Search
Close this search box.
Aprendre amb les mans

Nenes i STEM: els millors recursos per despertar-los vocacions científiques

Hem compilat diferents projectes i iniciatives per reduir la bretxa de gènere en el sector científico-tecnològic des de l’escola
7 de març de 2023 –
 Gemma Castanyer

A partir dels 6 anys una nena ja comença a creure que és menys capaç que un nen amb relació a les seves habilitats i competències. Així ho afirma un estudi publicat per la revista Science, que alerta que a partir d’aquesta edat les nenes ja descarten aquelles activitats que es consideren per a infants “molt intel.ligents”.

Aquest fet incideix directament en l’elecció del seu futur acadèmic i professional i és que, quan arriben a l’adolescència, les noies es decanten majoritàriament per carreres tècniques amb més orientació social, i renuncien a les vinculades a les matemàtiques o la tecnologia, segons apunten altres investigacions consultades.

La falta de referents científiques, els estereotips de gènere o una percepció esbiaixada del seu propi talent continuen pesant en la seva tria professional

La bretxa de gènere es reprodueix a totes les etapes educatives com alerta l’estudi Radiografía de la brecha de género en la formación STEAM publicat el 2022 pel Ministeri d’Igualtat i Formació Professional del govern espanyol. Per posar un exemple, a Espanya, només el 5,2% de les noies vol dedicar-se a professions de l’àmbit de la ciència i l’enginyeria, mentre que el percentatge en els nois supera el 15%, segons dades de l’informe.

Només el 5,2% de les noies vol dedicar-se a professions de l’àmbit de la ciència i l’enginyeria

De quina manera podem fomentar, des de les aules, que més nenes es decantin per vocacions STEAM (en anglès sigles que corresponen a les matèries de Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Arts i Matemàtiques)? A continuació us oferim alguns recursos i estudis que existeixen a casa nostra, promoguts per universitats, particulars o ens públics.

1.- Programa Aquí STEAM de la UPC
Prop de 60 escoles i instituts ja formen part d’aquest programa que impulsa des de 2019 la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), en col.laboració amb la Generalitat de Catalunya i el Consorci d’Educació de Barcelona, amb l’objectiu d’impulsar les vocacions científiques i tecnològiques entre l’alumnat de primària. Les escoles que accedeixen a formar part de l’Aquí STEAM reben un taller formatiu adreçat al professorat de primària i ESO per a introduir la perspectiva de gènere a les aules, així com un taller específic sobre propostes didàctiques per a “incorporar accions STEAM als centres”. A més, poden adquirir el segell Aquí STEAM UPC i participar en les xerrades, tallers divulgatius o activitats que organitzi la universitat, per al foment de les vocacions cientificotecnològiques.

 

2.-Programa d’innovació pedagògica STEMcat
El projecte STEMcat és un programa que impulsa la Generalitat de Catalunya que a més de fomentar les vocacions científiques entre l’alumnat també dedica esforços a l’orientació des de l’educació primària, a la millora de la percepció social que existeix d’aquest tipus de matèries i a afavorir les condicions per a interpretar i entendre el món cientificotecnològic. El programa té tres anys de durada i es porta a terme des del 2019. Per tal de consultar els requisits d’accés cal accedir al web xtec.gencat.cat.

3.- Menció STEM a la UdL
Conscients de la necessitat de despertar l’interès per la ciència i les matemàtiques des que les criatures són petites, fa un parell d’anys que la Universitat de Lleida (UdL) ha posat en marxa una nova menció STEM, pionera al sistema universitari català, pels estudiants del grau en Educació Primària. Per a fer-ho possible, la UdL ha habilitat una aula amb recursos matemàtics, una impressora 3D o bé materials de robòtica perquè els estudiants puguin posar en pràctica els aprenentatges i metodologies que després hauran de fomentar entre el seu alumnat. Segons la degana de la facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la UdL, Maria Pau Cornadó, tant els recursos com els materials són molt innovadors i destaca especialment “la metodologia (…) que els permet treballar en equip, amb esperit crític i creativitat”, apunta una nota emesa per la universitat.

4.- Congrés de dones STEM
La web STEM Woman Congress, que aquest 2022 ha celebrat la seva quarta edició a Barcelona, inclou un important conjunt de recursos i iniciatives locals i d’altres països per impulsar l’accés de les nenes i les dones a les carreres científiques i tecnològiques. Hi trobareu el concurs internacional de tecnologia Technovation Girls, l’Inspira STEAM, un projecte de sensibilització basat en sessions de treball entre professionals científiques mentores i estudiants o el projecte Som Investigadores, que promou la visita de l’alumnat al Barcelona Supercomputing Center (BSC).

Si us calen més recursos, us adjuntem l’article STEMtools: Una proposta per a planificar el desplegament STEM a l’escola, així com aquest enllaç al blog Teacherspayteachers, que us poden inspirar una mica més.

Publicidad

Articles relacionats