Search
Close this search box.
Aprendre amb les mans

Novetats editorials d’aquest Sant Jordi que ens parlen d’educació

Quatre llibres destinats a docents, pares i qualsevol persona interessada en el món de la pedagogia
Close up of books on desk in library.
Autors com Cristina Correro, David Bueno o María Couso acaben de publicar obres enfocades en l’educació i els joves
21 d’abril de 2023 –
 Gemma Castanyer

Sant Jordi arriba carregat amb alguns títols per aquells entusiastes del món educatiu, que ens ofereixen pistes per entendre i acompanyar millor els processos d’aprenentatge d’infants i adolescents. No us les perdeu!

Lectures que fan lectors de Cristina Correro i Joan Portell (Eumo Editorial)
Una lectura destinada a professionals del món dels llibres -docents, bibliotecaris, crítics o llibreters- per a fomentar els hàbits lectors entre els més joves i revertir una situació crítica a les aules i és que les competències en lectoescriptura evidencien una pèrdua d’aprenentatges com alerta el Departament d’Educació en aquesta nota de premsa. Factors com la pandèmia i l’ús abusiu de les pantalles, segons afegeixen professionals de biblioteques i llars d’infants, explicarien -en part- aquest retrocés.

Els professors Joan Portell i Cristina Correro, especialistes en literatura infantil i juvenil, apunten en aquest volum algunes estratègies per tal de recomanar lectures, que no només es basen en l’edat sinó també en “l’experiència de cada individu”. A més, defineixen com hauria de ser “un bon pla lector” perquè desperti l’interès de l’alumnat. En aquest sentit, a la programació d’uns determinats títols, Correro i Portell proposen afegir-hi activitats que fomentin el diàleg i la reflexió com lectures compartides, clubs de lectura, intercanvi lector o grups d’animació lectora.

El cervell de l’adolescent de David Bueno (Rosa dels Vents)
El cervell d’un adolescent es reconfigura i experimenta canvis de connectivitat comparables a la metamorfosi d’un animal, afirma el neurocientífic David Bueno. Conferenciant, comunicador i divulgador, habitual a molts mitjans de comunicació on ha donat a conèixer les claus per entendre com aprenem, el doctor Bueno s’endinsa en aquesta ocasió en una de les etapes clau en el desenvolupament de la persona cap a l’edat adulta, sovint incompresa per la majoria i carregada d’estereotips. Per tal de saber com funciona el cervell de l’adolescent i així entendre i acompanyar millor els nostres joves durant aquesta etapa, David Bueno publica “El cervell de l’adolescent” (Rosa dels Vents), un discurs únic que ens ofereix algunes estratègies perquè aquesta etapa sigui fructífera en el camí cap a una adultesa sana i digna.

En busca del tiempo en que vivimos de Gregorio Luri (Ed. Deusto)
Un assaig sobre filosofia antropològica que se serveix de les preguntes sobre els límits del món humà com a proves per a diagnosticar els temps en els quals vivim. La humanitat apunta el mestre, pedagog i filòsof Gregorio Luri, té la sensació que viu en la fi dels temps, que l’home actual s’ha cansat d’ell mateix i del seu domini de la Terra. En aquest context, que l’home estigui desorientat, apunta, no és notícia; ni tampoc que tingui por al futur. Ara bé, que tingui por d’ell mateix, que no sàpiga gestionar el món en el qual viu, sí que és nou, i el pitjor, segons Luri, és que aquesta amenaça ha arribat a les escoles.

Cerebro, infancia y juego de María Couso (Ed. Destino)
És hora de jugar però per a tothom! La pedagoga i mestra María Couso, especialista en neuroeducació, ens convida a descobrir tots els aprenentatges que ens aporten els jocs de taula moderns al seu primer llibre Cerebro, infancia y juego (Ed. Destino) amb pròleg de David Bueno. Deixar sortir el camió dels gelats atrapat en un embús, descobrir on és el llop o robar un preuat diamant…són alguns dels reptes que ens plantegen jocs de lògica com el Rushhour, Los Tres Cerditos (Smartgames) o Código Secreto (Haba). Aquests jocs ens permeten posar en pràctica les matemàtiques, la lògica, la lectoescriptura o la memòria de manera lúdica i divertida, sigui individualment o en família. Podeu seguir a Maria Couso a les xarxes a través del seu perfil PlayFunLearning on publica contingut sobre maternitat, neuroeducació i jocs de taula.

Publicitat

Articles relacionats