Aprendre a programar sense pantalles

Què és i com treballar fàcilment el pensament computacional desendollat

Tot el que has de saber sobre aquest sistema d’aprenentatge en només quatre punts

25 de març de 2022 - Sonia Casas

1. Què és?
El pensament computacional és aquell que ens permet resoldre problemes de la vida diària aplicant elements de la computació, com són el reconeixement de patrons, l’abstracció, els algoritmes o la descomposició.
Dit així pot semblar complex però en realitat tots l’utilitzem de manera inconscient cada dia per dur a terme tasques domèstiques, d’higiene personal o d’organització del nostre temps. El tenim tan incorporat que a l’escola a vegades es fan treballs de pensament computacional sense que els mestres n’acaben de ser conscients. Per exemple, quan a classe es registra el temps que fa durant un mes i després es compten quants dies ha plogut o ha fet sol per fer-ne una gràfica, estem fem servir el pensament computacional.

2. Sense pantalles
Sí, potser el terme computacional pot donar a equívoc però el cert és que aquest tipus de pensament es pot desenvolupar perfectament sense ordinadors, robots o tauletes, d’aquí que se l’anomeni “desendollat”. Què es fa servir llavors? Doncs tot tipus de materials i eines analògiques com ara papers, pilotes, llapis, daus, fustes, targetes, daus, jocs de taula i fins i tot el propi cos, per recrear, per exemple, patrons de dansa.
Com veieu són elements clàssics de l’educació infantil però, a partir de primària, a vegades queden relegats en un segon terme a favor de les pantalles. Convé recordar que la manipulació d’objectes sempre és estimulant per al nens/es alhora que contribueix a integrar millor allò que aprenent. No ens cansarem de repetir-ho: les mans, pensen.
A més, per dur a terme les activitats desendollades no cal fer grans inversions de diners. Els recursos per poder-les desenvolupar estan a l’abast de totes les escoles.

3. Què aporta als infants?
En els més petits, autonomia, és a dir, actuar i pensar per si mateixos. I també habilitats lingüístiques i numèriques. Però també ajuda a desenvolupar les capacitats d’anàlisi i d’organització, la resolució de problemes o l’aprenentatge de tècniques de presentació. També és un gran estímul per al desenvolupament de competències socials, com la capacitat de treballar en equip, l’empatia, la integració, la comunicació o la capacitat d’acceptar les crítiques.
Alhora, les activitats de pensament computacional desendollat reforcen habilitats interpersonals com la resiliència, la responsabilitat individual, el compromís, la curiositat, la confiança en un mateix i l’autoreflexió.

4. Recursos en línia per a l’escola i propostes per a les famílies
Si ets mestre, has de saber que existeixen nombrosos recursos en línia per treballar el pensament computacional desendollat. Us n’hem seleccionat dos: aquests de Programamos, en els quals podeu veure quant suc se li pot treure al simple fet de rentar-nos les mans o com programar robots humans. Es tracta d’unes activitats que formen part d’un curs que aquesta plataforma va elaborar per la Junta d’Andalusia i al qual podeu accedir si hi accediu com a convidats.

Atenció pares i mares! Feu un cop d’ull a les propostes de CS Unplugged. N’hi ha que es poden fer amb una simple llibreta de quadrícula i d’altres també que podeu fer en exterior i amb una pilota.