Search
Close this search box.
Aprendre amb les mans

Les cinc innovacions EdTech que revolucionaran l’escola

Us presentem les tendències tecnològiques que aviat desembarcaran a les aules
Parlem de continguts immersius i sensorials, interactivitat de parets i terres, programació sense pantalles i kits maker amb tecnologia integrada.
3 d’abril de 2023 –
 Sònia Casas

La fira BETT de Londres és la gran cita de l’EdTech mundial i, tal com passa a les passarel·les de París o Nova York amb la moda, en ella es poden veure totes les innovacions que s’estan coent al sector. Aquest 2023 ha aplegat més de 600 empreses i desenvolupadors de material educatiu tecnològic provinents de 123 països.

Us proposem fer un viatge al futur més imminent de l’educació tecnològica a través de totes aquelles tendències que hi hem detectat i que, possiblement d’aquí a uns anys, veure-ho a totes les aules del país. Comencem!

1. Cap a una nova “realitat”: experiències immersives d’aprenentatge

Viatjar a l’edat del gel, entrar dins d’un cos humà, fer un passeig a l’estació espacial MIR… Cada vegada hi ha més continguts educatius, des de primària i fins a la universitat, concebuts per ser vistos amb les ulleres de realitat virtual. Una experiència immersiva encara molt incipient amb recreacions encara rudimentàries, tot sigui dit, però que ja augura les possibilitats d’aprenentatge que pot tenir sobretot en els cursos superiors i universitaris. En l’àmbit de primària i secundària, de moment, es pot considerar un reforç lúdic que permet gammificar-ho pràticament tot i transportar els nostres alumnes endavant i endarrere en el temps.

La realitat virtual s’està imposant respecte la realitat augmentada

Per exemple, ens va agradar molt l’entorn conceptualitzat per als estudiants de medicina, les expedicions 360 i les recreacions d’esdeveniments històrics mundials de l’Eduverse així com tots els continguts que ofereix VR Metavers i que inclouen models 3D, vídeos educatius i jocs educatius.

 

 

2. Programació per blocs sense pantalles: la nova manera de treballar el pensament computacional desendollat

I això es pot fer?, us preguntareu. Doncs sí, perquè cada vegada són més les propostes que exporten al món físic el model de la programació per blocs que fins ara s’ha fet a través de pantalles amb programes com, per exemple, Scratch. Aquest kits manipulatius amb una estètica molt ben cuidada estan pensats perquè qualsevol infant a partir d’uns 4 o 5 anys pugui desenvolupar el seu pensament computacional i entendre com funciona un ordinador per dins. Entre els diferents models que hem vist varien les formes i els colors però la dinàmica és sempre la mateixa: hi ha una peça que fa de “cervell”, hi ha les peces que actuen com a entrada d’informació (l’equivalent als teclats i ratolins) i les peces que actuen com a sortida d’informació (l’equivalent a les pantalles).

El disseny asiàtic, bonic i acolorit d’aquests kits està convertint la programació en un veritable joc de nens

El més suggerent són les múltiples possibilitats que tenen aquestes peces. Les MODI, de Luxrobo es poden acoplar tant a  joguines tipus LEGO com a construccions DIY de paper per fer moure, encendre i obrir-ho pràcticament tot: el llum de parking, la porta d’una caixa forta, un carrussel, una muntanya russa… Hi ha també la versió imantada Boson de DFRobot, cosa que permet treballar en vertical a una pissarra blanca o enganxar-les a la roba així com treballar experiments científics. I també ens va encantar CleverBlocks un accessori que es pot acoblar a qualsevol robot que ja tingueu per donar-li ordres sense necessitat de fer anar cap tauleta ni ordinador.

 

3. Terres i parets interactius: aprendre jugant… i en moviment

També comença a haver molts continguts interactius que es projecten  en terres i parets equipats amb dispositius capaços de percebre la nostra petjada o l’impacte d’una pilota. N’hi ha que et conviden a explorar l’univers, el cos humà, les figures geomètriques… i que disposen de finestres emergents on se’ns proporciona algun tipus d’informació.

Convertir els patis en grans interactives ja és possible

Però desenganyem-nos: qui es posarà a llegir un text explicatiu a l’hora del pati? El més segur és que aquesta innovació triomfi, si més no en els propers anys, gràcies als quiz i jocs de preguntes i respostes relacionades amb totes les matèries escolars.

 

4. L’IoT a l’escola: una eina d’aprenentatge al servei del medi ambient

La importància de l’Internet de les Coses (IoT) és cada vegada més gran, tant per a l’ús industrial com per a l’ús quotidià. Ja està millorant, a dia d’avui, les nostres vides de moltes maneres, i probablement continuarà fent-ho. Per això, és molt important que els nens i nenes d’avui es familiaritzin l’abans possible amb el funcionament intern d’aquests dispositius.

Aviat, totes les escoles podran mesurar els nivells de pol·lució del seu entorn

Hi ha una infinitat de kits educatius desenvolupats a partir de les plaques de programació Micro:bit, Arduino o Raspberry Pi que permeten fer funcionar objectes de caràcter més lúdic, des de vehicles i drons teledirigits fins a màquines de fer bombolles de sabó però els que més abunden són aquells vinculats a la natura i al medi ambient, com per exemple els sistemes de regadiu i conreu de plantes però, sobretot, a la captació i anàlisi de dades relacionades amb el clima i la qualitat de l’aire.

5. Pantalles interactives amb continguts d’alta gamma: per aprendre amb tots els sentits

Com veieu, totes les innovacions que us hem presentat fins ara tenen una característica comuna: la de la progressiva desaparició de les pantalles tradicionals. Amb tot, precisament perquè aquesta és la reina de l’educació tecnològica i és la que porta més temps en ús, ara mateix hi ha autèntiques filigranes pensades per ser consumides en pantalles tradicionals. Un dels continguts que més ens va agradar va ser les simulacions i models dibuixats en 3D de l’empresa Visible Body pensats especialment per a estudiants de biologia i medicina.

Les caixes de llum aviat es reconvertiran en pantalles interactives on posar-hi sorra o altres materials

A l’altra extrem, per a educació infantil i primària, ens va sorprendre molt gratament la següent idea: una pantalla interactiva reconvertida en caixa de sorra, de manera que els infants sumen l’experiència sensorial de la sorra a allò que els mostra de forma visual la pantalla i que pot ser des del circuit d’un riu, l’explosió d’un volcà o activitats més lúdiques com una simple recerca de tresors sota la sorra que ells mateixos van removent.

Publicidad

Articles relacionats