Search
Close this search box.
Aprendre amb les mans

Paleontòlegs per un dia

Ens envoltem de fòssils i esquelets gegants impresos en 3D a l’exposició ‘Dinosaures de la Patagònia’
Dinosaures portadeta
Es pot visitar fins al 2 de juny de 2024 al CosmoCaixa de Barcelona.
29 de febrer de 2024 –
 Genís Casanovas

Durant l’època del cretaci la terra tremolava als seus passos i pocs s’atrevien a enfrontar-se als 38 metres de llarg i les 77 tones que pesava el Patagotitan mayorum, el dinosaure terrestre més gran de la història, un espectacle de la naturalesa, extingit fa milions d’anys, però que, ara, podem contemplar a escala real a l’exposició Dinosaures de la Patagònia al Museu de la Ciència CosmoCaixa de Barcelona. Una mostra que despertarà l’interès dels vostres fills o alumnes, sobretot si estan interessats pel món dels dinosaures i la geologia o si tenen inquietud per la història i com treballen els paleontòlegs.

L’exhibició, creada pel Museo Paleontológico Egidio Feruglio (MEF), recull 13 esquelets de dinosaures impresos en 3D seguint la seva mida, textures i proporcions reals. A més, també podem veure detalls més petits de cranis, dents i altres fòssils trobats a la Patagònia argentina, una terra on, durant el segle XX i XXI, s’han trobat nombroses espècies de dinosaures, com el mateix Patagotitan, el Tyrannotitan chubutensi o els petits Manidens condorensis

La visita per si mateixa no és tan interactiva com altres que hem visitat en aquest mateix espai del Museu de la Ciència, per això us recomanem que, si hi aneu amb els vostres fills o alumnes, ho feu a través d’una visita guiada o d’una de les dues visites dinamitzades que tenen programades:

  • Rere les petjades del Patagotitan: Aquesta activitat està pensada per a infants a partir dels 4 anys, els quals hauran de col·laborar amb els paleontòlegs a posar en ordre els cartells identificadors dels dinosaures de l’exposició, els quals s’han barrejat durant el seu viatge des de l’Argentina. En aquesta visita dinamitzada l’objectiu és aprendre a reconèixer les característiques principals dels dinosaures, a diferenciar-los d’altres rèptils, descobrir els grups principals, què menjaven, com caminaven…

 

  • Gegants del passat: Visita dinamitzada adreçada a nens i nenes a partir de 7 anys. Aquí els visitants es posaran a la pell dels paleontòlegs i aprendran a “llegir” la història de la Terra escrita a les roques i els fòssils. Seguint els mètodes d’aquests investigadors, descobriran les principals característiques dels dinosaures, quins secrets amagaven els seus esquelets i com es diferenciaven les diferents espècies segons si eren herbívors, carnívors o omnívors.

 

Es tracta d’una mostra que farà les delícies dels infants més interessats pel món dels dinosaures, però que també fomentarà la seva capacitat lògica i analítica, ja que hauran d’estar pendents de petits detalls i diferències al llarg de tot el recorregut. S’hauran de fixar si un dinosaure té tres o quatre dits als peus per saber si és carnívor o herbívor, si té escames o plomes al voltant del cos o quina forma tenen les seves dents. A més, també és una bona oportunitat per veure com funciona la tecnologia 3D i les increïbles capacitats que té per emular formes i textures.

Us recomanem, a més, anar-hi amb temps i complementar la jornada amb l’exposició permanent del Museu de la Ciència CosmoCaixa, la qual també dedica una part als fòssils i els dinosaures, així com a la geologia i l’evolució, continguts totalment complementaris a la mostra de Dinosaures de la Patagònia.

Podeu consultar els detalls de l’exposició i les activitats paral·leles al web del Museu de la Ciència CosmoCaixa.

Publicitat

Articles relacionats