Les matemàtiques són més que números, càlculs i formes geomètriques, doncs també les fem servir quan planifiquem, resolem problemes quotidians, raonem o reflexionem. Aquestes capacitats matemàtiques estan relacionades amb l’organització, les quantitats i l’espai, potencien el pensament analític, l’habilitat investigadora i la curiositat per aprendre. Pensar i raonar, representar, plantejar i resoldre problemes, comunicar… La curiositat de la canalla fomenta els propis processos matemàtics.
La literatura permet que els infants identifiquin situacions del dia a dia on les matemàtiques estan presents i els són útils
Des de la perspectiva matemàtica, la lectura del conte permet que trobin les connexions matemàtiques en la història, tant els conceptes explícits com els implícits que hi pugui haver. Són, en definitiva, una eina fantàstica per treballar continguts matemàtics associats a les mesures, la geometria, els números, la resolució de problemes, les operacions o les relacions lògiques.
La nostra selecció per fomentar el pensament matemàtic
- En Patufet de Charles Perrault amb il·lustracions de Jean-Marc Rochette (Blume Editorial, 2005). La història més coneguda de Perrault és perfecte per tenir el primer contacte amb les matemàtiques, tant per comptar engrunes de pa com per entendre què és gran i petit o parlar de l’espai i l’orientació.
- Por Cuatro Esquinitas de Nada de Jerome Ruillier (Editorial Juventud, 2004). Els protagonistes d’aquest conte són figures geomètriques i caldrà resoldre un problema, el del quadrat que vol entrar a la casa dels seus amics els cercles, i no saben com fer-ho. Pensar possibles solucions és un bon estímul per despertar el pensament matemàtic.
- Cuenta conmigo de Miguel Tanco (Editorial Libro Albedrío, 2019). La protagonista del llibre és una apassionada de les matemàtiques, que assegura que les matemàtiques estan arreu i li encanta trobar-les. Amb un munt de figures geomètriques a cada il·lustració i conceptes matemàtics que s’expliquen a la perfecció.
- L4 v3nj4nç4 d3l prof3ssor de m4t3m4t1qu3s de Jordi Sierra i Fabra (Editorial Barcanova, 2018). Una mena de scape room que han de resoldre tres alumnes, utilitzant tot el seu enginy i els coneixements de matemàtiques. El punt de partida és la broma pesada que van fer per un company i que acaba patint el professor de matemàtiques. Si volen aprovar l’assignatura hauran d’anar a casa d’ell i superar un seguit de proves.
- Que las matemáticas te acompañen de Clara Grima amb il·lustracions de Raquel Gu (Ariel Editorial, 2018). Poc més de 300 pàgines que passen volant, on la doctora en Matemàtiques, professora de la Universidad de Sevilla i divulgadora científica, Clara Grima, explica de forma fàcil i amb sentit de l’humor, que les matemàtiques estan presents quan ens lliguem els cordons de les sabates, al futbol, les vacunes, Google o Joc de Trons.