A les escoles públiques de Nova York, ja l’han prohibit. A Austràlia, els alumnes tornaran a fer exàmens amb “paper i bolígraf”, perquè ja s’han detectat casos de plagi segons publica The Guardian. A casa nostra, de moment, el Departament d’Educació no s’ha pronunciat oficialment sobre la regulació del ChatGPT en l’entorn educatiu. No obstant això, experts en alfabetització digital com Kate Arthur, fundadora i CEO de l’empresa canadenca Digital Moment, destaquen que aquesta eina basada en la intel.ligència artificial (IA) és una oportunitat per a forçar els canvis necessaris als quals ha de fer front l’educació, segons una entrevista publicada per NacióDigital.
Des que l’ús d’aquest chatbot o bot conversacional, creat per l’empresa OpenAI d’Elon Musk, es va obrir al públic de manera gratuïta el desembre de 2022, el sector educatiu ja ha començat a posar en pràctica les enormes possibilitats que té, però també alerta sobre les amenaces que se’n vinculen, amb relació a la fiabilitat de les tasques encomanades o la necessitat d’aplicar canvis en les metodologies d’avaluació. “La nostra aposta és fer-ho servir tant per part dels professors, com per part dels estudiants. El que cal és ensenyar a ambdós col.lectius a utilitzar el ChatGPT com una eina de productivitat i intentar evitar males pràctiques”, destaca Guillem Garcia, expert en innovació educativa del eLearning Innovation Center (eLinC) de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). De fet, aquest centre d’innovació, vinculat a l’aprenentatge permanent en línia, ja està treballant en l’elaboració de guies, formacions i metodologies que puguin acompanyar el professorat en la transició cap a l’ús de la IA en l’educació.
Correccions, elaboració d’exàmens, avaluacions, automatització de feines administratives… Les aplicacions del chatbot són múltiples
Què ofereix el ChatGPT al sector educatiu?
Les aplicacions que existeixen són múltiples, des de la formulació de rúbriques, fins a correccions, elaboració d’exàmens, tasques d’avaluació, estructuració de textos o l’automatització de feines administratives, tot i que cal anar amb cura perquè aquests recursos no sempre són fiables, ni ajustats als objectius d’aprenentatge: “El ChatGPT comet errors i ofereix respostes molt genèriques. (…) Cal que el docent revisi tot això”, apunta Garcia.
Abans d’iniciar-se en el seu ús es recomana explorar-lo, fer-ne proves i descobrir algunes de les seves possibilitats
“Les respostes que ofereix es poden manipular, evidenciar, se’n poden extreure fragments, però no s’han de copiar i enganxar literalment, que és probablement el que faran els alumnes i aquí haurem d’aplicar mesures de control com fèiem amb la Viquipèdia”, afegeix Sílvia Caballeria, professora de literatura del col.legi Sant Miquel dels Sants i cap d’innovació de la Fundació Tr@ms.
Recursos que ofereix el ChatGPT en l’entorn educatiu: com utilitzar-lo?
Amb tot, Sílvia Caballeria i Guillem Garcia destaquen alguns avantatges que tot seguit resumim.
1.- Facilita la resolució de dubtes i ajuda a generar idees: sigui per a l’alumnat i/o el professorat, el ChatGPT permet que s’hi interactuï i se li puguin fer preguntes.
2.- Ajuda a fer pensar els estudiants i a plantejar-los desafiaments crítics: les respostes del ChatGPT amb relació a les que ofereix una font directa permeten a l’alumnat comparar i arribar a conclusions sobre la veracitat de la informació.
3.- Es poden simular converses amb un autor o un personatge d’una obra teatral: un exercici creatiu i estimulant que ens proposa Caballeria i que ella ha fet servir amb els seus alumnes després d’haver desenvolupat una tasca sobre una obra literària.
4.- Facilita la creació de continguts com l’elaboració d’exàmens i rúbriques: inspira el professorat amb idees per a realitzar aquestes tasques estalviant temps.
5.- Ofereix suport en l’estructuració de textos
6.- Millora la productivitat en les tasques administratives: pot resultar una eina eficaç per a la gestió i automatització d’algunes feines diàries.
7.- Pot ser una eina útil per agilitzar les tasques d’avaluació i correcció.
La incorporació de la IA generativa en l’entorn educatiu forçarà a un canvi en les metodologies d’avaluar i aprendre
Com pronostica el professor Guillem Garcia: “Els diem als professors que no facin servir preguntes obertes, sinó que demanin infografies, treball col·laboratiu, que elaborin proves orals, etcètera. Metodologies que no són noves, però que poden ajudar a fer activitats fent ús de la IA generativa”. Garcia apunta que cal “aprendre a treballar amb aquestes tecnologies però no dependre d’aquestes tecnologies ni tampoc treballar contra elles”. Jordi Truñó és director pedagògic d’FP de l’escola Pia Santa Anna de Mataró i reconeix que “no poden viure d’esquena a aquesta nova eina”, si són les mateixes empreses que ja l’estan posant en pràctica. En aquest sentit, Truñó creu que “els caldrà trobar l’encaix”, tenint en compte la nova finestra d’aprenentatge que els suposa tant pels alumnes com pels professors.
Probablement el més adient, com apunta Sílvia Caballeria, seria disposar d’un procés de debat, reflexió, documentació i pràctica. Un espai difícil de trobar amb la dinàmica del curs ja iniciada, però que no es pot posposar: “Tenim al davant un nou paradigma que ens ha esclatat (…) i no volem fer tard. Ens hi hem de posar”, conclou.