Search
Close this search box.
Aprendre amb les mans

Joan Robots ens ensenya a crear robots amb material reciclat

Un projecte educatiu i social que fomenta el reciclatge i, alhora, la creativitat dels infants
11 d’octubre de 2022 –
 Sònia Casas

Els robots humanoides no són un objecte qualsevol. Solen estar envoltats d’una aura magnètica que els fa irresistibles, com els que fabrica en Joan Hidalgo: simpàtics, tendres, bonics… i, amb el valor afegit d’estar íntegrament fets de material reciclat.

Des del 2016, n’ha fet més de 700 i n’hi ha arreu de l’Estat, una activitat que l’està ajudant en la seva convivència diària amb una malaltia minoritària que disminueix la capacitat de coordinar els moviments anomenada ataxia telangiectasia.

“Vull demostrar als nens que tots podem fer allò que vulguem, en el meu cas volia crear objectes únics amb material reciclat”


La idea li va venir arran de la seva afició a Star Wars i la persona que el va ajudar en la fabricació del primer robot va ser la seva mare. A nosaltres qui ens acompanya fins a l’interior del seu estudi és el pare, que també es diu Joan.

A l’actualitat, és ell qui l’ajuda a fer anar el tornavís, el punxó i els alicates, perquè al Joan Robots, el seu nom artístic, cada vegada li costa més realitzar activitats manipulatives de psicomotricitat fina. “Ara, ell és la ment creativa i jo, qui ho executa. La fabricació del robot és simple: amb aquestes tres eines, quatre claus, un pot gros de plàstic (millor que una llauna si s’és inexpert) i taps de plàstic de diverses mides qualsevol nen/a els pot fabricar”, ens explica en Joan pare mentre ens acomodem en un sala d’estudi plena de robots.

Taps, llaunes i cables amb vida pròpia
Els que tenen en exhibició estan fets majoritàriament de llaunes (n’hi ha un, de preciós, fet amb una capsa de llauna antiga propietat de l’àvia). Els braços solen estar fets de cables; els peus i els ulls, de taps i les mans, d’endolls. Els elements decoratius varien: a un, una brotxa de maquillatge li fa de cabell; d’altres porten plaques de programació incrustades al cos, però tots respiren un estil únic inconfusible, un segell de fabricació molt personal que li ha permès fer-se un nom a les xarxes socials i aconseguir el suport de la Fundació Itinerarium, que no només li ha permès convertir la seva afició en un projecte social i educatiu sinó també poder regalar els seus robots i conèixer a personalitats com el Papa Francesc o el futbolista Andrés Iniesta, de qui n’és un gran fan.

El 2017 va ser guardonat amb el Premi Sant Cugat i, arran d’aquest premi, l’Agència Catalana de Residus es va interessar pel seu projecte per la seva capacitat de fomentar el reciclatge. També van començar a organitzar tallers educatius que han ajudat molt en Joan, que ara té 21 anys, a sentir-se realitzat després d’haver completat els seus estudis en disseny i arts gràfiques. “Tots tenim algun tipus de discapacitat. Jo mateix porto ulleres -explica el seu pare-. Aquest projecte ajuda a explicar que tots som diferents i que aquest és el nostre valor: igual que els robots”.

“Quan anem pel carrer, la gent sol fixar-se amb la cadira elèctrica amb la qual em moc. Als tallers, la cadira deixa de tenir importància i la gent es fixa en mi, en allò que faig”

Als seus tallers, a més de fomentar la inclusió i fer que els infants (i les seves famílies) es relacionin amb normalitat amb ell, desperten la implicació dels pares i mares en el taller, doncs el nen a vegades necessita l’ajuda d’un adult per fer anar les eina, els fa créixer la creativitat i els permet d’aprendre coses a través de la manipulació. Ho voleu provar?

 

Què necessiteu?

  • Tornavís
  • Alicates
  • Punxó
  • Quatre claus de cargol
  • 1 pot de plàstic gros per al cos
  • 2 taps grossos i 2 taps mitjans (de pot de suc de fruites) per fer les cames
  • 2 taps (d’ampolla d’aigua o de brick) i 2 cables per fer els braços
  • 1 tap gros per fer el cap i 2 taps més petits per fer els ulls (o un de sol si es un robot d’un sol ull).
  • 1 cable per fer l’antena

 

Crea el teu robot, pas a pas

  1. Amb el punxó, feu els forats a la base del pot que fa de cos i als taps que fan de peus i amb dos claus i un tornavís, colleu-los a la base.
  2. Perforeu els taps que fan de ma per la part interior del tap per passar els cables que fan de braç. Perforeu el cos, passeu els cables i lligueu-los amb un nus.
  3. Procediu de la mateixa manera per clavar els dos taps que faran d’ulls.
  4. Decoreu el tap que fa de cap com vulgueu, amb un cable que fa d’antena, amb cabell… El més pràctic és que sigui un tap que formi part del mateix pot que fa el cos, per poder-lo enroscar fàcilment.

En aquest vídeo de Vicens Vives Innova, en Joan Robots en persona us mostra aquest pas a pas. També pots adquirir-ne un de fet per en Joan Robots a través d’aquest enllaç.

Publicidad

Articles relacionats