“El món ens ha donat les escombraries i nosaltres li tornem música”. Aquesta frase de Favio Chávez resumeix molt bé l’esperit que mou l’Orquestra d’instruments reciclats de la ciutat de Cateura (Paraguay), un projecte que ell mateix dirigeix i que, des de fa gairebé dues dècades, apropa la música a les poblacions més desfavorides, ajudant a joves d’entre 11 i 25 anys en risc d’exclusió social perquè puguin tenir un futur millor.
Els orígens
Fabio Chávez, que treballava al programa de reciclatge de Cateura, va proposar a Luis Szarán, músic i creador del projecte Sonidos de la Tierra, muntar una escola de música als infants i joves que vivien a prop de l’abocador. Amb aquesta escola de música volia donar una alternativa als joves de les famílies dels voltants de la deixalleria, que intentaven malvendre les tones d’escombraries que arribaven a Cateura. L’escola va començar el 2008 amb els fills dels recicladors però es va interessar tanta gent que no hi havia prou instruments per a tothom. És a partir d’aquí que va sorgir la idea d’aprofitar deixalles de l’abocador per crear els instruments.
Convertir deixalles en música
La particularitat de l’orquestra és que amb material de rebuig creen instruments que emeten sons musicals, imiten a violins, violes, violoncels, contrabaixos, guitarres, flautes, saxòfons, trompetes, trombons i instruments de percussió. El seu repertori és variat, interpreten des de música clàssica a temes folclòrics, passant per composicions llationamericanes, la música pop dels Beatles, bandes sonores o metal simfònic. Han fet concerts a diversos països d’Amèrica del sud i del nord, Europa, Àsia i fins i tot han estat teloners de la banda Metallica a la seva gira a Sudamèrica.
L’orquestra ha girat per diversos països d’Amèrica i Europa
Amb els instruments de vent, és el luthier Tito Romero qui els ajuda en la creació de saxofons, trompetes, flautes i trombons. Per la resta és Don Cola qui rescata materials de la deixalleria que després utilitza per l’elaboració dels instruments reciclats. Quan està muntada l’estructura de l’instrument, el director d’orquestra i els músics de cada instrument col·loquen les cordes i els accessoris corresponents. A partir d’aquí només cal decidir si l’instrument formarà part de l’orquestra o s’utilitzarà per l’aprenentatge musical.
Al llarg d’aquests més de 15 anys, l’Orquestra a més de donar una segona vida als residus, ha permès als seus integrants tenir la possibilitat d’aprendre i gaudir de la música, i sobretot l’oportunitat de tenir més opcions de futur i millors condicions de vida.
Les veus del Fixing the Future
L’Orquestra d’instruments reciclats de la ciutat de Cateura serà una de les protagonistes del Festival Fixing the Future, els dies 12, 13 i 14 d’octubre al Disseny Hub de Barcelona. El festival mostrarà 25 projectes que estan transformant el món i enguany també presentarà un programa especial adreçat als docents.