Search
Close this search box.
Aprendre amb les mans

Biblioteca essencial de l’educador STEAM

Els llibres de capçalera per entrar en l’univers STEAM
Close up of books on desk in library.
I els seus autors: Seymour Papert, Sylvia Martinez, Mitchel Resnik, Jorge Wagensberg i Krista Flores.
25 de març de 2022 –
 Redacció

1. Inventar para aprender: Guia práctica para instalar la cultura maker en el aula
Sylvia Martinez i Gary Stager

Considerada la biblia del moviment maker, aquest és un llibre essencial per a tots els qui vulguin comprendre i aplicar les idees fonamentals d’aquest fenomen associat al mètode Learning by doing o “aprendre fent”. També és molt inspirador per als centres escolars que vulguin implementar les aules maker així com els projectes que poden desenvolupar des del cicle infantil i fins a la secundària.
De fet, el llibre funciona com una guia pràctica que combina la teoria pedagògica, els exemples concrets i les eines necessàries que permeten transmetre als nens i nenes la poderosa sensació que el món és un lloc en construcció i que ells poden contribuir-hi amb les seves pròpies creacions.
Podeu escoltar en català una conferència de Sylvia Martinez que va tenir lloc a la STEAMConf sobre el futur del món maker en aquest enllaç.

2. Pensadores creativos: Cultivar la creatividad como en Infantil con pasión, proyectos, compañeros y juegos
Mitchel Resnick

Un llibre dirigit a tota la comunitat educativa, siguin famílies, docents, monitors de casals i esplais o directors de centres acadèmics que reivindica el model pedagògic de les escoles bressol i proposa extendre’l a totes les edats, doncs tal com ens recorda Resnick, “tots hem d’aprendre a pensar i actuar de manera creativa, i la millor manera de fer-ho és centrant-se més a imaginar, crear, jugar, compartir i reflexionar, tal com fan els nens a les llars d’infants tradicionals”.
Resnick també posa de manifest que, amb els estímuls i materials adequats, les noves tecnologies poden permetre als nens i nenes de tots els origens i condicions socials, disposin d’un ampli ventall de possibilitats a l’hora de experimentar, explorar i expressar-se en un procés que també els converteix en pensadors creatius.

 

3. El pensador intruso
Jorge Wagensberg

El físic Jorge Wagensberg ens convida a reflexionar sobre les connexions existents entre elements aparentment dispars a través de nombrosos exemples extrets de la història de la ciència, del món de les humanitats i de la mateixa vida quotidiana. Tota una celebració de la teoria de la interdisciplinarietat que també esdevé una oda a la riquesa creativa dels éssers humans i en la qual l’autor ens demostra que el coneixement mai és, en el fons, pur, i que la ciència, l’art i la intuïció s’estimulen i hibriden mútuament a través dels objectes i del llenguatge.

4. Mindstorms: children, computers and powerful ideas
Seymour Papert

Publicat el 1980, aquest gran clàssic de la programació educativa explica perquè aprendre a usar els ordinadors pot canviar la manera com els infants aprenent la resta de matèries i l’impacte que una digitalització primerenca pot tenir al llarg de les competències que desenvolupin al llarg de tota la seva vida. La línia de robòtica Mindstorms de la LEGO és va anomenar així en honor seu i és que el destacat científic i educador Seymour Papert, pioner de la intel·ligència artificial i inventor del llenguatge de programació LOGO el 1968, també va ser un estret colaborador de la Lego.

 

5. Making Science
Christa Flores

Un volum profusament il·lustrat que us farà pensar i analitzar els processos que conformen l’aprenentatge de la ciència en l’etapa de l’educació primària.
Impregnat d’investigació i història però també radicalment modern, Christa Flores reformula l’educació STEM i ofereix idees de projectes, connexions amb els nous estàndards científics de la propera generació, teixeix estratègies d’avaluació i dóna un munt de consells pràctics als educadors.

 

Publicitat

Articles relacionats