Search
Close this search box.
Aprendre amb les mans

El món a través dels ulls de la IA

Visitem l’exposició ‘IA: Intel·ligència Artificial’ del CCCB de Barcelona
Expo IA CCCB
Un recorregut ideal per despertar l’interès pel ‘machine learning’ i l’experimentació dins el món STEAM.
16 de febrer de 2024 –
 Genís Casanovas

Com percep les nostres emocions la Intel·ligència Artificial? Com es veu una pel·lícula o una flor a través dels seus ulls? Com podem experimentar amb ella? Aquestes i moltes altres preguntes són les que intenta respondre l’exposició IA: Intel·ligència Artificial, la qual es pot visitar fins al 17 de març al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). La mostra explora la història, els usos, les possibilitats i els reptes ètics d’aquesta tecnologia i destaca per la gran quantitat de punts interactius dels que disposa, fet que la converteix en una activitat ideal per joves i infants que vulguin donar els seus primers passos en el món del machine learning i experimentar amb els milers d’alternatives que ens ofereix la IA. 

Només en entrar a l’exposició, ens envolta la foscor, únicament trencada per les desenes de pantalles, robots, escàners i obres que s’estenen per tot arreu. Just al principi, veiem com un grup de visitants mouen els braços i les cames de manera estrambòtica, davant seu, en una pantalla de grans dimensions, una massa desconeguda va prenent forma i imitant els seus moviments de manera cada vegada més exacta. Es tracta de la instal·lació Machine Learning, del col·lectiu d’artistes i investigadors Universal Everything, amb la qual es vol explorar la capacitat de la IA per aprendre moviments humans i prendre una forma física per reproduir-los.

Aquest és un dels primers punts de la mostra on es requereix la participació dels visitants, però no pas el darrer, sinó tot al contrari, perquè un dels punts forts i distintius de l’exposició és precisament la interactivitat que proposen moltes de les seves obres. Podem veure com la IA llegeix les nostres emocions mentre conduïm un simulador de curses de cotxes i ens diu si estem nerviosos, enfadats, contents o concentrats; també ens posarà a prova fent-nos endevinar qui és l’autor d’una sèrie de poemes i cites, la IA o autors cèlebres de la literatura universal o ens proposarà crear un ritme de bateria a quatre mans –les nostres i les seves–.

Aquesta interactivitat constant la converteix en una mostra molt dinàmica i que no deixarà de sorprendre’ns, tot i que nosaltres us recomanem que la visiteu fora dels dies o horaris més concorreguts i així podreu experimentar amb més temps i tranquil·litat amb tots els gadgets que hi anireu trobant, com per exemple, un dels més curiosos, un gos robòtic que reconeix la nostra veu i, a mesura que ens anem guanyant la seva confiança, interactua d’una manera o una altra amb nosaltres, inclús podem veure com se li dilaten les pupil·les quan s’emociona. 

Alguna vegada us heu preguntat com ens veu una IA? Doncs, posant-nos davant d’un escàner, veurem com assimila en nostre físic i el representa, igual que, en un altre moment del recorregut, veurem com reacciona en directe la Intel·ligència Artificial als estímuls d’una pel·lícula de ciència ficció.

Visitant l’exposició mentre juguem

Tot i ser una exposició molt interactiva i dinàmica, el món de la tecnología i la IA sovint pot ser difícil de comprendre i alguns dels seus apartats poden resultar densos per la gran quantitat d’informació que s’hi troba, sobretot pels més petits de la casa. Així i tot, teniu l’opció de realitzar la “visita autojugada” IActualitza’m!, adreçada a nens i nenes d’entre 6 i 12 anys. Es tracta d’un joc de pistes i reptes que els participants hauran d’anar superant a mesura que avancen a través de l’exposició. Amb l’ajut d’un plànol que indica els punts on cal aturar-se, es plantegen jocs i enigmes perquè les famílies i la canalla aprenguin com funciona la IA.

Pensament computacional desendollat

Dins les instal·lacions del mateix CCCB també s’ha habilitat l’espai L’aprenenta, una proposta dissenyada pel col·lectiu Estampa que, a través de quatre jocs i un enigma, proposa pensar, sense pantalles, apps o cables, com i de qui aprèn la IA. Els infants podran idear que els agradaria que fes una IA –o que no fes–, dissenyar-la amb materials que trobaran a la mateixa aula i aprendre com funciona el treball per capes, la lógica de la IA… Una activitat ideal per potenciar el “pensament computacional desendollat”.

També podeu consultar al web del CCCB les diferents activitats i tallers adreçats a famílies que organitzen des d’ara i fins el 17 de març.

Publicitat

Articles relacionats