Search
Close this search box.
Aprendre amb les mans

Experiències immersives contra el bullying

Realitat virtual, xats bot i gamificacions: les noves eines per prevenir l’assetjament escolar
22 de març de 2023 –
 Gemma Castanyer

Les noves tecnologies (TIC) i les eines d’intel·ligència artificial (IA) ja s’utilitzen per a informar i evitar situacions d’assetjament escolar o bullying. Sense anar més lluny, l’any 2017 l’empresa Samsung juntament amb el Ministeri d’Educació i Formació Professional del govern espanyol van impulsar l’Asignatura Empatía, on a través d’ulleres de realitat virtual els alumnes se submergien en una situació d’assetjament que els explicava què és el bullying i els ajudava a identificar-lo i prevenir-lo.

20.000 infants i adolescents de 500 escoles han vist el vídeo d’Asignatura Empatía creat amb un sistema 360º

“El que pot fer l’IA és arribar a espais que habitualment estan amagats”, apunta Antoni Baena, doctor en psicologia, director del Màster universitari en salut digital de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i coordinador del grup d’experts en TIC del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC).

Segons Baena s’estan utilitzant diferents experiències amb xats bot, gamificació i fins i tot alguns tipus de robots: “Són eines que es treballen en temes d’assetjament escolar però també en qüestions d’ideació suïcida (…) i que ens ajuden a detectar possibles casos ràpidament. Fins i tot veurem robots que analitzen emocions segons l’expressió de la cara o el to de veu. Ens ajudaran a fer un diagnòstic sempre que hi hagi un professional al darrere que ho supervisi”, destaca.

Experiències immersives per posar-se a la pell de l’altre
Seedsexperience és una empresa de tecnologia immersiva que elabora experiències virtuals, interactives, autònomes i “multirol”. Creada l’any 2020, poc abans de la pandèmia, la companyia va sortir al mercat amb tres propostes pilot, per a tractar l’assetjament escolar, la violència de gènere i el mobbing o assetjament laboral.

A “La força del testimoni”, així és com es titula el taller que aborda el bullying, l’alumnat viu una situació real d’assetjament on hi ha representada la figura de l’abusador, la víctima i els testimonis. “Amb l’ajuda d’unes ulleres de realitat virtual et pots posar en la pell dels tres personatges i quan t’ubiques en el rol de testimoni se’t pregunta de quina manera vols intervenir per a frenar allò que estàs vivint”, explica Álvaro Prades, cofundador i CEO de Seedsexperience.

Avui dia, més de 20.000 infants i adolescents d’arreu de l’Estat espanyol han portat a terme aquesta activitat, que a més de la mateixa experiència immersiva inclou un conjunt d’unitats didàctiques per a treballar l’assetjament escolar a l’aula: “Amb “La força del testimoni” aconseguim que els infants i adolescents prenguin consciència de què és el bullying i què poden fer per evitar-lo”, apunta Prades.

Després de tres anys, la proposta de l’empresa catalana ha evolucionat i actualment ofereixen un programa educatiu en salut emocional i valors, que es destina a tota la comunitat educativa: “Treballem amb un equip de psicòlegs i pedagogs que analitzen els resultats d’aquestes activitats per a poder treballar de manera més eficient amb l’alumnat aquesta gran problemàtica”.

IA al servei de la víctima
A més de les activitats immersives existeixen altres recursos per a prevenir o detectar situacions de bullying utilitzant la intel.ligència artificial. Per exemple, el 2021 una estudiant de només 16 anys, la Martina Massana, va aconseguir programar un bot per a identificar si una persona estava sent víctima d’assetjament. El Trustbot.cat, així és com s’anomena, s’ha programat a partir “d’una sèrie d’indicadors que aconsegueixen captar la resposta dels usuaris a més de fer preguntes orientades a descobrir si l’interlocutor està patint una situació d’assetjament”, explica la Martina.

El Trustbot.cat ha rebut nombrosos reconeixements escolars i ha captat l’atenció de diferents mitjans de comunicació que se n’han fet ressò. Tot i que la idea s’ha quedat en una fase inicial ha servit perquè la Martina decidís estudiar Enginyeria de Dades a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) amb la voluntat de treballar al servei de les persones: “Cal desenvolupar tecnologia en camps on les persones no podem actuar de manera directa. No és el mateix parlar amb una persona que et pot jutjar, que amb una màquina que simula la relació amb algú i on et pots sentir resguardat i protegit, cosa que genera un entorn de confiança”, apunta Massana.

“Es pretén que la informació detectada pel xatbot s’utilitzi perquè els professors “tinguin constància d’un cas d’assetjament i actuïn en conseqüència”

El projecte de la Martina Massana ha culminat amb la publicació de Yo también soy diferente (Ed. Penguin Random House), una història que ens convida a reflexionar sobre què significa ser diferent i com podem actuar contra l’assetjament escolar, a través de les aventures d’una preadolescent, la Sara, que arriba nova a l’institut.

Publicidad

Articles relacionats