Acotar els moviments dels cabirols per evitar que malmetin collites (o que provoquin accidents de trànsit); programar amb un robot la sembra i el rec d’un hort en funció dels nivell d’humitat i temperatura; endollar qualsevol dispositiu electrònic enmig d’un camp gràcies a l’energia solar; saber amb precisió què passa dins d’un rusc d’abelles gràcies a una aplicació; munyir vaques amb robots intel·ligents…
Considerat el “Bulli” de la innovació rural, visitar el FarmLab Rupit és el més semblant a viatjar al futur de la pagesia, un futur cada vegada més proper i que val més la pena de conèixer per les possibilitats que obra.
De fet, un dels objectius del seu impulsor, Marc Vives, de la Fundació Itinerarium, és el de mostrar tot el potencial que té avui en dia el mon rural gràcies als avenços tecnològics. “Desenvolupar el mon rural és bàsic, no només per repoblar el camp i cercar un nou equilibri territorial, sinó també en la lluita contra el canvi climàtic i els reptes que representarà”, ens explica Vives.
L’ús de la tecnologia facilita les tasques del camp, permet impulsar nous projectes i genera un confort abans exclusiu de les ciutats
“Cal que la gent vegi que, ara, marxar de la ciutat per anar a viure el camp no és un pas enrere sinó un pas endavant”, explica.
I per demostrar-ho, només cal assistir a les visites que Vives ofereix al FarmLab. Algunes d’elles tenen un caire més educatiu i estan destinades a infants en edat escolar, però d’altres són de caràcter divulgatiu i estan obertes a les famílies.
FarmBots i aplicacions de control animal
La visita que fem nosaltres arrenca a l’hort robòtic on el FarmBot planta llavors al lloc més adequat, rega la quantitat justa d’aigua sense malbaratar-ne i és capaç de cultivar diverses espècies a l’hora adaptant-se a les necessitats de cadascuna d’elles. I tot això ho fa fent servir un kit de programari lliure que funciona amb la placa Arduino i amb una aplicació tan fàcil de fer servir com un videojoc. De fet, a moltes escoles el tenen als seus horts com a eina educativa.
Aquí mateix, Vives ens mostra un invent d’ell: la Solarteca, que consisteix amb un placa solar transportable per mitjà d’un carretó que permet endollar, per exemple, una televisió al mig del camp i que ell fa servir per mostrar alguns vídeos educatius.
Molt a prop d’aquí s’erigeix un turonet farcit de plantes aromàtiques dissenyat seguint els criteris de la permacultura, cosa que dona peu perquè ens expliquin fil per randa en què consisteix aquest concepte que combina l’agricultura amb criteris relacionats amb la bioconstrucció, les energies renovables, la gestió de l’aigua, l’autogestió i l’autoregulació dels recursos naturals.
Entrem al paller, on assistim a una immersió audiovisual que ens permet “convertir-nos” durant una estona en abelles, de les quals Vives en té un rusc monitoritzat permanentment mitjançant una aplicació de mòbil.
No és cap tonteria. La mort de l’abella reina i, en conseqüència de tot el rusc, un fenomen denominat “col·lapse de rusc”, cada vegada és mes habitual a tot el món però se’n desconeixen les causes que l’estan provocant. Canvi climàtic? De moment, no se sap, però aquests ruscs tecnològics, que permeten saber amb precisió quines condicions ambientals hi ha al rusc en tot el món, poden ajudar a esbrinar què passa dins del rusc en el moment del seu col·lapse si aquest s’arriba a produir mai.
Des del rusc, caminem una mica més enllà per conèixer el ‘Guapo’, un cabirol que forma part del projecte per monitoritzar els seus moviment i veure com es comporten davant la presència d’uns sensors. “És un estudi per veure si s’acosten o no a uns sensor de llum i terra que hem posat. Una femella te un collaret amb un GPS i cada dia veiem quin recorregut ha fet. De moment, estem constatant que allà on hem posat aquests sensors no s’hi acosta. Això vol dir que si posem aquests sensors al voltant de les carreteres o dels camps evitaríem accidents de trànsit o que fessin malbé les collites”, explica Vives.
Els sensors que acoten el moviment dels cabirols, situats al costat d’una carretera, podrien evitar accidents de trànsit
La nostra visita acaba a la granja, on just en aquell moment els robots estan extraient llet en un procés perfectament controlat per ordinador que permet saber en tot moment quines vaques s’han munyit, quines no, quin és el seu estat de salut, quina quantitat de llet s’ha extret i un munt de paràmetres més que simplifiquen el procés i milloren la qualitat de vida dels animals.
El terme FarmLab veu del FabLabs, els tallers de fabricació digital. De fet, l’esperit (i la tecnologia) maker impregna molts dels elements que integren aquest de Rupit i també d’altres FarmLabs, com aquest d’Àustria. De moment, encara no existeix cap registre oficial com sí passa amb els FabLabs, però el que és segur és que es tracta d’un concepte amb tot el potencial per liderar la Revolució 4.0 al camp.