Search
Close this search box.
Aprendre amb les mans

Ro-Botica inaugura la seva ‘aula del futur’

L’empresa catalana, tot un referent a Europa en robòtica educativa, celebra els seus 15 anys
16 de juny de 2022 –
 Redacció

Parlar de Ro-botica és parlar de moltes coses. És parlar del futur i de les noves aules que en els propers anys s’implementaran a les escoles, com la que acaben d’estrenar al seu espai del carrer Balmes. És parlar del present, d’aquest punt d’inflexió que viu el món de l’educació i en el qual ells estan desenvolupant un paper protagonista a través de les nombroses formacions digitals i implementacions tecnològiques que estan duent en un gran ventall de centres educatius, empreses, clubs esportius,… I també és parlar del passat, d’un pioner Toni Ferraté que el 2007  va decidir llençar-se a l’aventura i obrir el primer espai experimental dedicat a la robòtica educativa d’Europa.

Quinze anys després, es manté com l’únic establiment d’aquest àmbit que es troba a peu de carrer, una característica que no només la fa propera i accessible sinó que també ha captivat marques tan reconegudes i selectes com Lego® Education, de la qual en són Partner Oficial en tot l’Estat.

Per celebrar els seus 15 anys, els responsables d’aquesta singular espai han decidit fer un pas enllà i crear una de les primeres “aules del futur” que es pot veure el nostre país.

Què és una aula del futur?

Les “aules del futur”, estan inspirades en el projecte Future Classroom Lab de la Unió Europea, un marc des d’on s’estan repensant els espais d’aprenentatge tant físics com virtuals i metodològics.

En l’àmbit físic,  les aules del futur divideixen l’espai en diferents zones d’activitat que es distingeixen les unes de les altres pel tipus de mobiliari que s’hi posa i pels dissenys a les parets, així com pels ginys tècnics.

Les aules del futur tenen taulells preparats per fer anar tot tipus de robots i grans pantalles digitals i plafons imantats per on els bots també es poden moure

 

Així, l’aula del futur de Ro-Botica està dividida en dues parts: la presidida per un gran taulell per fer-hi anar robots i l’àgora on destaca una gran pantalla situada davant d’uns bancs que alhora fan de calaixos d’emmagatzematge, un espai que tant  permet fer-hi presentacions com activitats amb robots de terra.

El director general de Ro-Botica, Franc Farrés va explicar que amb aquesta iniciativa el que s’ha volgut és adaptar el seu espai a les necessitats digitals i educatives actuals però, sobretot, del futur immediat, un futur sobre el qual va reflexionar abastament  l’enginyer, catedràtic i rector de la UOC Dr. Gabriel Ferraté en el seu discurs a la festa d’inauguració i per a la qual Ferraté va mostrar el primer robot que ell mateix va importar del Japó als anys 70.

Per la seva banda, la directora de l’Intelligent Data Science & Artificial Intelligence (IDEAI-UPC) Karina Gibert, va presentar CiutadanIA.cat, un curs de formació en Intel·ligència Artificial elaborat des d’aquest centre de recerca capdavanter on hi treballen 70 persones d’àmbits diferents, “tota una singularitat, doncs no és habitual que els centres on s’investiga amb IA siguin tan multidisciplinaris com aquest de la UPF”, segons va explicar Gibert. El curs és gratuït, està pensat perquè sigui accessible a tothom i permet obtenir una acreditació formativa.

Publicidad

Articles relacionats