Directors d’hotel i d’hospitals, gerents de multinacionals, caps de logística de rutes internacionals,… Les oportunitats laborals dels enginyers són infinites i, amb tot, aquest 2022 es calcula que a l’Estat espanyol quedaran vacants 10.000 llocs de feina relacionats amb l’àmbit de la tecnologia per manca de personal qualificat. La portaveu de l’Institut d’Enginyeria d’Espanya (IEE), Susana González, ens explica com es pot revertir aquesta situació.
La clau de tot està en canviar la imatge que es té de l’enginyeria i visibilitzar totes les aportacions que fa a la societat o, dit d’una altra manera, focalitzar-nos en la seva complexitat com a carrera i no en l’enorme ventall de sortides professionals que té. “A l’enginyer se’l prepara per resoldre problemes, podem dir que és la seva especialitat i, per aquesta raó, avui en dia se’l comença a considerar més capaç que un metge per dirigir un hospital. La raó és que el metge només té en compte els factors mèdics mentre l’enginyer té en compte tot l’engranatge que fa possible el bon funcionament de l’hospital”, ens explica Susana González, secretaria general del CUFE (Comitè de Universitat, Formació i Empresa) de l’Institut (IEE).
“És una vocació que cal despertar a l’escola. El desconeixement fa que molt pocs somniïn a ser enginyers de petits”
La resolució de problemes és, lògicament, extrapolable a tot. Per això, als enginyers també se’ls té molt en compte a l’hora de desenvolupar cadenes logístiques complexes o en la gestió de rutes per vaixells, activitats molt diferents de les que tradicionalment estan associades a l’enginyeria. Recordar-les no està de més: telecomunicacions, ponts i camins, industrials, química, electrònica, recursos hospitalaris i de salut, com per exemple l’elaboració de radiodiagnòstics, agrònoms que decideixen on cultivar què, aeroespacials, tant en l’àmbit del desenvolupament de naus i satèl·lits com en l’àmbit dels nous materials, construccions d’embassaments i d’edificis de grans magatzems, en l’àmbit de l’energia, per exemple, mineria, construcció naval…
Com es veu la llista és infinita i per reblar el cau, com assenyala González, els enginyers formats a la península estan molt ben valorats internacionalment “perquè són més flexibles que els formats en universitats anglosaxones”, assegura.
En canvi, molts pocs somnien a ser enginyers de petits. És una vocació que cal despertar des de l’escola. Una de les millors maneres de fer-ho és a través del treball per projectes. “Pots explicar la civilització xinesa i alhora ensenyar-los com funciona una brúixola o qualsevol altre invent xinès. També pots explicar com és una planta i aprofitat per explicar quines professions es dediquen a tenir cura d’elles”, detalla.
També les xerrades divulgatives que organitza l’Institut dins les escoles tenen aquest objectiu, a les quals procuren que sempre hi hagi una dona entre els conferenciants. “Les vocacions femenines envers STEAM comença a la darrera etapa de primària. És en aquest moment quan convé reforçar-los l’autoestima i que puguin emmirallar-se en referents.
Es dona el cas que, en els treballs tecnològics la bretxa salarial de gènere és d’un 6% mentre que en la resta de professions arriba a un 12%, segons un informe de la Fundació CYD. Amb tot, el percentatge d’estudiants femenines d’enginyeria s’ha estancat en els darrers anys i representen el 21,5% del total d’estudiants de grau i el 30,1% dels estudiants de màster, segons l’informe de Dades i Xifres del Sistema Universitari Espanyol publicat pel Ministeri d’Universitats.
“La bretxa salarial de gènere és inferior en l’àmbit tecnològic però el nombre de noies que estudien enginyeria als graus s’ha estancat.”
Davant d’això, González insisteix: “tendim a apreciar poc tot el que l’enginyeria fa per nosaltres en el nostre dia a dia: des d’obrir el llum o una aixeta fins a una videotrucada. Ser enginyer és molt més divertit i apassionant del que pot semblar vist des de fora”. i convé tenir present que, segons l’informe “El desafiament de les vocacions STEM”, publicat per DigitalES, en cinc anys podrien crear-se més d’un milió de llocs de feina nous relacionats amb l’àmbit de la tecnologia.
Per saber-ne més:
www.iies.es