Recuperant de l’oblit el rebost de les “males herbes”

El col·lectiu Eixarcolant promou la difusió i l’ús de plantes silvestres per contribuir a un model agroalimentari més just i sostenible

Serà un dels 25 projectes que es presentaran al Festival Fixing the Future 2023, el 12, 13 i 14 d’octubre al Disseny Hub de Barcelona.

2 d'octubre de 2023 - Redacció

Has incorporat mai cuscullera -també anomenada queixal de vella- a les teves amanides d’hivern? Es tracta d’una planta de fulla comestible i flor ornamental, que marida molt bé amb fruits secs i que aporta un punt de dolçor als plats si es combina amb espècies més amargues. 

La cuscullera, com el corn de cérvol, la bleda silvestre o els calitxos,  és una de les moltes varietats tradicionals que el col·lectiu Eixarcolant ha recuperat des que el 2016 l’entitat va néixer gràcies a un grup de persones amb inquietud de canvi, que va unir esforços per a revertir el model agroalimentari actual i buscar alternatives de desenvolupament econòmic que generin un impacte positiu a tots els nivells. 

Recuperar plantes oblidades

Fa més de 7 anys que el Col·lectiu Eixarcolant –eixarcolar significa arrencar males herbes dels camps sembrats-, fa difusió d’aquelles plantes que tradicionalment formaven part de la nostra cultura, bé sigui a la cuina, com a ornamentació o per a cures medicinals, i que a poc a poc s’han anat deixant d’utilitzar. Moltes de les considerades com a “males herbes” tenen altes propietats nutricionals i es poden introduir a la nostra dieta, però cal que primer les redescobrim, les coneguem a fons i en fomentem els seus usos.

El projecte Eixarcolant beu de l’enorme herència gastronòmica del nostre país per a revertir la manera com es produeixen, es comercialitzen o es consumeixen les plantes silvestres. Si, com afirma el membre fundador del col·lectiu Marc Talavera, mengéssim blat blanc en lloc de quinoa, llavors de lli en lloc de xia o salsa de ruca salvatge en lloc de mostassa envasada, contribuiríem també a construir un sistema agroalimentari més just, ètic i sostenible.

Una proposta en constant creixement

L’aturada obligada per la Covid-19 de l’any 2020 va significar un punt i a part pel projecte Eixarcolant. El mateix Talavera recorda el pes  que van adoptar a moltes llars els horts urbans creats en terrasses i balcons durant el confinament, així com de la presa de consciència global envers la biodiversitat que abundava enmig de l’asfalt i que ningú va alterar durant més de 30 dies seguits.

Des d’aleshores, l’interès pel projecte ha crescut arreu del territori i és que a més de la recuperació de llavors i plantes, el col·lectiu Eixarcolant és un actor dinàmic en la promoció de jornades, debats o tallers que afavoreixin un model de consum i producció d’aliments més sostenible. En aquest sentit, a principis d’octubre organitzen la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades, que enguany arriba a la 8a edició, i que inclou més de 100 activitats per a tots els públics. 

A més, gràcies a la creació de l’Editorial Eixarcolant s’ha editat la col·lecció Els llibres de les plantes silvestres comestibles de la qual ja se n’ha publicat el cinquè volum. La col·lecció es pot adquirir des de la botiga de la pàgina web eixarcolant.cat, on també s’informa d’un directori de plantes oblidades perquè els consumidors coneguin aquells productors o projectes que les tenen en compte i que s’ubiquen a prop del seu domicili.

Les veus del Fixing the Future

El col·lectiu Eixarcolant serà una de les veus del Festival Fixing the Future, els dies 12, 13 i 14 d’octubre al Disseny Hub de Barcelona. El festival mostrarà 25 projectes que estan transformant el món i enguany també presentarà un programa especial adreçat als docents.