Search
Close this search box.
Aprendre amb les mans

Salvant les costes amb brosses d’aigua

L’enginy de dos surfistes per minimitzar les deixalles que floten al mar els ha portat a crear ‘The Seabin Project’
Serà un dels 25 projectes que es presentaran al Festival Fixing the Future 2023, el 12, 13 i 14 d’octubre al Disseny Hub de Barcelona.
4 d’octubre de 2023 –
 Gemma Castanyer

Cada dia que passa s’abandonen a Espanya més de 30 milions de llaunes i ampolles de plàstic. D’aquestes, gairebé un 80% acaba en abocadors o directament al medi ambient, en boscos o en aigües fluvials i marítimes. Són dades de l’organització  Greenpeace, que alerta de la greu problemàtica que aquest material està provocant als mars i oceans, on és habitual que es formin zones amb altes concentracions de plàstics, especialment en entorns costaners. A conseqüència d’aquesta contaminació cada any moren més d’un milió d’aus i més de 100.000 mamífers marins. S’han trobat plàstics a 10.000 metres de profunditat i s’han identificat cinc zones d’acumulació, les anomenades “sopes” de plàstics, als oceans Índic, Atlàntic i Pacífic.   

Tot i la cruesa de les xifres, dos surfistes australians, Pete Ceglinski i Andrew Turton han decidit actuar per intentar minimitzar l’impacte del plàstic i altres materials flotants al medi marí.  Cansats de veure’n i tocar-ne cada dia mentre practicaven surf, han creat el Projecte Seabin, una solució efectiva que vol fer front a les deixalles del mar.  

Elaborades amb malles de plàstic reciclat, les Seabin o brosses d’aigua, són capaces de captar el rebuig que circula al seu voltant, bé siguin elements sòlids com líquids (olis o detergents). L’aparell funciona gràcies a una petita bomba d’aigua que aconsegueix atraure la brossa, la reté al seu interior i aboca al mar l’aigua sobrant no contaminada. El contenidor està dissenyat perquè s’utilitzi en aigües tranquil·les -ports, ports esportius o clubs nàutics- i com que és flotant, puja i baixa segons l’estat de la marea. Aquesta flexibilitat li permet interceptar qualsevol deixalla abans que aquesta pugui viatjar a masses d’aigua més grans o entrar en contacte amb la vida marina. Segons els empresaris, s’estima que cada Seabin pot capturar al voltant d’1,5 kg de materials flotants per dia, fet que equival a una tona de brossa a l’any, és a dir, similar a la càrrega que pot transportar un camió.  

Economia circular i sostenible 

El Projecte Seabin ja ha tingut un gran impacte en aquelles ciutats on s’ha portat a terme, com a Sydney (Austràlia) o a Los Angeles (Estats Units). En el primer cas, de juliol del 2020 al novembre del 2022, les brosses aquàtiques van aconseguir filtrar més 14 bilions de litres d’aigua i van recollir més de 100 tones de deixalles. En el cas de Los Angeles, durant quatre mesos, de juliol de 2022 a novembre de 2022, es van filtrar un bilió de litres i es van comptabilitzar més de 2 tones de brossa marina. Ara, Ceglinski i Turton treballen perquè el plàstic interceptat per les Seabins entri a la cadena de reciclatge i adopti una segona vida. 

Tot i la bona acollida de la seva iniciativa els dos empresaris reconeixen que el Projecte Seabin no és la solució a la brossa marina, sinó que qualsevol millora global exigeix educar sobre la problemàtica a les generacions futures. És en aquest sentit que han creat un programa educatiu de codi obert dirigit als centres escolars, on es vol crear consciència i oferir dades reals sobre l’estat de les deixalles al mar i l’impacte d’iniciatives com la que ells han ideat.  

Les veus del Fixing the Future

Aquest projecte estarà present al Festival Fixing the Future, els dies 12, 13 i 14 d’octubre al Disseny Hub de Barcelona. El certamen mostrarà 25 projectes que estan transformant el món i enguany també presentarà un programa especial adreçat als docents.

Publicidad

Articles relacionats