Pels qui encara no heu descobert un dels grans totems de la programació, us direm que Scratch és un llenguatge de programació amb una interfície molt visual, simple i acolorida, cosa que el fa ideal per als nens/es a partir de 6 o 7 anys.
Va ser creat al MIT Media Lab de Massachussets i s’ha convertit en un de les eines per aprendre a programar més exitoses del món. El seu principal objectiu és que els infants desenvolupin la seva creativitat i el pensament lògic alhora que es familiaritzen amb els conceptes bàsics del llenguatge de la programació.
En què consisteix?
A unir blocs de colors a mode de trencaclosques arrossegant-los i deixant-los anar per crear figures, moviments, sons, canviar escenaris o crear jocs.
Primers passos
Scratch està disponible online de forma gratuïta però també es pot descarregar per treballar fora de línia. La versió Scratch 3.0 permet que ara es pugui fer servir des de qualsevol tipus de dispositiu sense problemes.
No cal fer registre però és recomanable crear un compte al nen/a perquè així pugui guardar els seus projectes. Es necessita que el seu pare/mare/tutor confirmi el compte amb el seu correu electrònic.
Per on comencem?
Quan el nen/a encara no coneix la interfície (i el pare, mare o mestre tampoc) el millor és proposar-nos un repte compartit i deixar que l’infant tingui veu i intervingui en els elements secundaris. Us serà molt útil la guia d’iniciació creada pel propi MIT i que en la versió 3.0 és molt més intuïtiva i potent i també els tutorials.
Quan l’infant ja estigui més familiaritzat, el MIT també ofereix projectes simples associats a diferents àrees de coneixement. En aquest cas, el repte consisteix a agafar un d’aquests projectes base i que el nen/a el modifiqui lliurement afegint o treient elements segons el seu criteri.
Recursos per als nens… i per als adults
En els primers projectes és ideal imprimir les targetes Scratch (disponibles en castellà) que permeten al nen/a tenir una referència visual del pas a pas de les accions o exercicis que cal fer per construir un determinat projecte.
També és recomanable tenir previstes noves funcionalitats o millores per explicar-li una vegada acabi el seu projecte. Així estimulem el seu afany de superació i li donem valor a allò que ja ha fet. En podeu aprendre a través de tutorials com aquests de l’associació sense ànim de lucre Programamos o aquests altres de BQEducacion.
I si voleu fer tot un curs online, aquí en teniu un de molt recomanable.
De la pantalla al robot
Quan el nen/a ja domini la interfície és el moment de fer el salt als elements físics, permetent que el seu projecte adquireixi forma en el món real. Ho podem fer construïnt robots amb materials reciclats als quals se’ls pot adherir alguna placa.
La placa Makey Makey és tot un clàssic d’aquest tipus de projectes. Es tracta d’un kit que permet connectar objectes a un ordinador i que, en tocar-los, aquests actuïn com un comandament a distància o joystick. Aquí trobareu un munt de projectes per fer amb ella.
Una altra placa que admet Scratch en la seva versió 3.0 és Micro:bit. Dissenyada especialment per a nens/es, té una pantalla LED, botons i un sensor de moviment.
I per anar encara més enllà, mBlock és una interfície basada en Scratch que permet controlar els robots de Makeblock.