Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica
Per què visitar-ho?
Per les seves col·leccions úniques de peces històriques relacionades amb la computació, els aparells domèstics, el transport, la medicina, l’energia, la medicina i la ciència. Tot un viatge en el temps (no tan llunyà) per als vostres fills i alumnes que ha sabut anar-se renovant i incorporant espais cada vegada més manipulatius i experiencials.
La curiositat
El laboratori de física experimental de la Mentora Alsina, un espai expositiu que permet conèixer els instruments habituals de recerca d’un laboratori de principis del segle XX. Es tracta dels estris adquirits per l’industrial i científic Ferran Alsina, qui va fundar la Mentora el 1907 amb la intenció de fomentar vocacions científiques i l’estima per la ciència en els nens a través de projectes educatius. Tot un pioner de l’aprenentatge STEAM!
Per què visitar-ho?
Perquè és l’única farga de Catalunya —i potser de l’Estat espanyol— que va elaborar peces d’aram (coure batut) fins a la segona meitat del segle XX. Emprat des de temps prehistòrics en monedes, recobriments, estris, fils, revestiments del buc de vaixells de fusta, claus, fils, etc, l’aram va ser un dels primers productes metàl·lics d’ús industrial per la seva resistència a la corrosió i facilitat de treballar.
La curiositat
Declarada lloc d’interès metal·lúrgic mundial, la Farga Palau de Ripoll es va fundar com a farga de ferro al segle XVII i va mantenir la seva activitat durant cinc segles.
Museu Molí Paperer de Capellades
Per què visitar-ho?
Pels seus tallers especialitzats per a nens i adults, que permeten fabricar paper amb les vostres pròpies mans i descobrir el procés d’elaboració del paper artesanal. A més, a la seva sala d’exposició permanent, resseguireu els vincles històrics i l’evolució de la fabricació del paper i els sistemes d’impressió.
La curiositat
Des de la seva fundació, el museu va ser concebut com a tal però també com a molí paperer, unint la difusió del patrimoni històric i l’industrial. Això el converteix en un museu atípic, tant per la dualitat museu-molí com pel seu sistema de gestió econòmica, doncs l’espai aconsegueix autofinançar entre el 60 i el 70% de les seves despeses de funcionament. Això el converteix en un clar exemple de la denominada “economuseologia”, un concepte definit per Cyril Samard en la seva obra Comment rentabiliser une entreprise culturelle, és a dir, com una entitat cultural pot arribar a assolir l’autofinançament a partir de la comercialització del producte artesanal que produeix i alhora sumant els ingressos econòmics derivats de les visites.
Serradora i molí fariner d’Àreu
Per què visitar-ho?
Perquè mostra l’única serradora en funcionament regular de Catalunya. Les serradores hidràuliques són enginys que serren els troncs per tal de transformar-los en taules, bigues o taulons mitjançant la força de l’aigua. La d’Àreu va ser construïda íntegrament amb fusta a l’inici del segle XX i es mou gràcies a una curiosa roda hidràulica vertical que té a l’exterior i que la fa funcionar amb moviment de vaivè.
La curiositat
El molí fariner, que també es mou mitjançant una roda hidràulica, però en aquest cas horitzontal. Aquest molí, de finals del segle XVIII, va proveir de farina els veïns fins a la dècada dels seixanta. Actualment, està restaurat amb els elements originals i es pot veure en funcionament.
Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries
Perquè visitar-ho?
Perquè està situat en una de fàbrica de farina d‘inicis del segle XX i això li permet mostrar in situ tota la maquinària pròpia del procés industrial de transformació del blat en farina i perquè té un programa específic de tallers familiars tots els dissabtes, així com molts recursos pedagògics.
La curiositat
Fa 10.000 anys que l’home es relaciona amb el blat. Però som nosaltres els qui hem modelat aquesta planta o és la planta qui ens ha modelat a nosaltres, com sosté l’historiador i escriptor Yuval Noah Harari? Aquest museu permet reflexionar sobre aquest impressionant sistema de producció que fa milers d’anys que ens alimenta, la importància del pa en la nostra dieta i també el paper de l’aigua per a l’obtenció d’energia.