Search
Close this search box.
Aprendre amb les mans

Com combatre les ‘Fake News’ des de l’escola

L’educació mediàtica és imprescindible per fer front a la desinformació i aprendre a verificar el que trobem a les xarxes socials
Presentem alguns conceptes bàsics sobre les ‘Fake News’ i una sèrie de consells, recomanacions i lectures que et poden resultar útils per no caure en el seu parany
17 d’abril de 2023 –
 Olga Vallejo

El 83% dels joves entre 18 i 34 anys s’informen a través de les xarxes socials, i donen més credibilitat a les xarxes socials i als mitjans digitals que a la televisió, la ràdio o la premsa, d’acord amb les dades de l’Òmnibus de la Generalitat de Catalunya (agost 2022), promogut pel Centre d’Estudis d’Opinió.

Davant aquest allau d’informació que els arriba a través de la xarxa, al centre Vedruna-Prats de la Carrera a Palafrugell han introduït aspectes mediàtics a l’aula, dedicant-hi una hora setmanal a 1r i 2n de l’ESO: “Crèiem que era necessari sistematitzar la verificació digital. El més joves són un col·lectiu vulnerable, consumeixen molta informació a través de la xarxa i ens feia patir l’accés obert a tanta informació sabent que pot ser maliciosa i els intentaran enganyar”, explica la Montse Jiménez, directora pedagògica del centre. Valoren molt positivament l’experiència, a la pràctica és l’alumnat qui aporta el contingut que troba a la xarxa i s’hi suma el bagatge pedagògic del professorat per ensenyar-los a parar, analitzar i verificar el tipus d’informació de què es tracta.

Sovint els joves formats en fake news es converteixen en els verificadors digitals de la família 

L’alumnat del Vedruna-Prats ha participat al Mobile World Congress amb la seva experiència, que ha estat seleccionada per la comunitat mSchools, a la convocatòria internacional Repte per l’educació mediàtica per mostrar projectes que van més enllà de la competència digital a l’aula. L’objectiu era donar-la a conèixer al Mobile perquè es repliqui a altres entorns. Jiménez reconeix que a més de la satisfacció que ha suposat participar al Mobile, “l’alumnat ha posat en pràctica aspectes que treballen al projecte de comunicació del centre, s’ha evidenciat que el que es fa a l’aula també té sentit al món dels adults”. 

 

‘Fake over’

Fake Over (Editorial Flamboyant, 2022) és el llibre de la Nereida Carrillo amb il·lustracions d’Alberto Montt. És un manual fàcil, útil i rigorós per aprendre a verificar la informació, i s’ha convertit en una eina de treball a diverses escoles com el Vedruna-Prats. 

 

Sovint parlem de les fake news però les “notícies falses” són un oxímoron, “si són notícies no poden ser falses, hauríem de dir-ne desinformació”, assegura la Nereida Carrillo, també professora de la Universitat Autònoma de Barcelona i fundadora de Learn to Check, projecte educatiu en obert que ensenya a verificar i promou l’esperit crític per combatre la desinformació. 

Cada vegada és més habitual el treball interdisciplinar de periodistes amb enginyers informàtics per intentar identificar aquests enganys i assegurar que la informació que s’incorpora al procés informatiu no ha estat trucada ni manipulada en el procés de transmissió. Els periodistes són conscients de la importància de verificar la informació, “el problema és que la desinformació va canviant per ser més efectiva, i sovint quan sabem identificar un contingut impostor n’apareix un de més sofisticat tecnològicament”, explica l’experta en comunicació mediàtica.

 

Aprendre a verificar

Des de Learn to Check fan formació al Col·legi de Periodistes pels professionals del sector, també a plantilles de diferents mitjans de comunicació i a estudiants de periodisme d’universitats catalanes i espanyoles. 

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) també promou l’educació mediàtica a través del programa eduCAC (www.educac.cat) amb recursos educatius per les escoles i les famílies, perquè es faci un ús crític i responsable dels mitjans de comunicació. Laura Pinyol, consellera del CAC i responsable de l’eduCAC recorda que posen l’accent en l’alfabetització digital de forma constant i sistemàtica, i amb la tenen vocació d’educar en el consum i les noves maneres de relacionar-nos, “abordant els reptes del dia a dia que sovint van més ràpid que el temps que tenim per aturar-nos i reflexionar”.

 

El més bàsic de les ‘Fake News’

Deepfakes: Imatges, vídeos o àudios falsos, fabricats o manipulats per la intel·ligència artificial. 

Desinformació: Informació falsa, inexacta i enganyosa que es distribueix intencionadament. 

Fact-checkers: Professionals que verifiquen la informació amb eines digitals.

PANTERA: Mètode per caçar mentides. Les sigles responen al que cal fer per determinar si la informació és certa: Procedència + Autoria + Novetat + To + Evidències + Rèplica + Amplia. 

Verificació: Comprovar la veracitat d’una informació. 

Publicidad

Articles relacionats