Search
Close this search box.
Aprendre amb les mans

Els tallers d’innovació educativa del festival Fixing the Future 2023

El certamen serà l’escenari ideal per conèixer l’escola del futur i els nous models educatius que formaran part del dia a dia de l’aula
El Festival Fixing the Future 2023 tindrà lloc els dies 12, 13 i 14 d’octubre al Disseny Hub de Barcelona.
11 d’octubre de 2023 –
 Redacció

En paral·lel a les conferències i taules rodones, al Fixing The Future d’enguany tindran lloc diferents tallers relacionats amb els nous continguts i mètodes educatius que estan començant a implementar-se a les escoles.

Els dilemes ètics de l’IA, els entorns educatius immersius, aprendre en temps de ‘Fake News’ o provar noves eines d’aprenenatge, des de la placa de programació micro:bit al microscopi Folscope, aquests són tots els tallers als quals hi estan convidats tots els docents dels cicles infantil, primària, ESO i Batxillerat així com el públic en general al qui li interessi la innovació educativa.

1. Foldscope: descobreix com funciona el microscopi de butxaca que fa accessible la ciència a tots els infants

L’any 2010 es va crear el primer prototip de Foldscope, el microscopi de paper que costa 1 dòlar inventat pel biocientífic Manu Prakash i el bioenginyer Jim Cybulski. Actualment, ja s’han distribuït més de 2 milions de microscopis de paper a tot el món. 

En aquest workshop, Jym Cybulski en persona us mostrarà com fer-lo servir amb els vostres alumnes o fills i totes les possibilitats educatives que té.

2. Educar en les Fake News: com ensenyar els joves a contrastar informacions i a identificar les fonts fiables.

Cada vegada és més important  fomentar l’esperit crític dels nois i noies davant els continguts que reben a través de les pantalles i fomentar un bon ús dels dispositius. Un taller pràctic impartit per la periodista Valentina Raffio que explicarà estratègies per detectar fake news i aprendre a distingir les informacions interessades.

 

3. IA en entorns educatius: principis, ús i ètica

El catedràtic de la Salle-URL Xavier Vilasís és un dels principals experts al nostre país en ciència de dades, xarxes neuronals, aprenentatge artificial i intel·ligència artificial. En aquesta sessió, ell serà l’encarregat d’explicar totes les implicacions i l’impatce que tindrà l’IA en l’àmbit educatiu.

 

4. Pensament computacional a l’escola: Introducció a les STEAM amb micro:bit

La placa de programació micro:bit s’està convertint en una eina educativa de referència gràcies a la seva versatilitat i per les moltes aplicacions que té. En aquest taller impartit pel professor i Micro:bit Champion, Lluís Molas,  aprendreu a fer-la servir i quin tipus d’activitats permet realitzar dins i fora de l’aula.

5. Com fomentar la creativitat dels joves i les vocacions científiques a través de la metodologia STEAM

La Hackató CIC Batxillerats -MIT de Massachussets és un exitós projecte que aquest 2023 va acollir 11 escoles i 110 alumnes de tot Catalunya. El seus organitzadors són Ed Moriarty del MIT i Alicia Pérez, professora de TECH projects de CIC-Batxillerats. Ella és qui imparteix aquest taller en el qual  mostrarà, a través d’aquetsa experiència, quin tipus d’activitats i projectes es poden plantejar en una aula per tal que els alumnes executin amb èxit un projecte que combini la tecnologia amb altres disciplines, tant científiques com humanístiques.

 

6. Plantes d’hort i plantes silvestres com a eines educatives

Fa més de 7 anys que el Col·lectiu Eixarcolanteixarcolar significa arrencar males herbes dels camps sembrats-, fa difusió d’aquelles plantes que tradicionalment formaven part de la nostra cultura, bé sigui a la cuina, com a ornamentació o per a cures medicinals. Això és el que explicaran en aquest taller per tal de saber transmetre també aquest coneixement als joves i infants en projectes vinculats a horts escolars i sortides fora de l’escola.

7. Pensament computacional desendollat. Aprendre a programar sense pantalles

El pensament computacional és aquell que ens permet resoldre problemes de la vida diària aplicant elements de la computació, com són el reconeixement de patrons, l’abstracció, els algoritmes o la descomposició. En aquest taller, el professor del FEDAC Montcada, Òscar de Paula, us explicarà com treballar-lo a l’aula amb tot tipus d’activitats. 

 

8. Demo Realitat Augmentada i Virtual

En què s’assemblen i en que es diferencien aquests dos tipus de realitats disruptives? Quines aplicacions tenen en una classe o entorn educatiu? En aquest workshop podreu i provar aplicacions de realitat augmentada i també veure-ho quin tipus d’entorns educatius s’estan creant per ser vistos amb ulleres de realitat virtual.

 

On serà?  Al Disseny HUB de Barcelona

Quan? El 12, 13 i 14 d’octubre.

Has de saber! Que el professorat teniu l’entrada gratuïta (imprescindible presentar carnet de docent)

Com obtenir l’entrada gratuïta? Clicant a l’enllaç de sota i posant el codi: DOCENTS_FIXING_2023.

 

 ACONSEGUEIX AQUÍ LA TEVA ENTRADA DE FRANC

Publicidad

Articles relacionats