La Flipped classroom o aula invertida és un model pedagògic que consisteix a invertir l’ordre de l’educació tradicional, traslladant part de la instrucció a casa. Amb quina finalitat? Optimitzar el temps a classe dedicant-lo, per exemple, a atendre les necessitats especials de cada alumne, desenvolupar projectes cooperatius o treballar per projectes.
L’objectiu és aprofitar el temps a classe perquè els estudiants apliquin els conceptes i continguts als quals han accedit prèviament a casa, així com promoure un aprenentatge actiu que permeti que l’alumne desenvolupi els pensaments crític i analític.
5 avantatges del model Flipped classroom
1. Incrementa el compromís de l’alumnat
Aquest model pedagògic requereix de l’alumnat una participació activa, perquè ha de fer-se (co)responsable del seu aprenentatge. Aquest compromís és possible gràcies a un major grau de motivació justificat, entre altres factors, per l’expectativa d’enfrontar-se a una cosa nova i per l’entrada de les TIC a l’aula. A més, són els alumnes els que marquen el seu ritme d’aprenentatge.
2. Afavoreix l’orientació personalitzada
És freqüent que el contingut previ vagi acompanyat de qüestionaris o exercicis interactius que permeten al professor no sols comprovar qui treballa (o no) a casa, sinó localitzar tant als alumnes més avançats com aquells que presenten més problemes. Així mateix, no ha d’esperar al lliurament i correcció d’un treball o examen per a detectar les necessitats especials de l’alumnat, perquè la interacció a l’aula li permet conèixer aquesta informació en temps real.
3. Reforça el treball en equip
Un dels conceptes directament relacionats amb la flipped classroom és el treball col·laboratiu. Si bé és cert que el treball previ es realitza de manera individual, en classe s’anima al treball en equip, mitjançant, per exemple, la resolució de problemes en grup.
4. Aporta més llibertat al professorat
Els professors d’una mateixa àrea poden crear una base conjunta de material per la instrucció prèvia (vídeo, presentacions, podcasts, etc.), la qual cosa facilita una major flexibilitat a l’hora de dissenyar l’estratègia dins de l’aula, adaptant-la a les necessitats específiques d’aquest grup concret d’estudiants.
5. Promou el debat a l’aula
El temps de classe és utilitzat perquè l’alumne pensi i reflexioni entorn dels continguts, treball cognitiu potenciat per l’intercanvi amb altres companys.
Tres casos pràctics
Aula invertida en format vídeo
Si et sents còmode davant d’una càmera i disposes del material necessari (avui dia, qualsevol telèfon intel·ligent et permet crear vídeos de qualitat), pots gravar les lliçons, crear un canal de YouTube i compartir el contingut amb els teus alumnes. Si no vols que els teus vídeos siguin públics, no et preocupis, pots compartir-los únicament amb aquelles persones que desitges que els vegin. No vols els teus vídeos allotjats en YouTube? Pots obrir un compte de Google Drive o Dropbox i, des d’aquí, compartir els vídeos de manera privada amb els teus alumnes. Si no et sents preparat per a aparèixer en els teus vídeos, pots optar per gravar només la lliçó, però recorda que és important que siguis creatiu si vols mantenir l’interès dels teus estudiants.
Per a aconseguir un major aprofitament d’aquest recurs, podries considerar proposar a altres companys docents crear un canal conjunt, elaborant un repositori de vídeos comú. Així disposareu d’una major varietat de recursos.
Crea les teves pròpies històries i publicales en un blog
Ningú millor que el professor per a identificar les necessitats dels seus alumnes. Els coneixes i coneixes el seu ritme d’aprenentatge. Complementa les lliçons amb contingut creat per tu mateix en funció del que la teva classe requereixi a cada moment. Plataformes com Storify et permeten crear blogs interactius i visualment molt potents en els quals podràs combinar text, imatge i vídeo amb enllaços externs, tuits, fotografies d’Instagram o publicacions de Facebook, per exemple.
Programa debats a classe
Tria una temàtica que desitgis tractar a classe. Selecciona una pel·lícula, llibre, reportatge o programa el contingut del qual giri entorn o connecti amb el teu tema. Prepara material previ al visionat o lectura, marca unes directrius sobre el que serà el debat i demana als teus alumnes que prenguin notes per a anar a classe preparats per a debatre. El treball d’instrucció i preparació es realitza a casa i el temps a classe s’aprofita perquè tots els alumnes tinguin el seu moment per a expressar-se.