Search
Close this search box.
Aprendre amb les mans

Democratitzar la ciència amb microscopis que costen 1€

Foldscope està fet de paper i el seu objectiu és apropar el coneixement a totes les parts del món
Serà un dels 25 projectes que es presentaran al Festival Fixing the Future 2023, el 12, 13 i 14 d’octubre al Disseny Hub de Barcelona.
27 de setembre de 2023 –
 Olga Vallejo

L’any 2010 es va crear el primer prototip de Foldscope, el microscopi de paper inventat pel biocientífic Manu Prakash i el bioenginyer Jim Cybulski. La idea inicial va sorgir quan Cybulski era estudiant de doctorat al laboratori de Prakash a la Universitat de Stanford. Després de visitar estacions de camp i veure que hi havia molts microscopis i que tots eren grans i cars, varen adonar-se que suposaven una limitació a escala mundial, calia trobar una solució que fos revolucionària i tingués un baix cost. Des del principi varen treballar amb la premissa que l’accés a la ciència i l’educació científica és un dret humà.

Una eina poderosa

En la cerca d’aquests recursos científics assolibles per a tothom, varen començar a dibuixar esbossos en paper. Va ser així, utilitzant el paper, que varen veure-ho clar, el paper podia ser la clau, és un material econòmic, versàtil, fàcil de modelar i si es plega d’una forma concreta ofereix precisió: “El paper té la propietat fenomenal que si el doblegues correctament seguint unes instruccions, dona lloc a la precisió. Es poden alinear les òptiques d’una manera que, en altres casos, requeriria molts més recursos”, assegura Prakash.

El resultat és un microscopi plegable amb un augment de 140x, fet principalment amb paper impermeable i unes peces, imants que alineen i col·loquen la lent, que encara ara costen menys d’un dòlar. Amb Foldscope a més de veure coses diminutes com bacteris, cèl·lules sanguínies i organismes unicel·lulars, s’apropa la ciència a infants i joves de zones desfavorides.

El programa pilot

Després del primer prototip, el 2010, es va presentar a una conferència TEDGlobal dos anys després, i el 2014 es va publicar a la revista científica PLOSOne. L’any següent ja es va fundar l’empresa, Foldscope Instruments, Inc. Tan sols amb el programa pilot es varen distribuir més de 70.000 Foldscopes a més de 135 països, gràcies sobretot a la feina dels voluntaris i el suport de la Fundació Moore, Spectrum Medtech de la Universitat de Stanford i la Fundació Coulter. Actualment, ja s’han distribuït més de 2 milions de microscopis de paper a tot el món.

Des de Foldscope es proposa que els destinataris dels microscopis de paper comparteixin totes les seves troballes a Microcosmos, l’aplicació oficial i la comunitat en línia on també es connecten tots els seus usuaris. Segons Jim Cybulsky, CEO i coinventor de Foldscope, el millor no és l’eina en sí mateixa sinó les persones i les comunitats que l’utilitzen.

La revolució Foldscope

Les possibilitats que ofereix Foldscope són infinites. La idea original de fer la ciència més accessible ha anat creixent, també compta amb altres opcions que poden comprar-se i utilitzar-se a l’aula com el Mini Classroom Kit, que proporciona 20 microscopis desmuntats i 20 jocs d’accessoris, o el Kit d’Explorador que a més del microscopi porta 3 lents i altres accessoris. A més, al seu canal de YouTube hi ha un munt de contingut per acoblar el microscopi i utilitzar-lo, tutorials i instruccions.

La seva feina ha estat reconeguda el 2022 amb el premi Golden Goose que atorga l’Associació estatunidenca per l’Avenç de la Ciència, reconeixent idees que comencen de forma modesta i es converteixen en invents revolucionaris. Cybulski i Prakash, cofundadors de Foldscope, segueixen somiant amb un món on cada nen porti un microscopi a la butxaca.

Les veus del Fixing the Future

Jim Cybulski, CEO i inventor del Foldscope serà una de les veus del Festival Fixing the Future, els dies 12, 13 i 14 d’octubre al Disseny Hub de Barcelona. El festival mostrarà 25 projectes que estan transformant el món i enguany també presentarà un programa especial adreçat als docents.

Publicidad

Articles relacionats