Entre els 4 i els 6 anys, un de cada tres nens desenvolupa un interès intens per una determinada cosa o activitat. Es tracta d’interessos conceptuals i temàtics que solen esgotar-se en un període d’entre sis mesos i tres anys però que, mentre duren, semblen haver-se convertit en una veritable obsessió.
Amb tot, això no és dolent. Al contrari. Els investigadors diuen que aquest desig ardent d’aprendre tot el que cal saber sobre, per exemple, l’era del Jurassic, no solament és un signe d’alta intel·ligència sinó que també permet desenvolupar un munt d’habilitats cognitives. De fet, aquesta il·lusió per adquirir nova informació és una oportunitat perquè els infants aprenguin a auto-dirigir el seu propi aprenentatge regulant els seus interessos, decidint què volen aprendre i desenvolupant estratègies per cercar informació i afavorir l’esperit crític.
I jo què faig? Convé que ho potenciï?
Per suposat! Intenteu trobar activitats relacionades amb allò que interessa l’infant perquè pugui gaudir d’una experiència d’aprenentatge pràctica i activa, és a dir, que no tot es redueixi a llegir llibres (o mirar vídeos de youtube). Cerqueu joguines o jocs relacionats amb el tema i cerqueu visites a museus o tallers temàtics.
A mesura que avancin els seus coneixements interesseu-vos per allò que aprèn. Reforçareu el vincle i elevareu la seva autoestima
Podeu donar-li suport compartint el que esteu observant amb ell/a o fent-li preguntes que elevin la seva autoestima o el motivin a seguir aprenent, com per exemple, “Veig que aquest és el [tipus de dinosaure]. Què menjava aquest dinosaure, que no me’n recordo?” Això els ajuda a desenvolupar habilitats de pensament crític i a aprofundir el vincle entre vosaltres i ells.
Aquestes estratègies també són aplicables a les classes. Permeten treballar el mètode científic i l’hàbit lector
Si, com a mestres, a l’escola detecteu que els vostres alumnes estan apassionats per alguna temàtica, encara que no sigui estrictament educativa, aprofiteu-ho. Com s’explica en aquest estudi, els interessos intensos alimenten la curiositat i l’enfocament dels nens i poden ser oportunitats per posar en pràctica el mètode d’investigació científic i l’amor per la lectura. A més, poden construir l’autoestima i fomenten el joc simbòlic.
En definitiva, els “interessos intensos” s’han de potenciar tan com pugueu però sense crear-vos massa expectatives. Tal com han vingut, segurament marxaran. I és que aquí l’important no és crear futurs paleontòlegs, pilots d’aviació o astronautes sinó, simplement, desplegar al màxim les habilitats de l’infant.