Jugar i aprendre matemàtiques alhora és possible. La Mònica Boladeres ho va descobrir fent de voluntària a l’Hospital de Sant Joan de Déu. Va coincidir que la seva germana volia resoldre el cub de Rubik i varen intentar-ho juntes: “Em va semblar una bona opció perquè els infants i joves que estaven a l’hospital es distreguessin fent el cub. A partir d’aquí vaig implementar-ho també a l’aula, llavors era profe de matemàtiques a primer d’ESO”. Mentre aprenia a resoldre’l, l’ensenyava a l’hospital i a l’aula. De seguida va veure que aquest joc fomenta el treball en equip, i malgrat a algú pogués no li interessar-li gaire, a la majoria se’ls despertava la curiositat. “Vaig veure que podria treure-li molt suc a nivell educatiu, és una eina interessant, permet utilitzar el joc com a eina d’aprenentatge i permet adaptar el contingut curricular en funció de cada etapa”, explica.
Rubikids
La Mònica Boladeres Lloses és enginyera química, inquieta de mena, docent de Didàctica de les Matemàtiques a la Universitat Rovira i Virgili, i fundadora de Rubikids, el projecte que combina cubs de Rubik, matemàtiques i entreteniment. A Rubikids fan tallers per a escoles, extraescolars i formació de professorat, convertint les matemàtiques en una experiència innovadora, pràctica i divertida, conscients que els cubs de Rubik són útils per ensenyar lògica, raonament, memòria i visió espacial.
A més, treballar amb Rubik pot aportar beneficis a qualsevol edat, des de l’etapa infantil –descobrint els colors o la classificació de diferents figures–, a la gent gran, enfocant-ho a l’agilitat mental, donant-los eines per desenvolupar la memòria o habilitats motrius. Amb els més petits es desenvolupen les matemàtiques com a concepte, i a mesura que es fan grans s’introdueixen nombres, sumes, fraccions, estadística, probabilitat, potències o geometria. Treballen sobretot amb la piràmide que és un tetraedre. En comparació amb el típic cub de 3×3 és més senzill, té quatre colors en lloc de sis, i gràcies a les quatre cares és més manipulatiu i menys complex que el 3×3, que necessita diferents algorismes per avançar. El tetraedre requereix un procediment més mecànic i tan sols amb lògica es pot entendre.
A Boladeres el que més li agrada dels tallers i extraescolars és la cara de sorpresa dels nens i com sense adonar-se’n, jugant, aprenen una barbaritat: “Acostumats com estan a la immediatesa, s’adonen que valen la pena les hores i l’esforç que han de dedicar per resoldre el cub”. A la universitat, fa classe als futurs professors, donant-los eines a través de la gamificació i noves metodologies amb la intenció que aprenguin a fer unes matemàtiques menys rígides, de forma més lúdics i vivencial, a través del joc.
L’origen de tot plegat
Rubikids neix el 2017 després d’un any viatjant per Perú, Xile i altres països de Sud Amèrica, on Boladeres després del voluntariat i l’experiència amb Rubik, segueix treballant amb els cubs i dissenyant el projecte, que creix i evoluciona. L’objectiu era que a través del Rubik es treballés el contingut curricular de matemàtiques d’una manera innovadora, lúdica i competencial. Des d’aleshores han fet gairebé 200 tallers, hi han participat més de 3.400 alumnes de 85 centres educatius.
La idea no era que s’aprenguessin conceptes matemàtics. La seva creadora explica que es treballa la lògica, el raonament, una part més memorística, “elements que conformen la base de les matemàtiques, que permeten tenir un pensament més analític per entendre les coses. Les matemàtiques no sempre són les sumes”. El que es planteja és que en lloc de sortir de l’aula i anar a un museu, es porta el museu a l’aula viatjant a l’univers de les matemàtiques amb els cubs de rubik, resolent diferents reptes, al principi de forma més visual i després més manipulativa.
Curiositats sobre el cub de Rubik
- Ernő Rubik és el creador del cub de Rubik. El 1974, aquest arquitecte i professor va crear el primer prototip del que es coneixia com a cub màgic.
- El 1979 juntament amb Tior Laczi, el seu soci, el presenten a la Fira de la Joguina de Nuremberg (Alemanya) i signen un contracte de llicència amb l’empresa Ideal Toy Company.
- Originàriament tenia una finalitat educativa, el professor Rubik volia demostrar el moviment tridimensional als seus alumnes d’arquitectura de la Universitat de Budapest.
- El més sorprenent d’aquest trencaclosques és que tot i ser aparentment senzill és enormement complex.
- El 1981 el Llibre Guinness de rècords mundials va organitzar el primer torneig a nivell mundial a Munich.
- El cub més clàssic és el de 3x3x3 amb 3 blocs d’alt, 3 d’ample i 3 de profunditat, però n’hi ha de tota mena. Les variants es divideixen en 8 grups bàsics: cúbics, cuboïdes, morphix, minx, skewb, square-1, cubs curvy, cubs amb engranatxes i Mixup.
- Max Park està considerat el millor jugador del 3x3x3, el 2023 va batre el rècord del cub resolent-lo en poc més de 3,1 segons.