Promoure la presència femenina als estudis tecnològics, visibilitzar les persones amb espectre autista i crear un producte audiovisual modern i entretingut que també servís perquè els alumnes dels graus de Comunicació Audiovisual, Animacions 3D, Jocs i Entorns Interactius de la Universitat de Vic poguessin posar en pràctica el seu aprenentatge i treballar al costat de professionals. Aquest ha estat el triple objectiu de la websèrie LISA, una producció d’Abacus per a la Universitat de Vic.
LISA està protagonitzada per l’actriu i tiktoker Emma Cunill, i tracta d’una noia dins l’espectre autista que arriba a la UVic per estudiar el grau d’Enginyeria Mecatrònica. L’Enginyeria Mecatrònica treballa de manera interdisciplinària els coneixements de mecànica, electrònica, informàtica i control per formar professionals amb capacitat per concebre els nous productes industrials i de consum que exigeix el segle XXI.
Amb un to modern i un guió entretingut, LISA pretén normalitzar l’autisme a l’entorn universitari. Per això, els creadors de la sèrie han rebut l’assessorament d’entitats com Asperger.cat. De fet, l’actriu Emma Cunill, que és una persona de l’espectre autista, fa temps que ha desenvolupat aquesta mirada divertida i desacomplexada des del seu TikTok personal.
Igualment, la sèrie, ha servit de formació a les estudiants que han pogut treballar amb un equip altament professional, encapçalat per les directores i guionistes Ingrid de Santos i Raquel Barrera, amb experiència en aquest tipus de formats, amb una mirada atrevida i en clau d’humor, i amb el productor executiu i director de continguts d’Abacus, Marc Roma.
D’aquesta mescla entre professionals i estudiants ha sortit LISA. Durant quatre capítols de 5 minuts de durada veurem com una jove estudiant dins l’espectre autista, comença el primer curs del grau en Enginyeria Mecatrònica a la UVic amb tota la il·lusió del món, però també amb tota la por per saber com encaixarà la seva condició a l’hora de teixir relacions amb els seus companys i professors.
Les persones amb transtons de l’aspectre Autista (TEA) poden tenir una gran varietat de manifestacions diferents. És possible que no interpretin els codis relacionals de manera adequada i per això en un context de interacció social es poden generar situacions diverses: un gest, una mirada, una frase amb doble sentit, poden ser interpretades de manera molt diferent i provocar situacions estranyes o incòmodes. Per això quan comença el curs la Lisa es planteja si serà acceptada. Podrà fer noves amistats? Haurà de dissimular la seva condició? Ho descobrireu al llarg de la sèrie.