i joves. Aquí els oferim una manera diferent d’aprendre tecnologia, aprenen fent. La idea és anar formant a aquests nens i nenes en programació i fabricació digital perquè quan arribin a l’edat adulta tinguin els coneixements necessaris per desenvolupar el seu projecte. El 2015 només teníem una alumna i ara en tenim més de 100 fent extraescolars al FabLab.

“Tenim el programa Poderosas, exclusiu per a nenes a partir de 6 anys”

Com funciona l’extraescolar?
Hem dissenyat un programa formatiu estructurat en un itinerari per nivell. Actualment, tenim tres nivell i hem començat a dissenyar el quart. A través d’un total de 36 activitats, els participants tenen l’oportunitat d’aprendre diverses tecnologia mitjançant projectes de curta durada. A final de curs creen un projecte final que integra tots els coneixements adquirits al llarg del programa.

Quin paper juguen les nenes al FabLab?
Tenim el programa Poderosas, exclusiu per a nenes a partir de 6 anys. Cada vegada hi ha més nenes però encara són poques en comparació amb els nens. Intentem atreure-les a través d’activitats que els resultin atractives, des de ninos que se’ls encenen els ulls a vestits tallats amb la làser, i on la tecnologia no és la finalitat sinó una eina que els permet fer el seu projecte. 

Als lleonesos els agrada el FabLab?
El boca orella ens ha ajudat moltíssim, tenim ambaixadors del FabLab que escampen la nostra filosofia per tota la ciutat. Som un recurs de la ciutat i una alternativa d’oci, sobretot pels adolescents que no encaixen en les extraescolars més tradicionals. Sovint és un oasi. Aquí es troben amb els seus iguals compartint el gust per la tecnologia. 

Publicitat

Articles relacionats