Curs d’astronautes

Desenvolupa diferents situacions d’aprenentatge STEAM de la mà de la tripulació Hypatia I.

Treballa continguts d’astronomia, enginyeria, salut, biologia i comunicació a través d’un hipotètic viatge al planeta Mart.

1 d'abril de 2023 - MAD Systems, SCCL

Objectius

Hypatia I és una tripulació composta per nou dones científiques catalanes, amb diferents edats i experiència, que viatjarà l’abril del 2023 a l’estació anàloga de Mart situada al desert d’Utah, als Estats Units.
Elles són qui han elaborat una seqüència de materials i activitats adaptades als tres cicles de l’educació primària que permeten treballar, a partir de l’aprenentatge basat en problemes de tipus STEAM, conceptes relacionats amb l’astronomia, l’enginyeria, la salut, la comunicació i la biologia.

Per tant, aquest curs té un primer objectiu que és el de fer arribar el coneixement científic de la mà de dones professionals en els diferents àmbits. I ho fan a través de situacions relacionades amb el cosmos, la tecnologia espacial, la vida en condicions de gravetat zero i les aportacions científiques de les missions espacials es proposen activitats pràctiques sobre:

  • El càlcul de les distàncies en el sistema solar
  • L’elaboració d’un sistema de reciclatge d’aigua
  • L’extracció de l’ADN del plàtan
  • L’elaboració d’un menú energètic i saludable
  • L’elaboració d’un pòster científic

Es tracta d’un recurs educatiu que treballa propostes d’aprenentatge actives i vivencials, que segueixen el model d’ensenyament 5E (Engage, Explore, Explain, Elaborate and Evaluate). A més, les activitats proposades ja les han posat en pràctica 300 infants que van guanyar una beca d’Abacus per fer aquest curs en línia des de casa durant la primavera del 2022, curs que va comptar amb un gran èxit de participació. A la part final d’aquest vídeo pots veure algunes escenes de l’acte de cloenda del curs, un acte que es va fer en el marc dels tallers infantils STEAM del festival Fixing the Future.

A qui s’adreça?

El curs s’ofereix al professorat de primària, tot i que també pot ser adequat per als primers cursos de l’ESO. El professorat pot implementar les activitats pràctiques dels diferents mòduls, plantejant-los com a reptes col·laboratius en grups a l’aula. El material també pot servir de guia al monitoratge d’activitats de lleure educatiu.

D’altra banda, el curs està organitzat de manera que els infants puguin seguir-lo de manera autònoma amb el simple acompanyament d’una persona adulta. Així, es tracta d’un curs que el professorat d’educació primària pot implementar dins de les seves pròpies dinàmiques d’aula, però que també pot servir de guia al monitoratge de casals o de menjadors dels centres educatius, com a activitat de lleure educatiu dels mesos de juny i/o setembre.

Mòduls temàtics

El curs s’organitza en cinc mòduls temàtics. Cada mòdul arrenca amb la visualització d’un vídeo amb continguts teòrics elaborat per dues de les tripulants d’Hypatia. A continuació, es proposen activitats relacionades adaptades a tres franges d’edat i que corresponen als tres cicles de l’educació primària.

  • Mòdul 1 Astronomia 
  • Mòdul 2 Enginyeria 
  • Mòdul 3. Salut
  • Mòdul 4 Biologia 
  • Mòdul 5 Comunicació

Durada

Els mòduls estan plantejats perquè es puguin realitzar en 2 hores, durada que pot variar en funció de si se li acoblen continguts extres. Es poden fer en una setmana en dies consecutius o en 5 setmanes si es planteja una sessió a la setmana.

Metodologia

Aprenentatge basat en situacions i problemes, aprenentatge col·laboratiu i aprenentatge competencial.

Competències i currículum

Individual: habilitats de creació, pensament crític i resolució de problemes, comunicació, iniciativa i intencionalitat.

Col·lectiu: dinàmiques de treball en equip

Accés al curs

Podeu accedir al curs prement un dels següents enllaços:

Cicle inicial

Cicle mitjà

Cicle superior

Treballs fets per alguns dels alumnes

Aquí us compilem una petita mostra dels treballs que van fer els alumnes becats per Abacus que van poder gaudir del curs la primavera del 2022.