Aquest estiu, cabussa’t en la robòtica

HABILIS us porta sis recomanacions de casals i colònies d'arreu de Catalunya, ideals per aquestes properes vacances

Consulta quines colònies o casals s’adapten millor als teus interessos. Podràs dissenyar, programar i construir el teu propi robot.

30 de maig de 2023 - Redacció

La robòtica educativa no només té presència a les aules de primària i secundària sinó que adquireix cada vegada més protagonisme en l’oferta de casals i colònies d’estiu per a infants i joves. Passar el matí envoltats de robots i motors, i dedicar la tarda a activitats d’aventura i lleure és un pla perfecte pels aficionats al pensament computacional i disseny de màquines programades. “Les habilitats que les criatures adquireixen amb la robòtica els acosten a conèixer i entendre la tecnologia en primera persona a banda de fomentar noves vocacions professionals” apunta Guillem Martínez, CEO i cofundador de la competició Robocat

Si esteu interessats en apuntar-vos a un casal o a unes colònies de robòtica, a continuació us fem un resum d’algunes de les propostes previstes per aquest estiu:

Creativitat i tecnologia a Mas Llop

On: Mas Llop Activity Camp, Caldes de Malavella (La Selva)

Dates: 27 d’agost-2 de setembre

Edats: De 6 a 14 anys

Preu: 520€

Generar respostes als desafiaments diaris i fer-ho de manera creativa són els dos principals objectius d’aquestes estades que es portaran a terme a Mas Llop, una casa de colònies amb múltiples instal·lacions esportives ubicada a un entorn natural envejable, ideal per a la pràctica d’activitats en grup. L’objectiu d’aquestes colònies és que els participants aprenguin robòtica (programació i construcció de robots) i que ho facin en grups reduïts i de manera cooperativa a partir de reptes concrets. D’aquesta manera es fomenta un clima adient per a obtenir diferents alternatives de resposta, i s’estimula l’enginy com a font de solucions i recursos.  

Materials com el Lego WeDo 2.0, el Lego Mindstorms, el Make Block, el VEX IQ o el Dash -depenent de l’edat- formen part de les eines metodològiques que s’utilitzen per a les activitats de robòtica. Així mateix, també està previst fer servir programes com Cubetto, Little Bits, Scratch, Sketchup o Stencyl, per a la resolució dels problemes que es plantegin. Pel que fa a les activitats esportives i de lleure, infants i joves podran practicar esports d’aventura (tirolina, Kayak o tir amb arc, etcètera) així com activitats aquàtiques, jocs a l’exterior i vetllades. 

Més informació:  www.masllop.es

Programació, tecnologia i lleure a Cal Pons

On: Alberg Cal Pons, antiga colònia tèxtil a Puig-reig (El Berguedà)

Dates: Del 2 al 15 de juliol (primera quinzena) i del 16 al 29 de juliol (segona quinzena)

Edats: De 9 a 12 anys

Preu: 250€

Organitza: Fundació Cellnex i Fundesplai

Queden molt poques places per aquestes colònies valorades amb 1.150€ per infant, on els més petits viuran una immersió de quinze dies practicant robòtica educativa, electrònica i programació de videojocs. Seguint una metodologia pràctica i col·laborativa, els participants hauran de posar en pràctica la lògica, el treball cooperatiu i l’estratègia per a crear el seu propi robot, dissenyar i imprimir una peça de CAD en 3D o idear un videojoc a partir d’una programació senzilla i versàtil. L’agenda diària també inclou teatre, activitats d’aventura, excursions i piscina. La llengua vehicular dels monitors és l’anglès.

Més informació: www.estiu.fundesplai.org

Creativitat digital i robòtica a la Granja-Escola La Perdiu

On: Granja-Escola La Perdiu, Cabanes (Alt Empordà).

Dates: Del 2 al 9 de juliol (creativitat digital) i del 9 al 15 de juliol (robòtica)

Edats: Creativitat digital, de 8 a 16 anys. Robòtica, de 6 a 16 anys.

Preu: 420€

Organitza: Innova’t Educació

Innova’t Educació proposa dues estades de colònies de 7 dies a la Granja-Escola La Perdiu, un espai de cura i respecte al medi ambient amb unes instal·lacions 100% sostenibles. El primer torn, del 3 al 9 de juliol  es destina als amants de les arts digitals (audiovisuals i multimèdia). Els participants podran crear el seu propi videojoc, editant la imatge i el vídeo i dissenyant amb 2D i 3D. Durant el segon torn, del 10 al 16 de juliol, els aficionats de la robòtica tindran l’oportunitat d’imaginar, construir i programar els seus propis ginys.

Més enllà de les colònies, Innova’t Educació organitza casals a Girona de dilluns a divendres en horari de matí per a infants i joves de 3 a 17 anys. Els més petits fan els primers passos en robòtica, amb robots infantils com Albert, Cubo, Dash o VEX 1, 2, 3. A partir de primària es treballen amb materials com Lego, EV3, Vex Go o VexlQ, que s’assignen en funció de l’edat i experiència. Aquestes activitats potencien el pensament computacional, des de la creativitat i construcció guiada del coneixement. 

Robòtica amb Lego Education amb Eix Estels

On: Casa de Colònies La Llobeta, Aiguafreda (Vallès Oriental)

Dates: Del 16 al 22 de juliol

Edats: De 9 a 16 anys.

Preu: 529€

Organitza: Eix Estels

Els robots Spike (tecnologia Lego Spike) seran els protagonistes d’aquestes estades que organitza Eix Estels, on infants i adolescents dedicaran tres hores al dia a l’enginy i la robòtica, amb monitors especialitzats en Robotix Hands-on Learning, partners oficials de Lego Education. A més de potenciar les competències personals per a fer front a reptes i desafiaments, aquest programa enforteix la iniciativa personal, el treball en equip, la relació interpersonal i la disponibilitat per aprendre. Els participants també podran gaudir de l’entorn amb activitats d’aventura a l’aire lliure. A més, diàriament hi haurà una sessió de relaxació abans d’esmorzar, i un espai de gamificació al vespre.

Robòtica amb IA a la Vall d’Aran

On: Les, Val d’Aran (seu Deportur)

Dates: Del 2 al 9 de juliol i del 9 al 16 de juliol

Edats: Genius (9-11 anys); Explorer (+12 anys)

Preu: Genius Robòtica 790€ (tot inclòs); Explorer Coding 850€. Lloguer PC: 50€; Explorer Robòtica: 900€. Lloguer PC: 50€. Opció compra robot Mars Rover: 175€

Organitza: Camp Tecnológico

Unes estades per a fomentar les vocacions tecnològiques adaptades a infants i adolescents a partir de 9 anys. El campament Inventor Lab, pels més petits, ofereix un primer contacte amb la construcció i la programació de robots, així com amb el desenvolupament de minijocs amb Scratch i Kodu. Els més grans, en canvi, podran desenvolupar un projecte a l’àrea de robòtica o a l’àrea coding, on se’ls permetrà experimentar amb la intel·ligència artificial, la programació de robots amb Python, l’experimentació i creació amb impressores 3D o el desenvolupament de videojocs amb la plataforma Unity. 

El camp tecnològic es combina amb la pràctica d’esports d’aventura, com el descens de  barrancs, el senderisme, el ràfting o l’escalada. 

Més informació: www.camptecnologico.com

Anglès i robòtica a Cal Ton Xic

On: Casa de colònies Cal Ton Xic, Tavèrnoles (Osona)

Dates: Del 25 de juny a l’1 de juliol

Edats: De 6 a 16 anys

Preu: 575€ (iva inclòs)

Organitza: Fun and Learn i Robo-Tic

Com podríem construir una grua que transporti paquets a una alçada determinada? Aquest és un dels reptes que hauran d’aconseguir resoldre els infants més petits, de 6 a 9 anys, que participin en aquestes estades en anglès programades per Fun and Learn i Robo-Tic. A partir de 9 anys, l’alumnat també podrà programar petit videojocs amb Scratch a més de treballar la robòtica amb el Kit de robòtica de Lego Mindstorms o Spike. Infants i joves hauran de construir petits invents amb motors i sensors i programar-los perquè siguin capaços d’assolir els objectius fixats. Seran capaços de trobar la sortida del laberint?

Com en altres colònies, les activitats de robòtica i tecnologia es combinen amb propostes d’aventura i joc. L’idioma vehicular és l’anglès.