Les plaques de programació estan entrant, de mica en mica, en el dia a dia de les escoles, sobretot en el d’aquelles que aposten per la robòtica educativa, Podem dir que són petits ordinadors que els mateixos alumnes poden programar per tal de crear objectes electrònics interactius, com ara els robots. És, doncs, un hardware i tal com passa amb els ordinadors tenen ports de sortida i d’entrada als quals s’hi poden connectar altres elements que en aquest cas no són teclats ni ratolins sinó sensors o actuadors.
Una de les que està guanyant més popularitat és la Micro:bit, creada l’any 2015 per la BBC (Regne Unit) i que ja s’ha estès per milers d’escoles, convertint-se en una eina ideal perquè els alumnes s’introdueixin en el món de la robòtica i la programació. De fet, es calcula que 39 milions infants i joves de 60 països diferents ja han utilitzat, segons dades de la Micro:bit Educational Foundation, la qual també ha impulsat 30 projectes educatius en diferents zones del món, per fomentar els coneixements digitals i les vocacions STEAM entre els col·lectius més desafavorits.
“Volem que tots els infants tinguin la capacitat per construir el seu propi futur digital”
La placa
Robots educatius com el Maqueen, Smart car, Cubtebot, o Mini Smart Turtle Car, ja la fan servir com a cervell. Pensada per a alumnes de l’últim cicle de Primària, la Micro:bit disposa de 25 micro-LEDS i Bluetooth per poder ser connectada sense cables. A més, les noves plaques Micro:bit porten ja incorporats dos botons, sensor de temperatura, acceleròmetre, micròfon, altaveu i sensor tàctil i fins i tot poden reaccionar davant sons amb el micròfon que ve incorporat o reproduir sons per l’altaveu. En la seva part inferior també disposa de cinc anells per a connectar-hi altres cables d’entrada o sortida.
Creant un futur digital
Tal com explica el CEO de Micro:bit Educational Foundation, Gareth Stockdale, l’objectiu d’aquesta placa és “aconseguir que tots els infants tinguin la capacitat per construir el seu propi futur digital” i això passa perquè tots ells tinguin l’oportunitat d’aprendre a programar, manipular robots, entendre com funcionen i treballar utilitzant el pensament computacional. “Volem que els infants deixin de ser només consumidors de tecnologia i en siguin també creadors”, remarca el CEO de la fundació.
De fet, les múltiples aplicacions que té aquesta petita placa i la capacitat que té per interactuar amb altres Micro:bit, no només busca ensenyar a programar, sinó el que volen és “fomentar la creativitat entre els alumnes, ja que en el futur, a banda de saber programar, també hauran de tenir capacitat per crear, per col·laborar entre ells i comunicar”, explica Stockdale, que recorda que “no volem crear un exèrcit d’enginyers, sinó que hi hagi diversos perfils de professionals que tinguin accés a la tecnologia, per tal que representin un espectre més ampli de la societat, ja que això voldrà dir que seran més capaços de buscar solucions als problemes. Si els infants adquireixen ara aquests coneixements, més endavant tindran la capacitat d’incidir en els reptes que definiran la nostra societat del futur”.
Formació per a docents
La Fundació Micro:bit no només es dedica a comercialitzar la placa de programació, sinó que també vol ser un instrument educatiu, tan per alumnes, com per docents. Per això ofereix cursos i materials pels professors, tant per aplicar els usos d’aquesta placa a l’aula, com perquè tinguin la capacitat d’educar digitalment els seus alumnes. “Tenim molts escenaris de futur força incerts, com la IA o el metavers, on serà necessari tenir una bona educació al respecte. Com protegirem els nostres alumnes i la seva privacitat? Hem de construir un coneixement pels docents perque eduquin els seus alumnes, perquè aquests siguin capaços de prendre les millors decisions pel que fa a l’ús de la tecnologia”.